Voorbeschouwing Hongarije – Zwitserland: EK-outsiders kruisen de degens

Foto: Voorbeschouwing Hongarije – Zwitserland: EK-outsiders kruisen de degens

In het RheinEnergieStadion in Keulen staat zaterdagmiddag de tweede wedstrijd in groep A tussen Hongarije en Zwitserland op het programma. De Zwitsers barsten van de internationale ervaring, maar zullen op hun hoede moeten zijn tegen de gevaarlijke Hongaren. In deze voorbeschouwing zullen wij je vertellen hoe beide landen er voor staan en wat je van hen kunt verwachten op dit EK!

🇭🇺 Hongarije: teaminfo en vorm

Na Albanië en Georgië is Hongarije misschien wel het voetballand waar de meeste Nederlandse voetbalfans het minste vanaf weten. Dat is niet zo gek, want sinds hun hoogtijdagen in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw – de jaren van Ferenc Puskas – liet het land bar weinig van zich horen. Toch verdient ook het huidige Hongarije veel respect. Tijdens de EK-kwalificatie wisten De Magyaren namelijk ongeslagen te blijven en pakten zij zelfs de groepswinst.

Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai is de absolute vedette bij Hongarije. Met zijn uitstekende spelinzicht en enorme loopvermogen is hij overal op het veld te vinden. Bondscoach Marco Rossi heeft echter meerdere troeven achter de hand. Bournemouth-verdediger Milos Kerkez kennen we natuurlijk nog van zijn tijd bij AZ en Willi Orban en Peter Gulacsi zijn gewaardeerde krachten bij de Duitse topclub RB Leipzig.

Hongarije kan met vertrouwen beginnen aan het EK, want het wist zijn uitzwaaiwedstrijd tegen Israël met maar liefst 3-0 te winnen. Het land maakte echter vooral furore in de laatste editie van de Nations League, toen het Engeland zowel uit als thuis in zijn hemd wist te zetten. Met name de 0-4 overwinning op Engelse bodem in juni 2022 was voor de Hongaren een wedstrijd om nooit te vergeten.

Blessures en schorsingen

Rossi mag zich gelukkig prijzen. Zijn Hongarije heeft namelijk nog niet te maken gehad met blessureleed.

Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Tijdens de oefeninterland tegen Israël van vorige week hield heel voetbalminnend Hongarije zijn adem in toen Szoboszlai geblesseerd naar de kant moest. Gelukkig viel de schade mee, dus de aanvoerder kan gewoon starten tegen Zwitserland.

🇨🇭 Zwitserland: teaminfo en vorm

De EK-deelname van Zwitserland is natuurlijk een stuk minder verrassend. Sinds het EK van 1996 misten de Zwitsers namelijk slechts twee EK’s. Vier jaar geleden kwamen zij zelfs tot de kwartfinales, nadat zij in de achtste finales wisten te stunten tegen het Frankrijk van Karim Benzema en Kylian Mbappé. Ook dit EK is het bereiken van de knockout-fase weer de minimale doelstelling voor de formatie van bondscoach Murat Yakin.

Bij Zwitserland is Granit Xhaka natuurlijk de voornaamste blikvanger. De routinier was afgelopen seizoen een van de steunpilaren bij Bayer Leverkusen, dat ongeslagen kampioen werd in de Bundesliga. De Zwitsers genieten sowieso van een gouden generatie, want naast Xhaka beschikken zij ook over topspelers als Yann Sommer en Manuel Akanji. Vooral in verdedigend opzicht doen de manschappen van Yakin niet onder voor diverse toplanden op dit EK.

Dat je van goeden huize moet komen om Zwitserland te kloppen, blijkt ook wel uit de recente resultaten. Van zijn laatste twaalf interlands verloor het Alpenland er namelijk maar één. Onlangs ging Estland nog met maar liefst 4-0 over de Zwitserse knie, al moest het land in zijn uitzwaaiwedstrijd tegen buurland Oostenrijk genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

Blessures en schorsingen

Net als veel andere EK-gangers is ook Zwitserland in zijn openingswedstrijd nog niet op volle oorlogssterkte. Middenvelder Denis Zakaria is een van de spelers voor wie het duel tegen Hongarije waarschijnlijk nog te vroeg komt.

Nog veel belangrijker is echter de afwezigheid van Breel Embolo. De aanvaller werd door Yakin al als “onvervangbaar” omschreven, omdat het de Zwitsers eigenlijk ontbreekt aan een echte topspits.

Onderlinge ontmoetingen

De onderlinge resultaten zijn duidelijk in het voordeel van de Hongaren, die maar liefst dertig van de voorgaande 46 duels tegen de Zwitsers wisten te winnen. Slechts elf keer wonnen de Zwitsers en vijf keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het leeuwendeel van de Hongaarse zegereeks kwam tot stand dat Zwitserland op voetbalgebied nog niets voorstelde en Hongarije tot de absolute wereldtop behoorde. Zwitserland is de laatste jaren echter aan een inhaalslag bezig, want het wist de drie onderlinge ontmoetingen van deze eeuw allemaal te winnen.

Vermoedelijke opstellingen Hongarije – Zwitserland

Conclusie

Zwitserland was op de laatste vijf grote voetbaltoernooien steevast van de partij. Op basis van deze internationale ervaring en natuurlijk de aanwezigheid van enkele grote namen is het land favoriet om het EK af te trappen met een overwinning. Hongarije toonde in het tweeluik tegen Engeland in de Nations League echter al aan dat het prima uit de voeten kan met een rol als underdog. Bovendien bleef het land de gehele EK-kwalificatiereeks ongeslagen. Wij verwachten daarom dat deze wedstrijd zal eindigen in een gelijkspel.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Hongarije – Zwitserland bekijken.

Wie trapt zijn EK-campagne af met een overwinning?

  • Zwitserland. Zij zijn in deze wedstrijd favoriet!
  • Hongarije. De Magyaren maken hun reputatie weer waar!
  • Geen van beiden. Dit EK-duel eindigt in een gelijkspel.
29+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie