Oud-Ajax-keeper staat op kruispunt: stoppen of doorgaan?

Foto: Oud-Ajax-keeper staat op kruispunt: stoppen of doorgaan?

Stan van Bladeren oriënteert zich naast zijn voetbalcarrière op een maatschappelijke loopbaan. De 26-jarige doelman, opgeleid bij Ajax, staat momenteel onder contract bij FC Helsingør in de tweede divisie van Denemarken, maar hoopt meer te gaan spelen. Anders moet hij verder kijken, misschien wel buiten de voetballerij. “Als je ouder wordt en de speeltijd minder, moet je je niet blindstaren op alleen voetbal.” En dus werkt Van Bladeren deeltijd in de sales van cybersecurity.

Interview met Stan van Bladeren, keeper in Denemarken

Op zich heeft Van Bladeren het prima naar zijn zin in Helsingør, een leuk stadje aan de oostkust van Denemarken. Hij waait af en toe uit op het strand en ziet hoe de toeristen de ferry naar Zweden pakken. Alleen de kou maakt het minder prettig én er is nog een probleem: Van Bladeren is derde keeper bij de plaatselijke voetbalclub. “Het is een beetje lastig”, zegt de doelman tegen SoccerNews. “Ik zit normaal niet bij de selectie, maar als de eerste keeper geblesseerd is, speel ik wel direct. Met die minuten ben ik erg blij. Ik zit natuurlijk niet voor mijn plezier in Denemarken. Ik wil gewoon spelen. Maar ik gooi de handdoek niet in de ring en wil mijzelf bewijzen.”

De minuten die hij dit seizoen kreeg, maken de situatie dragelijk, maar Van Bladeren wil meer. Bij zijn vorige Deense club, Silkeborg, moest hij ook al een reserverol accepteren. “In het eerste jaar speelde ik vier wedstrijden. We promoveerden en er kwam een ervaren keeper die het goed deed. Daar kon ik makkelijker mee leven. Achteraf was het een leuk seizoen, maar de tijd tikt wel door.” Van bankzitten wordt niemand gelukkig en dus oriënteert Van Bladeren zich op een vervolgstap. “Ik ben op zoek naar wedstrijden. Misschien bij een andere club. Misschien terug naar Nederland. Daar denk ik nu over na. Ik ben 26 jaar en vraag me af op welk niveau ik nog kan komen. Voetbal is altijd mijn leven geweest, maar ik moet ook aan een plan B denken.”

Met hulp van een loopbaancoach ontdekte Van Bladeren dat werken in de sales hem goed ligt. En dus werkt hij sinds kort vanuit Denemarken voor een Nederlands cybersecurity-bedrijf. “Na de trainingen zit ik thuis achter mijn laptop, zo’n drie uur per dag. Klanten bellen, mensen benaderen, abonnementen afsluiten. Ik krijg de ruimte om te ontdekken wat ik leuk vind. Voetbal is nog steeds mijn nummer één, maar ik wil me ook buiten het voetbal ontwikkelen. Ik heb jarenlang niks gedaan na de trainingen, maar ik ben wat ouder en wil ik iets nuttigs doen.”

Stan van Bladeren bij Jong Ajax in 2019 (achterste rij, midden)
Achterste rij: Leo Thethani, Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Sven Botman, Issam El Maach, Stan van Bladeren, Daan Reiziger, Terrence Douglas, Jurgen Ekkelenkamp, Victor Jensen, Sergiño Dest. Midden Rene Stam, Mitchell van der Gaag, Winston Bogarde. Voorste rij: Dean Solomons, Quinten Timber, Nicolas Kuhn, Ryan Gravenberch, Danilo, Noa Lang, Jurrien Timber, Boy Kemper, Jasper ter Heide.

Jeugd bij Ajax

Het is niet het carrièrepad dat hij voor ogen had toen hij bij Ajax samenspeelde met spelers als Donny van de Beek, Noussair Mazraoui, Václav Černý, Carel Eiting, Dani de Wit en Kai Sierhuis. “Op jongere leeftijd bij Ajax denk je niet over ander werk dan voetbal. Daar ligt de volledige focus op. Maar als je ouder wordt en de speeltijd in mijn geval minder, moet je je niet blindstaren op alleen voetbal. Het is stapsgewijs zo gelopen. Ik had te maken met concurrentie, blessures die ik opliep en kansen die ik wel of niet kreeg. Ik maakte de stap naar Denemarken, maar omdat ik hier ook niet speelde, groeide het gevoel dat ik verder wil kijken.”

Bij Ajax ging het Van Bladeren voor de wind nadat hij overkwam van VV Foreholte, dezelfde club als Edwin van der Sar. Hij mocht ieder jaar blijven, won de Future Cup met de Onder 17 en eindigde met Jong Ajax bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. “Dat zijn mooie hoogtepunten. Ik ben echt opgevoed door de mensen bij Ajax. Die periode heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik kom uit een dorp, maar in de stad moet je leren om je staande te houden. Er is meer rivaliteit, haantjesgedrag, strijd. Zeker in het voetbal. Daar word je hard van.”

Andere weg inslaan

Op 26-jarige leeftijd staat Van Bladeren op een kruispunt: inzetten op zijn profcarrière of een andere weg inslaan. Hij hoopt vurig dat hij nog een kans krijgt om ergens veel te spelen. “Dat kan in Denemarken zijn, maar ik ga een nieuw avontuur ook niet uit de weg. Ik sta overal voor open en zal mijn opties afwegen. In de Bollenstreek, waar ik vandaan kom, heb je ook veel mooie verenigingen. Het liefst zou ik in de profwereld actief blijven, maar je moet realistisch zijn. Gelukkig heb ik mijn werk alvast achter de hand.”

Verstandig om verder te kijken?

  • Ja, je moet iets achter de hand hebben.
  • Nee, ik zou vol op voetbal focussen.
177+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:15
26+
Van ‘t Schip gaat in op vormdip Kenneth Taylor
07:49
139+
‘Mogelijk twee wijzigingen in Ajax-opstelling tegen Bodø/Glimt’
07:34
108+
Dit is waarom Dest PSV een ‘speciale club’ vindt
07:20
12+
Van Dijk blij met zijn rol in Liverpool-overwinning: ‘Wil belangrijk zijn’
23:44
352+
Mannsverk heeft nieuw Ajax-duo voor ogen: “Geweldige aanvulling”
23:20
40+
Prachtige goal bezorgt Porto in extremis overwinning op matig Arsenal
22:55
54+
Beter Barcelona krijgt met gelijkspel in Napoli te weinig
22:34
66+
Van Dijk en Gakpo belangrijk bij zege koploper Liverpool
22:15
819+
‘Winnaar van PSV-Dortmund verliest sowieso in kwartfinale’
21:57
53+
Nederlanders van Liverpool draaien verrassende achterstand om
21:36
319+
Enthousiaste Sneijder tipt Koeman: “Hij is echt fantastisch”
21:12
215+
Slot duidt het grote verschil tussen Feyenoord en Roma
20:49
215+
Bodø/Glimt ziet geen voordeel tegen Ajax: “Daar zijn ze wel bekend mee”
20:25
353+
Jahanbakhsh laat zich uit over toekomst bij Feyenoord
20:02
41+
Opstellingen CL: Boze Frenkie de Jong in de basis bij Barça
19:38
146+
Van ‘t Schip benadrukt importantie van Berghuis bij Ajax
19:15
152+
De Rossi vol lof over Nederlanders: “Kan een van beste ter wereld worden”
19:00
983+
Van ‘t Schip kiest voor grote verandering tegen FK Bodø/Glimt
18:51
310+
‘Nachtmerrie Frenkie de Jong na tirade’
18:28
345+
‘Tyrell Malacia-zorgen: bel zijn familie’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie