Van ‘t Schip werkt bij Ajax aan metamorfose

Foto: Van ‘t Schip werkt bij Ajax aan metamorfose

John van ‘t Schip is dinsdag met 29 spelers afgereisd naar het Spaanse Cádiz om een trainingskamp af te werken. De hoofdtrainer werkt de komende dagen hard aan het verbeteren van het team. Achter de schermen draait de zoektocht naar versterkingen op volle toeren. De Amsterdammers gaan kortom een maand in waarin veel moet veranderen, al klinkt de grote vraag wat realistisch is.

Inside: Ajax op trainingskamp in Cádiz

Dat Ajax toe was aan een winterstop, bleek wel uit de laatste twee resultaten van vorig kalenderjaar. Zonder Van ‘t Schip, die vanwege de trouwerij van zijn zoon in Australië was, kwam Ajax niet voorbij PEC Zwolle (2-2) en USV Hercules (3-2). Vooral de nederlaag kwam hard aan in Amsterdam. Michael Valkanis, die tijdelijk naar voren was geschoven, stelde voor de camera dat er een hoop zou gaan veranderen. De eerste stap lijkt al genomen te worden. Ajax wil dolgraag af van een aantal mislukte aankopen van Sven Mislintat en laat Georges Mikautadze thuis. De Georgiër zou met zijn zaakwaarnemer bezig zijn met een terugkeer naar het Franse FC Metz.

De aanvaller is niet de enige speler die niet mee gaat op trainingskamp. Ook Branco van den Boomen, Sivert Mannsverk en Silvano Vos zijn er namelijk niet bij, al is het vanwege blessureleed. Voor Van den Boomen zal het een teleurstelling zijn. De middenvelder hoopte juist fit genoeg te zijn om in Spanje aan te sluiten, maar moet zijn rentree uitstellen. De situatie van Mannsverk wordt door zijn afwezigheid alleen maar ingewikkelder. Het uitduel met FC Twente (3-1 nederlaag) aan het begin van het seizoen, waarin de aankoop een van de grote teleurstellingen was, blijft nog altijd boven hem hangen. Op het trainingskamp had hij de kans om aan te haken, maar die moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Het team dat wél meegaat, bevat een aantal interessante spelers. Zo heeft Van ‘t Schip ervoor gekozen om Ahmetcan Kaplan een kans te geven. Het vertrouwen in de centrale verdediger is in Amsterdam groot, al is het voorlopig op weinig gebaseerd. Kaplan liep namelijk net na zijn komst een zware blessure op, die hem lang langs de kant hield. Intussen is hij terug en laat hij bij Jong Ajax wekelijks zijn kwaliteiten zien. De week in Cádiz kan zijn definitieve doorbraak komen. Voor Tristan Gooijer, Jaydon Banel, Gabriel Misehouy, Tom de Graaff, Julian Brandes, Oualid Agougil zal het naar verwachting een trainingskamp worden om te wennen aan een hoger niveau.

Transfermarkt van cruciaal belang

Waar Van ‘t Schip en Valkanis zich focussen op de ontwikkeling van het eerste team, werkt Kelvin de Lang achter de schermen aan versterkingen. De hoofdscout van de Amsterdammers is door het vertrek van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat tijdelijk naar voren geschoven en moet met weinig geld het uiterste uit de transferperiode slepen. De grootste prioriteit is de positie van controlerende middenvelder, waar Van ‘t Schip een leider wil hebben met ervaring én voetballende kwaliteiten. Eenvoudig is de zoektocht van De Lang niet, maar hij beseft maar al te goed dat Ajax deze speler nodig heeft om nog wat van het seizoen te maken.

Aan de andere kant van de medaille moet de technische leiding het voor elkaar zien te krijgen om het salarishuishouding te laten beperken. Ajax is dan ook voornemens om een aantal spelers tijdelijk al dan niet definitief te laten vertrekken. Gastón Ávila staat bovenaan het lijstje. De Argentijn heeft dit seizoen laten zien dat hij niet het niveau heeft voor Ajax en mag op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. Ook Gerónimo Rulli, die geen tweede keeper wil zijn, heeft de mogelijkheid om te transfereren. Anass Salah-Eddine wordt in de wandelgangen eveneens genoemd. De linksback kan dit seizoen amper op speeltijd rekenen, waardoor een huurdeal voor de hand ligt.

Gerónimo Rulli speelde zijn laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo (thuis).

Voorbereiding op lastige maand februari

Naar verwachting zal Van ‘t Schip tot eind januari in onzekerheid zitten, waardoor hij een ingewikkelde maand tegemoet gaat. Zaterdagmiddag speelt hij met Ajax in Arcos de La Frontera, nabij Cádiz, een oefenduel met Hannover 96. Tegen de Duitse club, die alweer jarenlang in de tweede Bundesliga speelt, moet Ajax vertrouwen zien te tanken voor de tweede seizoenshelft. Half januari krijgen de Amsterdammers direct een loodzware wedstrijd. De club gaat dan op bezoek bij Go Ahead Eagles. De tegenstander staat zesde in de competitie met een achterstand van slechts 2 punten op nummer 5 Ajax. Een nederlaag zou dan ook betekenen dat het zakt op de ranglijst.

Ook de andere twee wedstrijden in januari zijn niet te onderschatten. Na Go Ahead Eagles ontvangt Ajax in eigen huis RKC Waalwijk en gaat het op bezoek bij Heracles Almelo. Eerder dit seizoen had Ajax het tegen de twee clubs niet bepaald eenvoudig. De wedstrijd tegen de Noord-Brabanders, die over twee dagen werd afgewerkt, won de ploeg van Van ‘t Schip slechts met nipt verschil (2-3), terwijl Ajax Heracles pas in de tweede helft versloeg (4-1 zege). De oefenmeester zal daarom met zijn selectie zijn kop erbij moeten houden, om de mogelijkheid om in de tweede seizoenshelft de top 3 aan te vallen, open te houden.

Het is echter niets vergeleken met de maand februari, die met een thuisduel met het nog ongeslagen PSV begint. Verder speelt Ajax in Friesland tegen sc Heerenveen, wacht in de Conference League een dubbele confrontatie met FK Bodø/Glimt, ontvangt het in eigen huis NEC en sluit het de maand af met een uitwedstrijd tegen AZ. Het zijn stuk voor stuk wedstrijden waarin Van ‘t Schip een groep nodig heeft met spelers die op elkaar zijn ingespeeld. In Amsterdam is er vertrouwen dat het terugvechten mogelijk is, maar dan zal alles de komende weken wel positief moeten vallen. Voor Van ‘t Schip en De Lang is werk aan de winkel, hopelijk voor Ajax met resultaat.

Eindigt Ajax dit seizoen in de top 3?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
2729+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie