Kwetsbaar Oranje boekt ruime oefenzege

Het Nederlands elftal heeft zondagavond zelfvertrouwen getankt in aanloop naar het EK. Voor het oog van 7.500 supporters wonnen de manschappen van Frank de Boer met 3-0 van Georgië.

In de Grolsch Veste (Enschede) mocht Daley Blind na maanden blessureleed zijn comeback maken. Georgië stelde de Ajax-verdediger meteen op de proef door hem in een sprintduel aan het werk te zetten, hetgeen meteen een enorme kans opleverde voor de bezoekers. De veel snellere Saba Lobzhanidze stuitte echter op de goed uitgekomen Maarten Stekelenburg.

Het Nederlands elftal had het moeilijk, maar kwam met enige hulp wel op voorsprong. Na een goede aanval werd Denzel Dumfries op de hak getikt binnen het Georgische strafschopgebied en dus mocht Memphis Depay vanaf elf meter voor de 1-0 zorgen. Diezelfde Memphis had op aangeven van de PSV-back ook de 2-0 moeten maken, maar ditmaal stuitte hij van korte afstand op doelman Giorgi Loria.

Georgië is deze zomer niet actief op het EK, maar maakte wel een gedreven indruk. In de eerste helft verschenen de bezoekers meermaals in kansrijke positie. Budu Zivzivadze en Valeriane Gvilia hadden in kansrijke positie hun vizier niet op scherp staan, waar de Georgische aanvoerder Guram Kashia nog naast knikte na een vrije trap. De oud-Vitessenaar stond wel buitenspel.

Oranje kreeg vlak voor rust ook zowaar weer mogelijkheden. Dumfries en Wout Weghorst zorgden voor dreiging, waar middenvelder Frenkie de Jong de pech had dat doelman Loria zijn bal over het doel tikte. Geen 2-0 dus in de eerste helft, maar die viel in het tweede bedrijf alsnog. Memphis bediende Weghorst en de spits van VfL Wolfsburg schoot de bal via de Georgische sluitpost binnen.

De oranjehemden wilden meer en kregen meer, want invaller Ryan Gravenberch kopt een rebound binnen. Daarvoor had de ploeg van De Boer al kansen op een derde treffer laten liggen. Vlak voor tijd had Jaba Jigauri nog de pech dat hij de lat boven Stekelenburg trof en dus eindigde deze test richting het EK in 3-0.

Scoreverloop: 1-0 (10′) Memphis Depay (strafschop), 2-0 (55′) Wout Weghorst, 3-0 (76′) Ryan Gravenberch