Treuzelend Ajax wéér in de problemen

Foto: Treuzelend Ajax wéér in de problemen

Ajax wacht veel te lang met de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer. Hoewel John van ‘t Schip al een tijd geleden bekendmaakte dat hij aan het einde van het seizoen een stap terug doet, treuzelen de Amsterdammers in de zoektocht naar zijn opvolger. Met een beetje pech moet de club wéér voor plan D kiezen.

Opinie: Ajax moet leren van verleden

Het lijkt wel of Ajax soms niet wil leren van fouten uit het verleden. Een jaar geleden was dat het geval bij Peter Bosz. De oefenmeester solliciteerde op televisie openlijk naar een functie als hoofdtrainer van Ajax, maar de Amsterdamse club twijfelde intern flink of hij wel de geschikte man was. Toen het in juni alsnog overstag wilde gaan, was Bosz allang in gesprek met PSV en besloot hij naar de concurrent te gaan. Ajax kon vervolgens niets anders doen dan voor een trainer van het niveau Maurice Steijn te gaan, wat een verkeerde keuze bleek te zijn. Een rampseizoen volgde.

Wil het ditmaal wél de juiste man in huis halen, dan moet het snel zijn. Pascal Jansen, Frank de Boer of Pepijn Lijnders: wie het clubbestuur ook naar voren wil schuiven om plaats te nemen in de technische staf, de gesprekken zullen snel moeten volgen om te voorkomen dat de concurrentie met hen aan de haal gaat. Niets staat daarvoor in de weg. De komende maanden zullen in het bestuur namelijk naar verwachting geen mensen erbij komen, waardoor de huidige personen in de club een klap op het besluit moeten geven. Een duidelijke richting is daarbij geboden.

Frank de Boer met de Eredivisie-schaal (Ajax)
Frank de Boer is een van de kandidaten om John van ‘t Schip op te volgen.

Snelle hoofdtrainer cruciaal voor de toekomst

Met slechts een dunne portemonnee moet Ajax aankomende zomer de transfermarkt op. Vanwege meerdere redenen is er voor de Amsterdamse club haast nodig met het besluit. Allereerst wacht het Europees kampioenschap in Duitsland. Op het eindtoernooi zullen meerdere spelers actief zijn die Ajax op de wensenlijst heeft staan. Wanneer zij een aantal goede wedstrijden afwerken, dan schiet hun prijskaartje omhoog. Het gevolg is dat Ajax voor dezelfde speler mogelijk meer moet gaan betalen dan in eerste instantie het geval was.

Natuurlijk kan Ajax versterkingen aantrekken zonder een hoofdtrainer te hebben, maar de meeste spelers zullen, gezien de onrust van de voorbije maanden in de Johan Cruijff ArenA, eerst willen weten wie er volgend seizoen aan het roer staat. Voor hen is het namelijk cruciaal dat ze een goede kans maken op speeltijd en daarvoor is de mening van de hoofdtrainer van groot belang, omdat dit de kans op speelminuten aanzienlijk kan vergroten. Ajax moet kortom duidelijkheid in de club scheppen om spelers warm te maken voor een overstap naar Ajax.

Ook andersom heeft het snel aanstellen van een hoofdtrainer meerwaarde. De casus-Steijn geeft het meest duidelijke voorbeeld. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat koos ervoor om op eigen houtje te handelen en haalde diverse spelers naar de club waarin Steijn het niet zag zitten. De trainer gooide zijn kont tegen de krib en voelde zich niet verplicht om de aankopen in het basisteam neer te zetten, waardoor het geïnvesteerde bedrag plotseling weggegooid geld was. Gedurende het seizoen daalde vervolgens de waarde van de spelers.

Hetzelfde kan gebeuren als Ajax versterkingen haalt zonder te weten of de nieuwe hoofdtrainer hen wil gebruiken. Voor duidelijkheid binnen de club móét de urgentie daarom meer voelbaar zijn dan de voorbije maanden het geval was. Welke beslissing het ook is, de bestuurders zullen het bij een gedeelte van de achterban niet goed doen. Zij zijn echter aangesteld om voor een visie te kiezen en daaraan vast te houden. Schiet daarom op met de presentatie van de nieuwe trainer. Dan kunnen we ons alvast verheugen op het nieuwe voetbaljaar, waarin hopelijk voor Ajax veel anders is.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Welke trainer past het beste bij Ajax?

  • De Boer
  • Jansen
  • Lijnders
1578+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:50
0+
‘Oude bekende wil stunten met komst Xavi Simons’
15:29
15+
Jordan Henderson definitief niet naar het EK
15:09
19+
Davy Pröpper zet voor tweede keer punt achter loopbaan
14:48
81+
‘Tegen Bayern München zal Bosz geen nee zeggen’
14:33
353+
‘Slot wil zijn Feyenoord-lieveling naar Anfield halen’
14:26
66+
Duitse Bundesliga-club laat oog vallen op topscorer Roda JC
14:19
58+
Koeman legt zijn keuze voor Gravenberch uit
14:06
70+
Van Wijk schetst vernietigend beeld van Mislintat: ‘Duldde geen tegenspraak’
13:52
71+
Gullit: “Ik vond altijd dat het DNA van Feyenoord niet klopte”
13:36
173+
Na Slot ook Dennis te Kloese weg bij Feyenoord?
13:21
142+
Koeman legt passeren Feyenoorder uit: ‘Anderen beter’
13:08
42+
Toni Kroos stopt na het EK als profvoetballer
13:03
210+
‘Winstwaarschuwing’ rond PSV’er: Liverpool-scout gespot
12:48
234+
Schouten reageert op ‘vertrek bij PSV’
12:33
185+
“Ik heb Clasie hoog zitten, maar tegen ons deed hij dat bewust”
12:18
228+
‘Ajax wil Mbappé-telg’
12:00
384+
‘Nachtmerrie compleet voor Jordan Henderson’
11:40
73+
Van Persie: ‘Ik ben niet dezelfde persoon die ik was als speler’
11:24
18+
Tip voor shirtcollectors: grote korting in clubshops
10:44
180+
Robin van Persie krijgt ontvangstcadeau Heerenveen: ‘Deze hingen vroegen in mijn kamer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie