Nederlandse topclubs grepen naast Van de Ven: “Achteraf de goede keuze”

Foto: Nederlandse topclubs grepen naast Van de Ven: “Achteraf de goede keuze”

Micky van de Ven staat aan de vooravond van zijn eerste EK met Oranje. De 23-jarige verdediger van Tottenham Hotspur ging in volle vaart naar de top en liet zich door blessures niet uit het veld slaan. Nu hoopt hij op speelminuten in Duitsland. “Ik zal elke kans grijpen”, zegt Van de Ven tegenover SoccerNews.

Interview met Micky van de Ven over Oranje en razendsnelle ontwikkeling

Tijdens de voorbereiding van Oranje dringen nieuwe internationals zich op aan bondscoach Ronald Koeman. Een naam die veel wordt genoemd, is die van Micky van de Ven. De verdediger maakte indruk in de laatste oefeninterlands. “Ik zit er persoonlijk goed in. Het was mooi dat ik veel mocht spelen in die duels”, vertelde Van de Ven na Nederland – IJsland. “De laatste twee interlandperiodes moest ik helaas missen door blessures. Dat was balen. Gelukkig ben ik er nu bij. En ik ken de jongens al van vorige periodes dat ik erbij was.”

Van de Ven speelde tegen Canada linksback en viel tegen IJsland in op diezelfde positie, maar kan ook centraal achterin spelen. Een voorkeur heeft hij niet. “Ik heb bijna het hele seizoen bij Spurs centraal achterin gespeeld, alleen de laatste wedstrijd niet. Toen stond ik linksback. Daar kan ik ook uit de voeten en met mijn snelheid een wapen zijn voor het team.” Genoeg opties dus voor Koeman tijdens het EK. “Het maakt mij niet uit waar de coach mij neerzet. Ik hoop op speelminuten en zal elke kans die ik krijg met beide handen aangrijpen.”

Snelle ontwikkeling

Na de oefeninterlands kan Van de Ven zich op de trainingen laten gelden bij Oranje. Het trainingscomplex in Wolfsburg kent hij goed. De verdediger speelde twee jaar in de stad waar het Nederlands elftal verblijft. “Ik heb veel geleerd in Wolfsburg”, aldus Van de Ven. “Mijn eerste jaar in Duitsland was niet makkelijk, omdat ik geblesseerd raakte. Ik kwam als jonge jongen binnen en weinig mensen kenden mij. Het tweede jaar ging gelukkig goed en daarna is het snel gegaan. Nu zit ik alweer een jaar bij Spurs.”

Dat het snel is gegaan, is een understatement. Van de Ven ging in twee jaar van Keuken Kampioen Divisie-voetbal met Volendam naar de Premier League met Tottenham Hotspur. “Mensen zeggen vaak dat het snel is gegaan. Ik zelf sta daar niet bij stil. Maar het is eigenlijk bizar hoe het is verlopen.”

Nederlandse top overgeslagen

De stap naar de Eredivisie heeft de viervoudig international dus overgeslagen. Hebben Nederlandse topclubs zitten slapen? “Ook dat zeggen mensen vaak, maar ik weet het niet. De Nederlandse topclubs kwamen wel vlak voordat ik naar Wolfsburg ging. Op dat moment voelde het voor mij als de juiste keuze om daarheen te gaan. Dat is achteraf een goede keuze geweest.”

Na twee jaar bij Wolfsburg kwam Tottenham Hotspur. Bij The Spurs werd Van de Ven afgelopen seizoen door de supporters uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Een titel die hij met trots in ontvangst nam. “Ja, dat is heel mooi. Het was een pittig seizoen met twee blessures, maar wanneer ik speelde, ging het goed. Ik ben heel tevreden bij Spurs en hoop daar nog mooie dingen te bereiken.”

Leren van Van Dijk, Blind en De Ligt

Eerst gaat de focus op het EK. Want ineens staat Van de Ven zelf tussen de spelers die hij eerder op tv zag. “Ik kan me de eindtoernooien nog herinneren dat ik naar Ron Vlaar en zijn generatie keek, maar later keek ik ook naar Virgil van Dijk, Daley Blind en Matthijs de Ligt. Nu staan we samen op het veld en kan ik van ze leren. Je merkt dat ze veel ervaring hebben.”

De internationals die al langer meelopen, nemen Van de Ven bij de hand. “Het is niet zo dat we gaan zitten om momenten uit de wedstrijd te bespreken, maar ze geven me wel tips. Tijdens trainingen zeggen ze bijvoorbeeld dingen waar ik wat aan heb. Soms komen ze voor wedstrijden naar me toe en zeggen ze iets wat ik mee kan nemen het veld op. Ik kan ze altijd vragen wat ik wil. Ze zullen me altijd helpen. Ik hoop dat we samen een fantastisch toernooi kunnen neerzetten. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Daley Blind had eerder tegenover SoccerNews lovende woorden over voor Van de Ven.

Verdient Van de Ven een basisplaats?

  • Ja, als linksback
  • Ja, centraal achterin
  • Nee, liever anderen
195+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie