Verwachtingspatroon rondom Ajax moet naar beneden

Foto: Verwachtingspatroon rondom Ajax moet naar beneden

Ajax is dit kalenderjaar nog altijd ongeslagen in de Nederlandse competitie. Het won van Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk én Heracles Almelo, terwijl het PSV op een 1-1 gelijkspel hield. Vooral de laatste prestatie was uitstekend te noemen. Met de huidige selectie, vol met kwetsbaarheden, moeten we echter realistisch blijven: verwacht niet te veel van dit team.

Opinie: Ajax-supporters moeten verwachtingen bijstellen na komst Henderson

Het team van de Amsterdammers is dit voetbaljaar al vaak genoeg geanalyseerd. Sven Mislintat heeft het simpelweg niet voor elkaar gekregen om een evenwichtig team op de been te brengen dat zowel nationaal als internationaal voor de prijzen kon spelen. Sterker nog: het gros van de spelersgroep bestaat uit jonge spelers die wellicht in de toekomst in staat zijn om bij Ajax te slagen, maar gezamenlijk nog niet de ervaring hebben om met tegenslagen om te gaan. Vooral in de verdediging ontbreekt het de club aan leidinggevende kwaliteiten en overtuiging, waardoor Ajax vrijwel elke wedstrijd een doelpunt tegen krijgt.

De komst van Jordan Henderson heeft al het nodige opgelost, zo bleek wel in het duel met PSV. De Brit liet zich gelijk zien door spelers op hun plek te zetten en anderen dan weer positief te benaderen. Dat was ook te verwachten, want wie tegenspraak heeft moet wel van hele goede huizen komen. Henderson heeft in zijn carrière zo’n beetje alles meegemaakt en speelde al in het basisteam van Liverpool toen Jorrel Hato nog bij de talentjes aan het voetballen was. Het zorgt voor een natuurlijk leiderschap wat deze spelersgroep nodig had om een stap voorwaarts te maken. John van ‘t Schip zal daarom meer dan opgelucht zijn dat de komst van Henderson is gelukt.

Spelersgroep nog altijd zeer kwetsbaar

Tot zover het positieve. Wie realistisch naar de huidige situatie kijkt, komt echter nog steeds met een lijstje aan problemen die niet bij een topclub passen. Neem de verdediging. Tristian Gooijer en Jorrel Hato zijn twee grote talenten, maar weten nog te weinig van de wereld van het topvoetbal om op belangrijke momenten het juiste te doen. Vooral in verdedigend opzicht kan dat voor problemen zorgen. Josip Sutalo heeft dan weer de kwaliteiten om bij Ajax te slagen, maar weet het om een of andere reden niet aan de buitenwereld te laten zien. Daarnaast is de linksbackpositie nog altijd problematisch, aangezien Borna Sosa weigert om zijn defensieve werk te doen.

Ook het middenveld en de aanval is nog niet wat het moet zijn. Gezien het feit dat Kenneth Taylor door Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn én Van ‘t Schip elke wedstrijd wordt opgesteld, zal hij iets goeds doen. Kansen missen als tegen PSV (op slechts enkele meters van het doel schoot hij de bal bij een opgelegde kans hoog over) kan echter niet als je al anderhalf seizoen op het hoogste niveau actief bent, ook al is het afmaken van kansen niet geheel aan jou besteed. In de voorhoede heeft Ajax nog altijd amper mogelijkheden als Steven Berghuis, Brian Brobbey of Steven Bergwijn geblesseerd raken. De keuzes zijn daarmee te beperkt.

Overschatting van team Ajax niet gewenst

Henderson zal het niveau het komende half jaar omhoog krikken, maar een wonder zal er in Amsterdam niet plaatsvinden. En dus moet aankomende zomer pas de échte verandering in de selectie van Ajax komen. Aankopen van Mislintat zullen weg moeten, waarna een aantal ervaren versterkingen nodig zijn om weer aan de verwachtingen te voldoen. Het betekent dat de Amsterdammers nu aan een tussenjaar bezig zijn en dat de verwachtingen, anders dan de Ajax-supporters doorgaans gewend zijn, niet te hoog moeten komen te liggen, zelfs niet nu Ajax het voor elkaar kreeg om op te boksen tegen de gedoodverfde kampioen PSV.

De selectie heeft er de komende maanden veel meer aan als alles mag, maar niets moet. Laat de spelers met Henderson in het midden op zoek gaan naar het vertrouwen dat ze nodig hebben om stappen te maken, zodat ze er volgend jaar wel staan. Soms moet er namelijk gebouwd worden om in de toekomst te kunnen oogsten. Maak er dan ook geen drama van als Ajax van FK Bodø/Glimt verliest. En ook als Ajax niet in de top 3 eindigt, moet het rustig blijven. Met de komst van Henderson is de club stapsgewijs aan het bouwen aan een evenwichtig elftal, en dat kost tijd. Geduld is daarbij het enige middel om in de toekomst weer in een topteam te hebben staan. Onrust helpt dat proces niet.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Eindigt Ajax dit seizoen in de top 3?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
370+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
0+
Waarom we te snel gaan met AZ-uitblinker Van Bommel
11:50
18+
Luuk de Jong noemt ‘beste spits van Nederland’
11:30
127+
‘PSV houdt Babadi tóch binnenboord’
11:15
19+
‘Oud-Feyenoorder Szymanski staat voor droomtransfer’
10:50
38+
‘Stroomversnelling in Salah-transfer, Saoedisch contract al getekend’
10:30
131+
Cillessen terug in Oranje? ‘Als ik Koeman was…’
10:15
28+
Timber traint na zeven maanden weer mee bij Arsenal
10:00
74+
FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent
09:50
77+
Onana oogst complimenten na sterk FA Cup-optreden: ‘Een van zijn beste prestaties’
09:30
87+
Groningen-trainer: ‘Met Alex Pastoor over Feyenoord gebeld’
09:10
59+
‘Greenwood hakt knoop over United-terugkeer’
08:50
186+
Wieffer hint op zomers vertrek bij Feyenoord
08:30
281+
Malen denkt aan terugkeer: ‘Dat is wel een droom…’
08:15
0+
Ronaldo geschorst na obsceen gebaar richting publiek
07:45
76+
Groningen zelfverzekerd richting De Kuip: ‘Niets te verliezen’
07:32
78+
Van de Donk onthutst na mislopen Spelen: ‘Doet heel veel pijn’
23:45
153+
Cillessen keert terug richting oud niveau: “Ik ben door een diep dal gegaan”
23:25
498+
‘Schuurs maakt toptransfer na belangrijke wisseling’
23:04
102+
Clash tussen United en Liverpool in FA Cup, ook Chelsea naar laatste acht
22:40
207+
Oranje Leeuwinnen niet naar Spelen door zwak optreden
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie