Preview: hoe trapt Nederland de EK-voorbereiding af in een oefenpot tegen Schotland?

Foto: Preview: hoe trapt Nederland de EK-voorbereiding af in een oefenpot tegen Schotland?

Nu begint het vooruitkijken naar het aankomende EK pas echt. Voor de bondscoaches van de deelnemende landen is dit de laatste mogelijkheid om nog spelers uit te proberen voordat het tijd is voor de officiële voorselecties. Zo ook voor Ronald Koeman, die met Nederland voor eremetaal gaat in Duitsland en nu nog twee keer oefent. We blikken hier vooruit op de eerste van die twee duels, thuis tegen Schotland.

Friendlies

22 maart 2024

21:45

Netherlands
Scotland
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 22 maart 2024 18:40.

Nederland: teaminfo en vorm

Dit is zeker niet de eerste keer dat een eindtoernooi in Duitsland plaatsvindt. En laat het meest recente EK in dat land nou net in 1988 zijn geweest. Dat leverde natuurlijk een glorieuze zege voor het Nederlands Elftal op, het enige eremetaal in de landsgeschiedenis. Niet voor niets dus dat bij de presentatie van het nieuwe thuis- en uittenue gekozen werd om terug te hinten op dat EK.

De kwalificatie begon met een enorm scheve schaats, door met 4-0 van Frankrijk te verliezen. Maar in de resterende zeven wedstrijden werd alleen nog thuis van de Fransen verloren, verder werden alle wedstrijden gewonnen. Achttien punten en een doelsaldo van +10 was ruim genoeg om een direct ticket voor het komende EK te pakken. Hierin werd geloot in Poule D, waar naast opnieuw Frankrijk ook Oostenrijk in geplaatst werd. Het viertal Estland, Finland, Polen en Wales bepaalt wie het vierde land wordt.

De wedstrijden van Oranje zijn sinds de terugkeer van Ronald Koeman als bondscoach vaak weinig spectaculair te noemen. En dat zie je ook wel een beetje aan de resultaten terug. Na een 3-0-zege op Griekenland volgde een nipte 1-2 in Ierland, een 1-2-verlies tegen Frankrijk, een opnieuw nipte 0-1 uit bij Griekenland en een nipte 1-0 tegen Ierland. De 0-6 tegen Gibraltar waarmee 2023 werd afgesloten was leuk, maar niet de beste graadmeter.

Koeman kan weinig gaan uitproberen in de punt van de aanval, aangezien Brian Brobbey en Joshua Zirkzee zich allebei met een blessure moesten afmelden. Zij zijn niet de enige spelers voor wie dit geldt. Ook Mickey van de Ven en Frenkie de Jong zaten nog in de voorselectie, maar ontbreken nu. Justin Bijlow, Jurriën Timber, Sven Botman, Steven Berghuis en Steven Bergwijn sukkelen ook met hun fitheid of hebben een zwaardere blessure.

Nederland wint met één doelpunt verschil

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Schotland: teaminfo en vorm

De Schotten zijn er ook weer bij op een eindtoernooi. Ook tijdens het pan-Europese EK 2020 kwalificeerden de Britten zich. Verder deed het land alleen mee in 1992 en 1996. De laatste WK-deelname stamt ook weer uit 1998, dus het is niet zo dat Schotland bepaald een vaste naam is op de lijsten van deelnemers aan internationale voetbaltoernooien. Maar met een tweede deelname op rij is het een land om rekening mee te houden.

Tijdens de kwalificatiereeks was vanaf de loting duidelijk dat Spanje de grote kanshebber was op de eerste plek en daarmee het eerste directe ticket. Maar na een 3-0-zege op Cyprus werd in eigen huis met 2-0 van uitgerekend de Iberiërs gewonnen, waardoor Spanje op een achterstand kwam. Die werd nog wel ingelopen maar mede dankzij deze knappe overwinning lukte het Schotland wel een mooie tweede plek te behalen en zodoende het tweede EK-ticket uit deze poule te pakken.

Tijdens het EK zal Schotland de openingswedstrijd moeten spelen, aangezien het in Groep A lootte tegen gastland Duitsland. Hongarije en Zwitserland zijn de andere twee landen in deze poule. Tijdens de kwalificatie begon Schotland te struikelen na een 2-0-nederlaag tegen Spanje, waarna tegen Georgië (2-2) en Noorwegen (3-3) ook niet de volle buit gehaald werd. Opvallend is dat deze acht tegengoals uit de laatste drie duels ook de enige tegendoelpunten waren van de hele kwalificatie.

Het is opvallend dat Scott McTominay, normaliter een conservatieve middenvelder, met zeven goals topscorer van Schotland werd in de kwalificatie. De kans is groot dat aanvallend weer veel van hem verwacht wordt, aangezien aanvallers als Lyndon Dykes, Ché Adams en Lawrence Shankland in de nationale ploeg niet bekendstaan als goalgetters. Grote man naast McTominay is natuurlijk Liverpool-linksback Andrew Robertson, die tevens de aanvoerdersband om zijn arm heeft.

Scott McTominay scoort

Vorige ontmoetingen

Negentien keer eerder stonden deze twee nationale ploegen tegenover elkaar. Hiervan wist Nederland negen wedstrijden te winnen, naast vijf gelijke spelen en even zoveel Schotse zeges. Het doelsaldo is met 28-15 dan ook in Nederlands voordeel. De laatste wedstrijd onderling was op 2 juni 2021, in het Portugese Faro. In die vriendschappelijke wedstrijd zette Memphis Depay Nederland tweemaal op voorsprong, maar door goals van Kenny Nisbet en Jack Hendry werd het 2-2.

Wedtip Nederland Schotland

Met beide landen vol in de voorbereiding op het EK van deze zomer mag je best verwachten dat er wat gerouleerd zal worden door de twee bondscoaches. Wellicht geeft dit niet de meest ingespeelde zekerheden, maar de individuele kwaliteiten van Nederland zouden de overhand moeten kunnen hebben. Zeker defensief heeft Oranje een enorm sterk team, dus je kunt wedden op een zege zonder tegengoals, tegen een odd van 2.15 bij Unibet.

Nederland wint en houdt de nul

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie