Treuzelend Ajax wéér in de problemen

Foto: Treuzelend Ajax wéér in de problemen

Ajax wacht veel te lang met de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer. Hoewel John van ‘t Schip al een tijd geleden bekendmaakte dat hij aan het einde van het seizoen een stap terug doet, treuzelen de Amsterdammers in de zoektocht naar zijn opvolger. Met een beetje pech moet de club wéér voor plan D kiezen.

Opinie: Ajax moet leren van verleden

Het lijkt wel of Ajax soms niet wil leren van fouten uit het verleden. Een jaar geleden was dat het geval bij Peter Bosz. De oefenmeester solliciteerde op televisie openlijk naar een functie als hoofdtrainer van Ajax, maar de Amsterdamse club twijfelde intern flink of hij wel de geschikte man was. Toen het in juni alsnog overstag wilde gaan, was Bosz allang in gesprek met PSV en besloot hij naar de concurrent te gaan. Ajax kon vervolgens niets anders doen dan voor een trainer van het niveau Maurice Steijn te gaan, wat een verkeerde keuze bleek te zijn. Een rampseizoen volgde.

Wil het ditmaal wél de juiste man in huis halen, dan moet het snel zijn. Pascal Jansen, Frank de Boer of Pepijn Lijnders: wie het clubbestuur ook naar voren wil schuiven om plaats te nemen in de technische staf, de gesprekken zullen snel moeten volgen om te voorkomen dat de concurrentie met hen aan de haal gaat. Niets staat daarvoor in de weg. De komende maanden zullen in het bestuur namelijk naar verwachting geen mensen erbij komen, waardoor de huidige personen in de club een klap op het besluit moeten geven. Een duidelijke richting is daarbij geboden.

Frank de Boer met de Eredivisie-schaal (Ajax)
Frank de Boer is een van de kandidaten om John van ‘t Schip op te volgen.

Snelle hoofdtrainer cruciaal voor de toekomst

Met slechts een dunne portemonnee moet Ajax aankomende zomer de transfermarkt op. Vanwege meerdere redenen is er voor de Amsterdamse club haast nodig met het besluit. Allereerst wacht het Europees kampioenschap in Duitsland. Op het eindtoernooi zullen meerdere spelers actief zijn die Ajax op de wensenlijst heeft staan. Wanneer zij een aantal goede wedstrijden afwerken, dan schiet hun prijskaartje omhoog. Het gevolg is dat Ajax voor dezelfde speler mogelijk meer moet gaan betalen dan in eerste instantie het geval was.

Natuurlijk kan Ajax versterkingen aantrekken zonder een hoofdtrainer te hebben, maar de meeste spelers zullen, gezien de onrust van de voorbije maanden in de Johan Cruijff ArenA, eerst willen weten wie er volgend seizoen aan het roer staat. Voor hen is het namelijk cruciaal dat ze een goede kans maken op speeltijd en daarvoor is de mening van de hoofdtrainer van groot belang, omdat dit de kans op speelminuten aanzienlijk kan vergroten. Ajax moet kortom duidelijkheid in de club scheppen om spelers warm te maken voor een overstap naar Ajax.

Ook andersom heeft het snel aanstellen van een hoofdtrainer meerwaarde. De casus-Steijn geeft het meest duidelijke voorbeeld. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat koos ervoor om op eigen houtje te handelen en haalde diverse spelers naar de club waarin Steijn het niet zag zitten. De trainer gooide zijn kont tegen de krib en voelde zich niet verplicht om de aankopen in het basisteam neer te zetten, waardoor het geïnvesteerde bedrag plotseling weggegooid geld was. Gedurende het seizoen daalde vervolgens de waarde van de spelers.

Hetzelfde kan gebeuren als Ajax versterkingen haalt zonder te weten of de nieuwe hoofdtrainer hen wil gebruiken. Voor duidelijkheid binnen de club móét de urgentie daarom meer voelbaar zijn dan de voorbije maanden het geval was. Welke beslissing het ook is, de bestuurders zullen het bij een gedeelte van de achterban niet goed doen. Zij zijn echter aangesteld om voor een visie te kiezen en daaraan vast te houden. Schiet daarom op met de presentatie van de nieuwe trainer. Dan kunnen we ons alvast verheugen op het nieuwe voetbaljaar, waarin hopelijk voor Ajax veel anders is.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Welke trainer past het beste bij Ajax?

  • De Boer
  • Jansen
  • Lijnders
1578+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
31+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
17+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
178+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
63+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
295+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
737+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
51+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
194+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
165+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
127+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
57+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
16+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
249+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
451+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
92+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
298+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
58+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
111+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie