Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’

Foto: Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’

Willie Kirk, coach van het vrouwenteam van Leicester City is ontslagen. Een relatie met een speelster lag hieraan ten grondslag. Sarina Wiegman liet van zich horen en gaf een welgemeend advies aan de bond.

Sarina Wiegman haalt uit: “Zeer ongepast”

Het is in het vrouwenvoetbal heel normaal wanneer teamgenoten een relatie met elkaar hebben. Bij bijvoorbeeld Arsenal bulkt het al jaren van de interne relaties in het eerste elftal. Echter wordt een relatie tussen de coach en een speelster niet gepruimd. Het overkwam dus Leicester City-trainer Willie Kirk. Na onderzoek naar een relatie tussen Kirk en een speelster werd eerstgenoemde op straat gezet. Hij is niet de eerste coach die hiervoor op straat wordt gezet. Leicester City vind dat Kirk ‘de gedragscode van het team heeft geschonden in een mate die zijn positie onhoudbaar maakt’. De 45 jarige Schot, voorheen coach in het vrouwenvoetbal bij Hibernian, Bristol City, Manchester United, Everton, werd op 8 maart jongstleden geschorst, meldde The Guardian.

Wiegman reageert

De Engelse pers vroeg bondscoach Sarina Wiegman van The Lionesses om een reactie. “Ik denk dat een relatie tussen een coach en een speelster zeer ongepast is. Ik denk dat we dat niet moeten accepteren. Dat is niet gezond. Dat is eigenlijk wat het is en wat ik erover te zeggen heb. Ik denk dat het belangrijkste van ons werk is dat we een professionele en veilige werkomgeving kunnen bieden. Er kunnen natuurlijk dingen gebeuren als mensen veel bij elkaar zijn, maar het is ongepast en daar moeten we ons allemaal heel goed van bewust zijn.” Moet er een verbod komen op dit soort relaties? Sarina Wiegman is daar duidelijk over. “Ja, dat lijkt mij vanzelfsprekend. We weten allemaal dat als we ons in deze omgeving bevinden, dat echt ongepast is. Ik denk dat als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, dat dit soort dingen niet zouden gebeuren. Maar als het te vaak gebeurt, dan heb je regelgeving nodig. Ik laat dat aan anderen over.”

Niet het eerste ontslag na relatie

Voor het ontslag van Kirk zijn er in Engeland al eerder coaches ontslagen wegens relaties met speelsters. Bijvoorbeeld Mark Sampson, ex-bondscoach van het Engelse vrouwenelftal, werd in 2017 ontslagen nadat hij eerder een relatie had met een speelster van Bristol Academy.

Moet er een duidelijke regelgeving komen voor relaties in het voetbal?

  • Ja
  • Nee
253+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie