Van ‘t Schip kiest voor grote verandering tegen FK Bodø/Glimt

Foto: Van ‘t Schip kiest voor grote verandering tegen FK Bodø/Glimt

Ajax moet donderdagavond alles op alles zetten om de volgende ronde van de Conference League te bereiken. Op bezoek in Noorwegen moet het team van John van ‘t Schip het voor elkaar zien te krijgen om af te rekenen met FK Bodø/Glimt. Eenvoudig zal dit allerminst worden, zeker niet als we naar de huidige vorm van de Amsterdammers kijken.

Voorbeschouwing: Ajax moet van FK Bodø/Glimt winnen

Het was een week geleden schrijdend om te zien hoe onmachtig Ajax tegen Bodø/Glimt was. Vanaf het begin van de wedstrijd verloor de thuisploeg al de slag op het middenveld en die klap kwam het niet meer te boven. De Noren gaven Ajax alle gelegenheid om in balbezit te komen en de bal achterin rond te spelen, maar zodra de vijand te dicht bij het doel kwam sloegen ze toe. Met pijlsnelle tegenaanvallen was de Amsterdamse verdediging veelal gezien, waarmee de openingstreffer werd ingeluid. De bal eindigde bij een pijlsnelle tegenaanval bij Albert Grønbæk die deze achter Diant Ramaj werkte.

De middenvelder maakte in de tweede helft zijn tweede doelpunt van de wedstrijd, waardoor Ajax leek verslagen te zijn. In de slotfase van het duel gebeurde er echter een wonder in de Johan Cruijff ArenA, toen de gastheer twee treffers maakte. Odin Bjørtuft veroorzaakte namelijk een strafschop en kreeg daarvoor een directe rode kaart, waarna Branco van den Boomen achter de bal ging staan en raakschoot. Met een man meer begon Ajax vervolgens met een poging om de gelijkmaker te forceren, wat in de slotminuut lukte. Steven Berghuis was de maker van de gelijkmaker en gaf zijn team hoop voor een week later.

Tevreden kon Ajax allerminst zijn, gezien het spelbeeld. Dat besefte Berghuis ook in gesprek met Veronica: “We moeten goed kijken waar ze ons wegspelen. Dat deden ze goed. Wij moeten dingen veel, veel én veel beter doen. De complimenten naar hun”, liet de aanvaller weten in het gesprek. “We moeten ook naar onszelf kijken, hoe we gespeeld hebben en wat hebben we tegenover Bodø/Glimt gezet. We moeten ons bijvoorbeeld verbeteren in het druk zetten. En in het overtal op het middenveld, wederom. Zij speelden ons echt weg. En dan kom je in grote ruimtes en dan slaat de twijfel toe.”

Teleurstellende wedstrijd Ajax staat niet op zichzelf

Het verloop van het Conference League-duel van afgelopen donderdag was te verwachten, want Ajax is al een tijdlang niet meer in vorm. De Amsterdammers begonnen het kalenderjaar nog zo veelbelovend door achtereenvolgens af te rekenen met Go Ahead Eagles (2-3), RKC Waalwijk (4-1) en Heracles Almelo (2-4). Markant genoeg ging het mis toen Jordan Henderson in de ploeg kwam te staan. In het thuisduel met PSV kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel, op bezoek bij sc Heerenveen ging het met 3-2 onderuit en de ogenschijnlijk eenvoudige thuiswedstrijd tegen NEC Nijmegen eindigde in 2-2.

De resultaten zijn veelzeggend over het huidige Ajax: onstabiel. Daardoor zijn de prestaties op het veld nauwelijks te voorspellen. Het lijkt aan de kwaliteiten van de spelersgroep te liggen, maar Van ‘t Schip legt zich daar niet bij neer. Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen NEC, liet de hoofdtrainer weten dat het moment dichterbij komt dat hij radicale besluiten neemt. Hij doelde daarmee onder meer op een systeemverandering. Zo stelde hij dat het tegen Bodø/Glimt goed mogelijk is dat Ajax het ‘anders gaat doen dan in de thuiswedstrijd’. Het maakt het duel alleen maar interessanter.

Ajax is dit seizoen tegen veel tegenstanders zeer kwetsbaar.

Mogelijk experiment in Conference League tegen Bodø/Glimt

Aangezien Ajax het in Amsterdam vooral moeilijk had met het middenveld van de tegenstander, is de kans aanzienlijk dat Van ‘t Schip ervoor kiest om een aanvaller minder op te stellen. Het verschilt niet veel met de voorbije wedstrijden. Vanwege het ontbreken van Steven Bergwijn, die geblesseerd is, speelde middenvelder Hlynsson al op de linkervleugel. Het is goed mogelijk dat de trainer hem als aanvallende middenvelder gaat opstellen en Brian Brobbey en Berghuis, indien fit, samen in de aanval terug te vinden zijn. Bovendien lijkt een basisplaats voor Van den Boomen meer dan logisch te zijn.

Van ‘t Schip zou dan met een ruit op het middenveld kunnen spelen: Henderson op 6, Van den Boomen en Taylor als respectievelijk rechter en linker middenvelder en Hlynsson in de meest aanvallende positie. Hoewel het Ajax tegen Bodø/Glimt meer kansen lijkt te geven, is het afwachten of de spelers wel in staat zijn om een systeemverandering op het veld uit te voeren. Na het ontslag van Maurice Steijn besloot Hedwiges Maduro als interim-trainer namelijk ook om tegen Brighton & Hove Albion een stuk verdedigender te staan. Het veranderde alleen niets aan de uitslag: Ajax ging kansloos met 2-0 onderuit.

Ook het geschuif in de verdediging is interessant om te volgen. Tegen NEC koos Van ‘t Schip weer voor een centrum met Devyne Rensch en Josip Sutalo, maar beide mannen zijn niet gewend om daar te voetballen. Met de linkervleugel die vrij is vanwege een gebrek aan een buitenspeler, zijn voor Borna Sosa de kansen op speeltijd vergroot. Jorrel Hato kan dan weer in het centrum plaatsnemen, samen met Sutalo, wat Rensch de gelegenheid biedt om weer op de rechtsbackpositie te staan. Het zou Ajax een stuk evenwichtiger maken, al blijft het op vele terreinen zeer kwetsbaar.

Vermoedelijke opstelling: Ramaj; Rensch, Sutalo, Hato, Sosa; Henderson, Van den Boomen, Hlynsson, Taylor; Brobbey, Berghuis

Bereikt Ajax de volgende ronde?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, FK Bodø/Glimt
1416+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie