Terugkeer Ajax-legende aanstaande? ‘Het kriebelt weer’

Foto: Terugkeer Ajax-legende aanstaande? ‘Het kriebelt weer’

Dennis Bergkamp ziet een terugkeer in de staf van Ajax wel zitten. De oud-speler van Arsenal stond een tijdje niet in de schijnwerpers, maar laat in gesprek met De Telegraaf weten dat hij een terugkeer bij Ajax niet uitsluit.

‘Ik heb liever een andere rol, tussen de jeugd en het eerste elftal’

Jarenlang was Bergkamp de assistent van Frank de Boer bij Ajax. In die tijd was hij medeverantwoordelijk voor de revolutie van Ajax. In 2017 besloot hij ermee te stoppen. “Ik hechtte er als speler al veel waarde aan om na een wedstrijd of training in de auto te stappen en de knop om te zetten”, vertelt hij. “Dan wilde ik die dag niet meer intensief met voetbal bezig zijn. Als hoofdtrainer kan je dat niet uitschakelen. Welke trainer ik ook spreek, ze zijn thuis al weer beelden van tegenstanders, spelers of wedstrijden aan het bekijken. Ik merk bij mijzelf dat ik dat niet kan.”

Het is één van de redenen dat Bergkamp het nooit heeft geambieerd om de hoofdverantwoordelijke bij een voetbalclub te worden: “Ik denk ook dat ik niet goed genoeg ben als hoofdcoach, omdat ik daar niet de volle aandacht voor heb om alles te willen managen. Ik heb wel respect voor de mensen die dat gevoel wel hebben. Ik heb liever een andere rol, tussen de jeugd en het eerste elftal.”

Liefde voor talent

“Ik heb nooit de behoefte gehad om teams beter te maken”, gaat The Iceman verder. “Ik heb vaak discussies gehad of ik dat wel kan. En eerlijk, ik betwijfel dat.” Hij houdt ook helemaal niet van het tactische geneuzel, geeft Bergkamp toe: “Ik zat heel vaak op het detail in de wedstrijd, ik ben veel meer inhoudelijk bezig. Hoe neem je een bal aan? Hoe sta je goed? Daar zit veel meer mijn interesse dan in het neerzetten van poppetjes. Echt, ik heb er nooit zoveel mee, systemen, 4-3-3, 4-4-2, ik voel dat niet. Dan hoor ik mensen praten over een systeem met een dubbele 6, een diamant of vierkant in het midden. Ik heb daar helemaal niks mee. Wat ik wel wil, is aan die jongen die op 6 of 10 speelt in detail uitleggen hoe hij het beste kan functioneren.”

De Telegraaf vraagt hem vervolgens of hij talentontwikkeling dan het mooier vindt dan het tactische. Bergkamp veert op: “Dat vind ik het állermooiste. De brugfunctie bij Ajax van de jeugd in de opleiding naar het eerste elftal paste daarom het beste. Maar dat was ook hoe ik speelde, tussen de linies. Ik was niet een middenvelder, niet een aanvaller. Ik vond dat bij Ajax een geweldige functie. Ik zag de talenten komen, had overleg met de trainers in de jeugd, met het hoofd opleiding en ik had ook een stem richting de hoofdtrainer. Want dat wil je, dat je respect afdwingt en dat men luistert als je zegt dat er een speler aankomt uit de jeugd en dat ze niet zomaar doorgaan met een andere, oudere speler.”

Of Bergkamp bij Ajax terugkeert? “Ja, als ik in het voetbal terugkeer en ik denk dat dit wel gebeurt, is dat een van mijn hoofdambities”, waarmee hij op talentontwikkeling doelt. “Omdat ik denk dat ik daar goed in ben…”, besluit de Ajax-legende.

Moet Bergkamp weer bij Ajax gaan werken?

  • Zeker weten!
  • Een andere club is beter
707+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
57+
Mannsverk heeft nieuw Ajax-duo voor ogen: “Geweldige aanvulling”
23:20
19+
Prachtige goal bezorgt Porto in extremis overwinning op matig Arsenal
22:55
28+
Beter Barcelona krijgt met gelijkspel in Napoli te weinig
22:34
35+
Van Dijk en Gakpo belangrijk bij zege koploper Liverpool
22:15
455+
‘Winnaar van PSV-Dortmund verliest sowieso in kwartfinale’
21:57
41+
Nederlanders van Liverpool draaien verrassende achterstand om
21:36
203+
Enthousiaste Sneijder tipt Koeman: “Hij is echt fantastisch”
21:12
157+
Slot duidt het grote verschil tussen Feyenoord en Roma
20:49
164+
Bodø/Glimt ziet geen voordeel tegen Ajax: “Daar zijn ze wel bekend mee”
20:25
290+
Jahanbakhsh laat zich uit over toekomst bij Feyenoord
20:02
40+
Opstellingen CL: Boze Frenkie de Jong in de basis bij Barça
19:38
120+
Van ‘t Schip benadrukt importantie van Berghuis bij Ajax
19:15
111+
De Rossi vol lof over Nederlanders: “Kan een van beste ter wereld worden”
19:00
888+
Van ‘t Schip kiest voor grote verandering tegen FK Bodø/Glimt
18:51
275+
‘Nachtmerrie Frenkie de Jong na tirade’
18:28
224+
‘Tyrell Malacia-zorgen: bel zijn familie’
18:11
3688+
‘Publiekslieveling terug naar Ajax’
17:45
2817+
‘Keiharde boodschap voor trillende Berghuis’
17:31
424+
De één zijn dood, is Gravenberch zijn brood
17:10
1400+
‘Hélène Hendriks is er helemaal klaar mee’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie