Veelgenoemde opvolger Van ‘t Schip ligt gevoelig bij Ajax

Foto: Veelgenoemde opvolger Van ‘t Schip ligt gevoelig bij Ajax

Dick Schreuder is de ideale hoofdtrainer voor Ajax. Het is een stelling die de afgelopen weken meermaals in Nederland te horen was. De broer van Alfred Schreuder weet als eindverantwoordelijke veel indruk te maken en staat voor attractief, aanvallend voetbal. Krijgt Ajax voor het eerst in de clubhistorie een broer van een ex-hoofdtrainer aan het roer?

Inside: Binnenhalen Dick Schreuder ligt gevoelig bij Ajax

Een beetje vreemd zou het aanstellen van Schreuder voor veel supporters van Ajax wel zijn. Het binnenhalen van Alfred Schreuder was in de zomer van 2022 namelijk het begin van een prijzendroogte. De oefenmeester kwam destijds als opvolger van Erik ten Hag binnen en had al een verleden in Amsterdam, aangezien hij al eens assistent was onder de Tukker. Een succes als hoofdtrainer was hij echter niet. De aankopen bleken niet te renderen, Schreuder slaagde er niet in om de selectie achter zijn strijdplan te krijgen en Ajax besloot hem begin 2023 te ontslaan.

Sindsdien was het een waar trainerskerkhof in de Johan Cruijff ArenA. Zo waren John Heitinga en Maurice Steijn de tweede en derde trainer die vorig kalenderjaar uit Amsterdam moesten vertrekken, terwijl John van ‘t Schip aan het einde van het seizoen ook lijkt te gaan verdwijnen. Aankomende zomer moet er gevoelsmatig een complete reset komen, zodat Ajax op een opgeruimde wijze aan het nieuwe voetbaljaar kan beginnen. Het aanstellen van Dick Schreuder, de huidige hoofdtrainer van CD Castellón, zou dan ook een opvallend besluit zijn. Maar gezien zijn prestaties valt het niet uit te sluiten.

Resultaten PEC Zwolle en CD Castellón wekken interesse

Als er één trainer de voorbije seizoenen was die op de Nederlandse en buitenlandse velden indruk maakte, dan is het Schreuder wel. Lang fungeerde hij als assistent, maar in november 2021 stelde PEC Zwolle hem aan als hoofdtrainer. Waar de club onder leiding van Art Langeler stijf onderaan stond in de Eredivisie, draaide Schreuder razendsnel de boel om. PEC Zwolle begon veel beter voetbal te spelen, durfde aanvallend te denken en haalde een hoop punten binnen. Het was alleen net niet voldoende, waardoor Schreuder met zijn ploeg degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie.

De trainer liet zich van zijn beste kant zien door bij PEC Zwolle te blijven en een ijzersterk jaar neer te zetten. Met 85 punten promoveerde het samen met Heracles Almelo terug naar de Eredivisie en Schreuder ontving daarvoor de Rinus Michels Award voor de beste hoofdtrainer in de Keuken Kampioen Divisie. PEC Zwolle had het gevoel dat het met Schreuder aan het roer hoge ogen kon gooien op het hoogste niveau, maar niets was minder waar. Hij maakte namelijk de, van buitenaf, opvallende beslissing om naar de Spaanse derdeklasser CD Castellón te gaan.

Op het eerste gezicht een vreemd besluit, maar na de uitleg van Schreuder was het goed te begrijpen. Eigenaar Haralabos Voulgaris, waarmee hij goed bevriend is, heeft namelijk torenhoge ambities en hoopt de vereniging binnen zes jaar naar het hoogste niveau van Spanje te kunnen loodsen. Met Schreuder als hoofdtrainer had hij het volste vertrouwen erin dat het aanvallende element voldoende gewaarborgd zou zijn. Dat blijkt ook wel: CD Castellón staat bovenaan in de competitie en maakt dan ook een grote kans op promotie. Daarmee is het project in een stroomversnelling geraakt.

Dick Schreuder als hoofdtrainer van PEC Zwolle.

Schreuder op lijstje van Ajax

Schreuder lijkt de komende jaren in principe niet uit Spanje te vertrekken, maar wanneer Ajax op de stoep staat kan dit zomaar eens veranderen. Bij de Amsterdamse club heeft hij de mogelijkheid om zijn naam in Europa verder te vestigen en heeft hij veel meer middelen tot zijn beschikking. Hij zal tegelijkertijd van zijn broer weten dat het geen eenvoudige opgave is om bij Ajax te slagen. De druk is een stuk groter, het verwachtingspatroon ligt hoger en het aantal wedstrijden neemt toe. Geen moment heeft Schreuder nog bewezen dat hij dit aan kan.

Kenneth Perez ziet het echter wel zitten om Schreuder voor de groep te zetten. De Deen gelooft heilig in de kwaliteiten die de hoofdtrainer met zich meedraagt. “Je zit nog wel even met deze selectie in je maag gesplitst. Het is lastig om van spelers met een lang contract af te komen. Daarom heb je echt een bijzondere trainer nodig die wat van deze selectie kan maken. Een soort tweede Arne Slot. Ik denk dat die bestaat: Dick Schreuder. Bij PEC Zwolle heeft hij veel veranderd en spelers aanmerkelijk beter gemaakt”, zo merkt hij in gesprek met Voetbal International op.

Hij is zeker niet de enige die gecharmeerd is van Schreuder. Aan het begin van het kalenderjaar noemde Sjoerd Mossou hem in zijn column in het Algemeen Dagblad namelijk al eens als een interessante trainer voor de Nederlandse topclubs. “Heel aantrekkelijk voetbal, een heel eigen filosofie die dat ook nog eens heel snel kan bewerkstelligen. Bij PEC Zwolle draaide hij het ook helemaal om in een paar weken tijd in het jaar dat ze er heel slecht voor stonden. Super interessante trainer, dus die mag van mij in de top-vier komen werken”, was destijds te lezen.

Algemeen directeur Alex Kroes zal de komende weken de afweging moeten maken. In het voordeel van Schreuder spreekt dat hij dezelfde voetbalfilosofie heeft als Ajax, vooralsnog zijn teams béter laat voetballen dan voor zijn komst en makkelijk in de omgang is. Anderzijds heeft hij geen enkele ervaring bij een grote club en zal hij te maken krijgen met een voortdurende vergelijking met zijn broer. De inschatting zal dan ook een ingewikkelde worden. Zeker is wel dat hij een serieuze kandidaat zal moeten zijn, en dat hij momenteel vol vertrouwen zit.

Moet Ajax voor Schreuder gaan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
1467+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie