“Toptrainers kiezen niet voor Ajax”

Foto: “Toptrainers kiezen niet voor Ajax”

Wim Kieft ziet een ingewikkelde puzzel voor Ajax. De clubleiding in Amsterdam gaat mogelijk op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, maar volgens de oud-international is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Kieft haalt uit na Ajax-uitlatingen Steijn

Kieft zag deze week ‘geen sterk optreden’ van Maurice Steijn in Rondo. “Je vraagt je af waarom hij daar gaat zitten met die boodschap en wie hem dat adviseert”, schrijft de voetbalanalist in zijn column voor De Telegraaf. “Steijn presenteerde zich als slachtoffer en zocht en vond nadrukkelijk steun bij zijn weinig kritische tafelgenoten Marco van Basten en Giovanni van Bronckhorst. Waar bleef Steijns zelfreflectie.”

“Onbedoeld maakte Steijn wel duidelijk dat alleen trainers met een grote persoonlijkheid en status het redden bij een club als Ajax. Voor Steijn verslikten Marcel Keizer en Alfred Schreuder zich al in de club”, vervolgt Kieft. “Je hebt mannen nodig die weliswaar niet het technische beleid uitstippelen, maar wel hun eisen en voorwaarden stellen. Mannen van naam met de power om ’nee’ te zeggen als iets ze niet zint.”

Streep door grote namen

Kieft benadrukt evenwel dat echte toptrainers niet haalbaar zijn. “Als er namen langskomen als die van Thomas Tuchel, José Mourinho of Pep Guardiola dan neem ik dat allemaal niet serieus. Toptrainers kiezen niet voor Ajax. Iedereen weet toch dat zulke types kiezen voor de grootste competities voor clubs waar ze acht keer meer verdienen, waar veel beter voetbal wordt gespeeld en ze de beschikking krijgen over topspelers.”

Welke trainers dan wél haalbaar zijn? Kieft: “Je hoort ook de namen van Frank de Boer en Pascal Jansen en dat zijn reëlere opties. Zeker omdat Ajax in eerste instantie een voorkeur heeft voor een Nederlandse trainer. Maar of Jansen de persoonlijkheid heeft om Ajax er bovenop te helpen, is de vraag. Bij AZ heeft hij het aardig gedaan. Alleen werkte hij daar in de luwte en werd hij steeds onzekerder toen het de laatste maanden moeizamer ging.”

Eens met Kieft?

  • Ja
  • Nee
243+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie