LEESTIP: Waarom EA de plank vollédig misslaat met Van Basten

Foto: LEESTIP: Waarom EA de plank vollédig misslaat met Van Basten

Marco van Basten had onlangs last van een vlaag van complete verstandsverbijstering toen hij live in de uitzending van FOX Sports ‘Sieg Heil’ riep toen Hans Kraay jr. oefenmeester Frank Wormuth van Heracles Almelo interviewde. Reden genoeg voor EA Sports om de oud-voetballer van Ajax en AC Milan uit de running te halen in de voetbalgame FIFA 20. Maar is dat niet uiterst hypocriet?

De ontwikkelaar en uitgever van de populairste footie op de markt communiceerde in de nacht van maandag op dinsdag: “We gaan ervan uit dat onze toewijding aan gelijkheid en diversiteit breed gedragen wordt. Daarom schorsen we Marco van Basten tot nader order in de packs, SBC’s en FUT Draft.”

Mosterd na de maaltijd

De maatregel komt toch een beetje als mosterd na de maaltijd, want eerder werd de drievoudig winnaar van de Ballon d’Or al door FOX geschorst. De omroep liet San Marco een weekje tot bezinning komen en kwam met het volgende statement: “Wat er is gebeurd was dom en ongepast en FOX Sports neemt afstand van hetgeen zaterdagavond in de uitzending door Marco van Basten is gezegd. Van Basten heeft niemand opzettelijk willen kwetsen, heeft zijn excuses gemaakt en accepteert de consequenties. FOX Sports staat achter de samenwerking met Marco van Basten en verwelkomt hem volgende week zaterdag 7 december weer terug aan tafel van De Eretribune.”


Zelf ging Van Basten ook al uitgebreid door het stof, hij liet meteen weten: “Ik zei iets wat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet de bedoeling mensen te choqueren, dus excuses hiervoor. Het was meer om het Duits van Hans uit te leggen.” Wormuth onthulde dat hij ook nog een belletje van de analyticus gekregen had: “Hij belde me midden in de nacht op en zei dat het een slechte grap was. Prima, ik heb in het Nederlands geantwoord dat ik me niet aangesproken voel. Het is oké voor mij, ik zie geen enkele connectie tussen zijn woorden en mezelf.”

Toch is Van Basten vandaag weer wereldnieuws door de maatregel van EA. En dat lijkt zacht gezegd met twee maten te meten. Racisme is immers een hot item in de voetbalwereld, maar dit is de eerste keer dat het concern zo prominent in actie komt…

Balotelli

Kijk bijvoorbeeld eens naar een aantal recentelijke gebeurtenissen, zoals het incident met Ahmad Mendes Moreira. De voetballer van Excelsior werd racistisch bejegend door de supporters van FC Den Bosch, maar EA bleef stil. Nou zit de Keuken Kampioen Divisie niet in FIFA 20, tot verdriet van velen, maar die vlieger gaat niet op met betrekking tot andere incidenten. De Serie A is ‘gewoon’ speelbaar in de game en Hellas Verona werd nog niet zo heel lang geleden afgebrand vanwege oerwoudgeluiden aan het adres van Mario Balotelli (Brescia). De supportersvereniging van de Italiaanse laagvlieger liet zelfs weten: “Wij hebben ook een neger in onze ploeg. Gisteren maakte hij een doelpunt en heel de stad applaudisseerde voor hem. Balotelli is een clown. Hij heeft het (de kreten) alleen in zijn hoofd gehoord.” Ook voorzitter Maurizio Setti en de inmiddels ontslagen trainer Ivan Juric wasten hun handen in onschuld… En waar was EA met zijn straf?


In Oekraïne waren de media dagenlang in de ban van het incident met Taison van Shakhtar Donetsk, die uitgejouwd werd door de fans van Dinamo Kiev en uiterst emotioneel reageerde. De Braziliaan schoot de bal keihard het uitvak in en werd met rood van het veld gestuurd, in tranen welteverstaan. Werd de Oekraïense topclub vervolgens verwijderd door EA? Nee. Kwam men in actie toen de racistische fans van Bulgarije Raheem Sterling en anderen onder vuur namen tijdens de interland tegen Engeland? Ook niet.

Buffon en ‘Heil Hitler’

Het wemelt in de voetballerij van de ‘stiekeme’ facisten en racisten, jammer genoeg. Iemand als Gianluigi Buffon wordt door veel voetbalfans en –kenners op handen gedragen, maar toen de keeper wat jonger was gingen er geluiden dat hij het facistische gedachtengoed aanhing. In 2000 verscheen hij ten tonele met een T-shirt met daarop de tekst: ‘boia chi molla‘ oftewel ‘wie opgeeft, gaat voor de bijl’, een uitspraak van dictator Mussolini. De Italiaan wist echter van niets: “Ik had geen idee van wie het was.” Ook wilde Buffon spelen met nummer 88, een verwijzing naar ‘Heil Hitler’. De Joodse gemeenschap was in rep en roer, maar de goalie hield zich van de domme: “Hoe kon ik dat nu weten? Ik wilde aangeven dat ik karakter had. Voor mij staat 88 voor moed, vier testikels.” Moet EA zijn kaartje niet alsnog uit de running halen?


Wat ons betreft niet, maar het is wel duidelijk dat de maatregel van de ontwikkelaar er eentje voor de bühne is. Natuurlijk was het oliedom van Van Basten om ‘Sieg Heil’ te roepen op tv, maar daar heeft hij zich toch voor verontschuldigd? En je moet haast wel gek zijn om te denken dat de analyticus daadwerkelijk een neonazi is. Eén stomme fout is toch niet genoeg om het blazoen van Marco van Basten te bezoedelen? We hebben het hier wel over de spits die het Nederlands elftal naar zijn enige grote prijs uit de geschiedenis schoot, de EK-winst in 1988. Iemand die maar liefst drie keer de Ballon d’Or won, als allerlaatste Nederlander ook. Zou er íémand zijn die vindt dat het terecht is dat hij niet meer in FIFA 20 zit? EA Sports ongetwijfeld, anders hadden ze het niet gedaan, maar daar houdt het mee op.

Slaat EA de plank mis?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
648+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:17
1+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
4+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
35+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
36+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
88+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
178+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
577+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
219+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
45+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
83+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
109+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
192+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
196+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
130+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
230+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
431+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
25+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
17:32
201+
Feyenoord verlengt contracten vijftal niet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie