Nieuwe Ajax-baas Kroes presenteerde oplichters bij Belgische club

Foto: Nieuwe Ajax-baas Kroes presenteerde oplichters bij Belgische club

Alex Kroes, de aanstaand algemeen directeur van Ajax, heeft eerder dit jaar de contacten gelegd tussen het Belgische KV Kortrijk en de Amerikaanse oplichters Maciek en Mikhai Kaminski. Op het moment dat hij het dubieuze duo binnenbracht bij de Belgische profclub was hij directielid bij AZ. Kroes bevestigt zijn rol desgevraagd tegenover SoccerNews.nl, dat na onderzoek nieuwe details kan onthullen.

Door Bjorn Thimister en Jesper Langbroek

Fantasten met valse beloftes

Het leek allemaal in kannen en kruiken. Vader Maciek en zijn zoon Mikhai Kaminski zouden vijftien miljoen euro exclusief bonussen betalen en mochten zich daarna eigenaar noemen van KV Kortrijk, de Belgische Eersteklasser. Het Amerikaanse duo met Poolse roots zou een flink vermogen hebben opgebouwd met het verkopen van vastgoed in de Verenigde Staten. Zij wilden dit investeren in een voetbalclub in Europa. Maar Kortrijk kwam bedrogen uit. De Kaminski’s bleken fantasten, die clubeigenaar Vincent Tan met loze beloftes aan het lijntje hielden. Het beloofde geld werd nooit betaald en de deal, die begon door bemiddeling van Alex Kroes, viel in duigen.

Kroes bevestigt tegenover deze site dat hij beide partijen inderdaad bij elkaar heeft gebracht, maar benadrukt dat hij verder geen rol heeft gespeeld bij de mislukte overname. Het verhaal zit volgens betrouwbare informatie als volgt: Alex Kroes werd benaderd door Cyprioot Yiotis Panayiotou, die werkt als intermediair in het voetbal. Hij zocht een club voor de Kaminski’s. De in Londen gevestigde voetbalmakelaar had Kroes in het verleden al eens gevraagd of hij Go Ahead Eagles wilde verkopen, de club waar de toekomstig Ajax-directeur op dat moment grootaandeelhouder was. Dit keer vroeg Panayiotou of hij een club in Europa kende die beschikbaar was voor een overname. Toevallig beschikte Kroes over informatie dat er in België een profclub te koop stond.

Contacten gelegd

Clubeigenaar Vincent Tan wilde KV Kortrijk vorig seizoen namelijk na acht jaar van de hand doen. De ondernemer uit Maleisië is naast eigenaar van Cardiff City sinds 2015 ook de baas bij de Belgische eersteklasser, waar zijn rechterhand Ken Choo de dagelijkse leiding heeft. Kroes, voormalig zaakwaarnemer, kent Choo van eerdere zaken met Cardiff City en kreeg van hem in juli 2022 groen licht om mogelijke kopers aan te dragen. Zodoende bracht de Nederlander Panayiotou in contact met de Kortrijk-eigenaren.

Panayiotou bleek een vertegenwoordiger van Maciek en Mikhai Kaminski. Dit tweetal wierp zich op als potentiële koper van KV Kortrijk, zoals ze in eerder stadium al bij Everton en Atlético Madrid hadden geprobeerd. Die clubs gingen echter niet met de Amerikanen in zee. Bij het Griekse Panetolikos wist het Kaminski-tweetal wél een voet tussen deur te krijgen. “Ze zijn door die club uitgebreid gecheckt, van hun financiële status tot de bevestiging dat ze geen strafblad hadden”, vertelt Panayiotou. “De Kaminski’s leverden alle benodigde documenten en kregen een licentie van de Griekse voetbalbond om de club te kopen. Alles klopte en de advocaten gaven akkoord voor de deal.”

De Kaminski’s werden op een persconferentie gepresenteerd bij de Griekse club, maar ondanks de vele beloftes zag de eigenaar van Pantolikos nooit een rode cent van de Amerikaanse luchtfietsers. “Tot op de dag van vandaag weten we niet waarom ze niet betaald hebben”, vertelt Panayiotou. “Op het moment dat we doorhadden dat het fout zat, hadden Alex en ik de Kaminski’s al bij Kortrijk geïntroduceerd. Wij gingen ervan uit dat ze betrouwbaar waren.”

Valse bankgarantie

Nadat Kroes en Panayiotou in februari 2023 de contacten tussen Kortrijk en de Kaminski’s legden, speelde het Amerikaanse duo het spelletje slim. Zij wisten eigenaar Tan in juni van dit jaar over te halen met een bankgarantie van negen miljoen euro. Ook in België hielden ze een persconferentie, van welgeteld één minuut en twintig seconden. Zónder dat het aanwezige journaille de kans kreeg om vragen te stellen. “We willen de fans trots maken”, las zoon Maciek voor vanaf zijn telefoon. Zover zou het echter nooit komen.

Integendeel zelfs. Op 6 juli dit jaar verstreek de deadline van de eerste betaling. Er werd geen cent van Maciek en Mikhai Kaminski overgeboekt naar België. KV Kortrijk vermoedt achteraf zelfs dat de gegeven bankgarantie vervalst was. De communicatie met de Kaminski’s verliep na de deadline steeds moeizamer en intern is inmiddels de conclusie getrokken dat dit oplichters zijn geweest. Ondanks de getekende koopovereenkomst is Vincent Tan nog steeds eigenaar van KV Kortrijk.

Bevestiging van Kroes

Alex Kroes is in de afgelopen dagen door SoccerNews een aantal vragen voorgelegd over deze kwestie. Behalve dat hij heeft bevestigd dat hij KV Kortrijk met de Amerikaanse oplichters in contact heeft gebracht, wilde hij inhoudelijk geen commentaar geven op deze precaire oplichtingszaak. Dit omdat Kroes met Ajax heeft afgesproken dat hij tot 15 maart, wanneer zijn dienstverband in de Amsterdam begint, niet in de media mag verschijnen.

Zijn partner in deze zaak, Panayiotou, heeft de rol van Kroes uitgelegd en schetst een ongelukkige samenloop van omstandigheden: “Ja, wij hebben die mensen aangebracht, maar we dachten dat alles goed was, omdat meerdere advocaten en clubs hen gecheckt hadden. Daarna bleek alles één grote leugen. Ik heb maanden van mijn tijd verloren en nooit een cent betaald gekregen, omdat de deals niet doorgingen.”

KV Kortrijk is door SoccerNews.nl eveneens een aantal vragen gesteld over bovenstaande zaak, maar hier is geen reactie op gekomen.

De Kaminski’s tijdens hun presentatie bij KV Kortrijk.

Een kwalijke zaak?

  • Ja, niet zo handig.
  • Nee, kan gebeuren.
667+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:19
74+
‘Tuchel-knoop doorgehakt na crisisoverleg Bayern’
10:07
37+
‘PSV moet misdragende speler schorsen’
09:50
48+
Peter Bosz: ‘Dat verdienden we niet’
09:47
50+
‘Hélène Hendriks is er helemaal klaar mee’
09:43
31+
De één zijn dood, is Gravenberch zijn brood
09:25
576+
‘PSV-Borussia Dortmund krijgt staartje’
09:17
77+
‘Peter Bosz moet geïrriteerd zijn’
09:00
649+
‘Van ‘t Schip geeft Ajax heftige make-over’
08:49
60+
Driessen na PSV-Dortmund: ‘Zekerheidje in Oranje’
08:28
445+
Duitse media schrijven iets opmerkelijks over ‘PSV’
08:17
429+
‘Bizarre actie Koeman tijdens PSV-Borussia Dortmund’
08:00
128+
Hummels ziedend: ‘Nul procent, nul!’
23:45
461+
Van der Vaart complimenteert ‘bijna perfect’ PSV
23:30
127+
Luuk de Jong vindt gelijkspel ‘uiteindelijk wel terecht’
23:11
26+
Inter zet grote stap richting kwartfinales door treffer Arnautovic
22:56
101+
PSV en Dortmund na negentig minuten volledig in balans
22:56
505+
‘Matchfixing bij PSV-Borussia Dortmund’
22:21
164+
Haaland vestigt bijzonder record tegen Brentford
22:00
102+
Malen laat social media ontploffen: ‘Uitgerekend hij!’
21:48
534+
Binnen- en buitenland maken ‘PSV-dombo’ af
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie