Preview: Afrika Cup toe aan kwartfinales, wie worden de laatste vier?

Foto: Preview: Afrika Cup toe aan kwartfinales, wie worden de laatste vier?

De Afrika Cup staat bol van verrassingen deze editie. Zo sneuvelden in de achtste finales favorieten als Egypte, Marokko en Senegal. Er zijn nog acht landen over die kans maken om zich de beste van het continent te gaan noemen. Wie halen de halve finales? In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op de wedstrijden Nigeria – Angola, Congo-Kinshasa – Guinee, Mali – Ivoorkust en Kaapverdië – Zuid-Afrika.

Nigeria – Angola

Nigeria speelde in de achtste finale tegen Kameroen, een tegenstander die vooral in de tweede helft sterk speelt dit toernooi. Maar een 1-0-voorsprong werd door de Nigerianen netjes vastgehouden en zelfs uitgebouwd. waardoor uiteindelijk met 2-0 gewonnen werd. Zodoende is het land goed op weg om het eigen record aan te scherpen om het vaakst bij de beste drie landen te zitten. Inmiddels werden de laatste drie duels op rij gewonnen zonder tegengoal. Sterker nog; tegen Kameroen was de verdediging zo goed dat de tegenstander niet eens op doel wist te schieten.

Voor Angola is het halen van de kwartfinale al een enorm succes. Dit lukte het land pas tweemaal; in zowel 2008 als 2010 was dit het eindstation. Tijdens de laatste drie toernooien werd de groepsfase niet overleefd. Nu lukte het om na een 1-1 tegen Algerije te winnen van Mauritanië (2-3), Burkina Faso (2-0) en Namibië (3-0). Vooral dat laatste duel was uniek. De Angolese doelman pakte direct rood, maar Namibië kwam kort daarna ook met tien man te staan. Mede door twee assists van voormalig Excelsior-speler Fredy Ribeiro werd daarna simpel gewonnen.

Wedtip Nigeria – Angola

Angola speelt een prima toernooi en het halen van de kwartfinales is een enorm knappe prestatie. Maar na zeges op Mauritanië, Burkina Faso en Namibië is Nigeria wel echt andere koek. Dat land heeft een enorm sterke defensie en kan hier wel eens een relatief gemakkelijke zege boeken. Daarom de tip: wedden op ‘Nigeria wint en houdt de nul’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.38 bij Unibet.

Nigeria wint en houdt de nul

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Congo-Kinshasa – Guinee

Congo-Kinshasa beleeft tot nu toe een heel apart toernooi. In de groepsfase pakte het land een tweede plek achter Marokko door liefst drie keer gelijk te spelen. Tegen Zambia en Marokko werd het 1-1, waarna in het duel met Tanzania helemaal niet gescoord werd. In de achtste finales werd gespeeld tegen Egypte, dat de favoriet was. Toch lukte het dat land niet om verder te komen dan een 1-1 en na strafschoppen was het Congo-Kinshasa dat met een ticket voor de kwartfinales in de handen stond. Ongeslagen dus maar ook nog zonder zege, een unieke prestatie.

Voor Guinee leek het net alsof in de achtste finales een derby op het programma stond, ware het niet dat Equatoriaal-Guinea hemelsbreed bijna 2400 kilometer verderop ligt. Na de wedstrijd moesten de Guineeërs waarschijnlijk even aan de beademing, want het duel was een thriller. De opponent kwam met tien man te staan en miste later een penalty. Uiteindelijk was het Guinee dat in de achtste (!) minuut van de blessuretijd van de tweede helft toesloeg en doorbekerde. Nu kan met recht een historische prestatie worden neergezet, want Guinee haalde nog nooit de halve finales.

Onze voorspelling

Het is lastig te voorspellen waar het in deze wedstrijd naartoe gaat. Congo-Kinshasa speelde alle vier de wedstrijden op deze Afrika Cup gelijk, terwijl Guinee met horten en stoten deze ronde heeft gehaald. Beide landen maakten maar drie goals in vier duels, dus verwacht geen doelpuntenregen. Daarom is onze voorspelling ‘minder dan 1,5 goals’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.33 bij Unibet.

Minder dan 1,5 goals

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Mali – Ivoorkust

Mali begon lekker aan de achtste finales, waar Burkina Faso met een extreem vroeg eigen doelpunt zorgde voor de start van de wedstrijd. Na negentig minuten stond er een mooie 2-1 op het scorebord. Voor Mali is dat een prima voortzetting van een groepsfase die als ‘goed genoeg’ kan worden betiteld. De 2-0-zege op Zuid-Afrika was een hele lekkere, maar over de 1-1 tegen Tunesië en 0-0 tegen Namibië zal weinig naar huis geschreven worden. De grote man aan Malinese kant is Lassine Sinayoko, die drie van de vijf goals maakte tijdens dit toernooi.

De sfeer onder de Ivorianen is prima, maar dat komt vooral doordat het toernooi in eigen land gespeeld wordt en niet zozeer door de resultaten. Ivoorkust werd gered doordat het als een van de beste nummers drie doorging (wel als slechtste van de vier die doorgingen). Van Nigeria (0-1) en Equatoriaal-Guinea (4-0) werd verloren, maar een 2-0-zege op Guinee-Bissau bleek toch voldoende. In de achtste finales mocht Franck Kessié hard juichen, want hij benutte de beslissende strafschop tegen Senegal.

Voorspelling Mali – Ivoorkust

Voor het toernooi zou het natuurlijk altijd goed zijn als een gastland er lang in blijft, want dat komt de sfeer normaliter wel ten goede. In dit geval is het natuurlijk maar de vraag of dat gaat lukken, want het toernooi is nog niet zo overtuigend te noemen. Het thuisvoordeel kan wel eens de doorslag geven. Daarom is onze voorspelling ‘Ivoorkust wint’. Dit heeft een odd van 2.20 bij Unibet.

Ivoorkust wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Kaapverdië – Zuid-Afrika

Voor veel Nederlanders zal Marokko vanwege alle Nederlandse linkjes een leuk land zijn geweest om de gaten te houden, maar zonder dat land is er nog een land om goed naar te kijken: Kaapverdië. Met Jamiro Monteiro, Garry Rodrigues en de broers Deroy (Fortuna Sittard) en Laros (FC Groningen) Duarte zitten er vier in Nederland geboren spelers in de Kaapverdische selectie. Samen boekten zij een enorm knappe prestatie, want door de 1-0-zege op Mauritanië behaalde de eilandnatie voor het eerst in de voetbalhistorie de kwartfinales van de Afrika Cup. Waar eindigt deze droom?

In de achtste finales zorgde Zuid-Afrika voor een van de grootste verrassingen. Voor de bookmakers was Marokko de grote favoriet voor eindwinst, maar er werd met 0-2 verloren en dus mag Bafana Bafana zich nog steeds kanshebber noemen. Het wordt ook wel weer eens tijd om ook deze ronde door te komen, want een plekje in de halve finales zou de eerste zijn sinds de Afrika Cup van 2000. Het is opvallend dat Zuid-Afrika na een 2-0-nederlaag, een 4-0-zege, een 0-0 en de 0-2 tegen Marokko nog geen wedstrijd heeft gehad waarin beide teams tot scoren wisten te komen.

Onze voorspelling

We zien hier twee landen tegenover elkaar die waarschijnlijk allebei niet verwacht hadden in dit stadium van de competitie nog actief te zijn. Nog mooier dus: een van deze twee gaat zich bij de laatste vier voegen. In zes van de acht wedstrijden van deze twee landen scoorde maximaal één van de twee ploegen. Tip: wedden op ‘niet beide teams scoren’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.70 bij Unibet.

Niet beide teams scoren

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie