‘Scepsis rond Kroes groeide al maanden geleden’

Foto: ‘Scepsis rond Kroes groeide al maanden geleden’

Binnen Ajax was er langere tijd het gevoel dat er rond Alex Kroes al iets meer speelde dan alleen de clubaandelen die hij aanschafte. Dat laat Neal Petersen weten in de podcast FC Afkicken. Dit werd ‘enkele maanden geleden’ al duidelijk, hierbij wordt onder meer de rol van de in september vertrokken RvC-voorzitter Pier Eringa belicht.

Binnen Ajax waren er al signalen dat er rond Alex Kroes iets aan de hand was

Dinsdagochtend sloeg het nieuws rond Kroes in als een bom in de Johan Cruijff ArenA. Hij had in de periode tot aan 26 juli 2023 in totaal 42.500 aandelen in Ajax aankocht, terwijl op 2 augustus bekend werd dat hij in Amsterdam als algemeen directeur aan de slag zou gaan. Om die reden besluit de rvc de recent aangetreden algemeen directeur per direct te schorsen. Daarnaast stuurt het aan op een definitief vertrek van de bestuurder. In een uitgebreide reactie liet Kroes weten destijds melding van zijn aandelenpakket bij de raad van commissarissen te hebben gedaan, en hebben gevraagd hoe hiermee om te gaan. “Die vraag is tot op heden niet beantwoord”, klonk het in zijn statement op LinkedIn.

Kroes was al in overtreding

Petersen pleegt tijdens live-uitzending van de podcast buiten beeld een aantal telefoontjes, naar eigen zeggen naar mensen ‘binnen en buiten de club. “Ik heb geen breaking news, maar het speelt momenteel binnen Ajax dat er meer aan de hand moet zijn dan alleen dit”, laat hij weten. “Over de aankoop van de aandelen, laat ik het zo zeggen: hij was dus nog niet in dienst. Maar ik heb meerdere juristen gesproken en die zeggen: ‘Eigenlijk, ondanks dat je nog niet in dienst bent, ben je dan al in overtreding.'”

“Maar je kan je dus ook afvragen, dat als Ajax dit wist, waarom er niet eerder is gehandeld. Waarom het nú naar buiten is gekomen.” Lars Jesse van Eijden van de Pantelic Podcast is ook aanwezig en zegt ‘enkele maanden geleden’ al signalen te hebben opgevangen dat er ‘weleens iets rond Kroes aan de hand zou kunnen zijn’. “Maar er gebeurde maar niets, het bleef rustig en hij liep twee weken geleden de ArenA binnen. Hij staat best wel bekend dat een man visie, ik denk dat hij toen als een soort wervelwind is gaan razen (…) en dat er ook een paar mensen binnen de organisatie zijn geschrokken, van: ‘Wat hebben we hier nou weer binnengehaald?”

Was Kroes meteen al onbetrouwbaar?

  • Ja, dat blijkt
  • Lijkt me niet
450+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie