Vanenburg duidt grote verschillen met vroeger in Ajax-opleiding

Foto: Vanenburg duidt grote verschillen met vroeger in Ajax-opleiding

Gerald Vanenburg ziet grote verschillen in de Ajax-jeugdopleiding van nu vergeleken met vroeger. De voormalig trainer vindt dat er vandaag de dag onvoldoende zelfstandigheid wordt aangeleerd bij de talenten.

Voormalig Ajax-jeugdtrainer Gerald Vanenburg legt uit waarom de opleiding achteruit is gegaan

Vanenburg was jaren hij actief als trainer in de Amsterdamse jeugdopleiding, maar vertrok medio 2023. “Je moet heel erg oppassen, omdat wij in een andere periode hebben gespeeld, maar wij waren het altijd gewend om op straat te spelen”, zegt Vanenburg bij Ziggo Sport-programma Rondo. “Ik denk dat je basis daardoor heel hoog ligt. Dat is wel veranderd.”

‘Meer straatgevoel creëren’

“Je komt als speler bij de club en bent bijna van ’s ochtends tot ’s avonds, want de school is er ook bij in de buurt”, vervolgde de technicus van weleer. Hij duidt het grootste verschil tussen de opleiding van vroeger en de huidige jeugdopleiding. “Dan kom je buiten wel een paar dingen te kort. Ik vind dat de invulling bij Ajax daar veel meer naartoe zou moeten, dat je weer een beetje het straatgevoel creëert. Ik vind dat je daar een paar stappen overslaat op dit moment.”

Vanenburg maakte andermaal de vergelijking met vroeger. “Als jij vroeger op straat voetbalde, speelde je vijf-tegen-vijf en was er vaak een vader bij. Dan speelde je die een keer door zijn benen en bij de volgende bal wist je dat je hem moest afspelen, anders ging je de lucht in. Als je bij Ajax ruzie maakt bij de vijf-tegen-vijf, dan word je naar binnen gestuurd. De prikkels zijn gewoon anders, ook voor spelers.”

Moet Ajax Vanenburg proberen terug te halen?

  • Ja, alles aan doen
  • Nee hoor
294+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie