Lindenbergh beleefde persoonlijk hoogtepunt bij Ajax: “Altijd mijn club geweest”

Foto: Lindenbergh beleefde persoonlijk hoogtepunt bij Ajax: “Altijd mijn club geweest”

Olaf Lindenbergh heeft een succesvolle spelersloopbaan achter de rug. De voormalig middenvelder mislukte in de jeugdopleiding van Ajax, maar kwam via De Graafschap en AZ alsnog in het eerste team terecht. Vervolgens speelde hij nog voor onder meer Sparta Rotterdam en FC Volendam. Hoewel hij ondertussen 49 jaar oud is, staat hij nog altijd wekelijks binnen de lijnen. “Het blijft het leukste om zelf te voetballen”, vertelt hij in een uitgebreid interview met Soccernews.nl.

Interview: Lindenbergh beleefde glansrijke periode bij AZ

Voor Lindenbergh kwam op 12-jarige leeftijd een grote droom uit toen hij een belletje kreeg uit Amsterdam. Ajax was zeer enthousiast over zijn kwaliteiten en haalde hem naar de jeugdopleiding. Lindenbergh zou uiteindelijk tot 1994 in de hoofdstad spelen en kwam tot Jong Ajax, maar kreeg het niet voor elkaar om Louis van Gaal te overtuigen om hem naar het eerste team te halen. Dat was ook niet zo vreemd: Ajax beleefde in die jaren een gouden periode door met middenvelders als Clarence Seedorf, Edgar Davids en Jari Litmanen de Champions League te winnen en ook nationaal gezien alle prijzen te pakken die er te winnen vielen.

Als talent ging hij niet bij de pakken neer zitten en besloot hij voor de uitdaging bij De Graafschap te gaan. In Doetinchem ontwikkelde hij zichzelf tot een bepalende speler en promoveerde hij met zijn club direct in zijn eerste seizoen naar de Eredivisie. Vierenhalf jaar zou hij op het hoogste niveau vrijwel alle wedstrijden meespelen, waardoor hij de interesse van AZ wekte. De Alkmaarders waren overtuigd van zijn kwaliteiten en haalden hem in de winter van 2000 naar de club toe. Daar zou hij uiteindelijk vijfenhalf seizoen spelen en vooral met Co Adriaanse als hoofdtrainer een glansrijke periode kennen.

Zijn hoogtepunt vond in het voetbaljaar 2004-2005 plaats, toen AZ ver kwam in de UEFA Cup (huidige Europa League). Nadat het in de voorronde doorkwam tegen PAOK Saloniki (2-3 en 2-1 zege), overleefde het een poule met AJ Auxerre, Amica Wronki, Glasgow Rangers en Grazer AK. AZ kwam vervolgens na de winterstop achtereenvolgens tegenover Alemannia Aachen, Sjachtar Donetsk en Villarreal te staan, die het allemaal versloeg. In een dubbele ontmoeting met Sporting Lissabon leek het de finale van het toernooi te bereiken, maar in de eindfase ging het alsnog mis. “Het blijft natuurlijk zonde. Maar achteraf zie je dat er wel heel weinig kansen zijn op het winnen van zo’n prijs. We waren heel dichtbij.”

Olaf Lindenbergh is nog altijd veel op het veld terug te vinden.

Droomterugkeer in 2005 naar Ajax

Na dat seizoen ging niet alleen Co Adriaanse weg, maar koos Lindenbergh er eveneens voor om zijn werkgever vaarwel te zeggen. Ajax, dat met hoofdtrainer Danny Blind de weg omhoog wilde inzetten, klopte namelijk bij zijn zaakwaarnemer aan. Voor Lindenbergh was er geen enkele twijfel mogelijk: hij wilde in de Johan Cruijff ArenA spelen. “Ik ben op mijn twaalfde in de jeugd terechtgekomen en dan doe je er alles aan om in het eerste terecht te komen. Tot mijn twintigste heb ik in het tweede gespeeld en kon ik net niet de stap naar het eerste maken. Als je dan met een omweg via De Graafschap en AZ op je 31ste je debuut mag maken voor Ajax, dan is dat natuurlijk een hoogtepunt.”

Twee seizoenen zou Lindenbergh voor Ajax uitkomen en had hij diverse grootheden als teamgenoot. Zo speelde hij samen met Jaap Stam en Edgar Davids, die zich in de wereld van het topvoetbal al uitgebreid hadden bewezen. Wesley Sneijder, Klaas Jan Huntelaar, Maarten Stekelenburg en John Heitinga moesten hun topjaren nog beleven, maar waren in de clubkleuren van Ajax ook al zekerheidjes. Lindenbergh stond bij tijd en wijle in het basisteam en was bij zijn jeugdliefde zelfs even aanvoerder van het team, onder meer in het belangrijke Champions League-duel met Internazionale. Hij is daar nog altijd trots op. “Ajax is altijd mijn club geweest en gebleven.”

Via een omweg naar Ajax | SN Meet Olaf Lindenbergh

Voetbaldier Lindenbergh nog altijd in de weer

Lindenbergh vertrok in 2007 weer en maakte de overstap naar Sparta Rotterdam. “In 2008 liep mijn contract af bij Sparta. Toen was ik pas 33 jaar oud en ik voelde me nog topfit. Ik wilde dolgraag door met voetbal, alleen er kwam geen team dat mij wilde hebben. Vervolgens ben ik in Purmerend bij Purmersteijn terechtgekomen”, zo legt hij uit. In zijn woonplaats bleef hij het plezier in het voetbal houden en kreeg zijn carrière een doorstart. Zijn laatste jaren in het profvoetbal en in de top van de amateurs sleet hij bij AGOVV Apeldoorn, FC Volendam en ASV De Dijk, om in 2013 een punt achter zijn spelersloopbaan te zetten.

Volledig stoppen kon hij echter niet. “Toen ik mijn loopbaan beëindigde, ben ik direct teruggegaan naar FC Volendam als trainer van de Onder 15. Vervolgens ben ik tweeënhalf jaar assistent geweest bij de Onder 19 van AZ. Corona kwam echter, en sindsdien heb ik qua trainen niets meer gedaan.” Zelf blijft hij actief op het veld. “Ik voetbal bij Ajax Zaterdag in de veteranen. Dat is een competitie op zaterdag en we trainen op donderdag. Daarnaast doe ik met een aantal jongens aan zaalvoetbal op vrijdag. Op zondag help ik een andere oud-speler, Miel Mans, bij zijn voetbalschool. En op maandagmiddag rijd ik vaak naar Amsterdam, naar Zeeburgia, om met wat oud-profs te voetballen.”

Voetbal blijft dan ook door de aderen van Lindenbergh stromen en dat zal het naar verwachting nog wel wat jaren blijven doen. De rust in zijn leven bevalt hem voorlopig goed, maar hij kan zich voorstellen dat hij over een tijdje weer eens in een profclub zijn ervaring gaat inzetten. Achter de schermen speelt er echter nog niets. “Ik wil zolang mogelijk zelf voetballen en voor de rest wil ik in het voetbal actief blijven. Vooral het werken met jeugd vind ik leuk om te doen, dus wellicht ga ik aan de slag als jeugdtrainer of jeugdscout.” Wat Lindenbergh in de toekomst ook gaat doen, hij kan al terugkijken op geweldige jaren in zijn voetballeven.

Waar kende Lindenbergh een betere periode?

  • AZ
  • Ajax
79+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie