Voetbaltrainers moeten mentale begeleiding kunnen krijgen: “Een coach voor coaches”

Foto: Voetbaltrainers moeten mentale begeleiding kunnen krijgen: “Een coach voor coaches”

Arne Slot gaf een aantal weken geleden aan dat hij dacht dat bijna elke trainer bij een topclub op het randje van overwerkt zit. Na aanleiding van die uitspraak is de NOS in het onderwerp gedoken. De kijk van Slot op het onderwerp wordt onderschreven door andere trainers, als zijn er ook mogelijkheden om het te verhelpen. Zoals een ‘coach voor coaches’.

Voetbaltrainers moeten meer mentale hulp krijgen

De NOS zocht uit dat niet alleen Slot aangeeft dat het trainersvak zwaar is. Xavi gaf aan dat trainer van Barcelona zijn een “wrede” baan is, terwijl Jürgen Klopp stopt bij Liverpool omdat hij geen energie meer had om door te gaan. Guus Hiddink, actief als voorzitter van Coached Betaald Voetbal, geeft aan dat er in Engeland al iets tegen wordt gedaan. “Daar hebben ze wel een coach voor coaches”, begint de voormalig oefenmeester. “Die coach is er niet voor de managers als het al fout dreigt te gaan, maar die bezoekt op voorhand de clubs om te kijken of ze de trainers van dienst kunnen zijn. Wij zijn daar nu ook mee bezig in Nederland. Samen met de KNVB.”

Ondersteuning bij NOC*NSF

Vanuit de KNVB is er nog geen ondersteuning voor Nederlandse trainer, die verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. Bij NOC*NSF is er al wel iemand die de coaches begeleidt. Jeroen Otter, voormalig shorttrackcoach, vult deze taak in. “Een van de problemen die we zien is de eenzaamheid van een coach”, begint Otter. “Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat juist het loslaten tot een optimale prestatie leidt. Tegenover stressmomenten en vermoeidheid moet ontspanning staan. Gewoon even terug naar een sociale omgeving waarin topsport niet aanwezig is.”

Dat het trainersvak ongezond is, geloofd Otter niks van. “Een burn-out kan voorkomen worden als een trainer aan het begin van het jaar goede afspraken maakt. Als je mensen om je heen verzamelt die herkennen dat je tegen het overwerkte aanzit en dat je op dat moment even een stapje terugdoet.”

Moet er meer begeleiding komen voor trainers?

  • Ja, maar dat moeten trainers en clubs zelf aangeven
  • Nee, ze moeten niet zoveel hooi op de vork nemen
11+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie