Kritiek op Engelse VAR: ‘Negatieve invloed op kijkplezier’

Foto: Kritiek op Engelse VAR: ‘Negatieve invloed op kijkplezier’

Sinds de introductie van de videoscheidsrechter is het aantal correcte beslissingen van scheidsrechters in de Premier League aanzienlijk gestegen. De momenten waarop de VAR wordt ingeschakeld duren te lang en er zijn bovendien te veel van deze momenten.Het is duidelijk dat niet alles in de wereld van de VAR perfect is“, luidt de conclusie in Engeland.

‘Het neemt te veel tijd in beslag en dat beïnvloedt de flow van de wedstrijd’

Om een goed beeld te schetsen van het functioneren van de VAR hebben we de cijfers nodig. Die cijfers zijn vastgesteld door een onafhankelijk panel van oud-spelers, trainers en scheidsrechters. “Voor de introductie van de VAR, kwam de arbitrage in 82 procent van de gevallen tot een juiste beslissing. Dit seizoen is dat tot dusver 96 procent”, vertelt Tony Scholes, hoge baas van de Premier League. “De VAR greep in 57 gevallen correct in. Daarvan gingen er 24 om feitelijke onjuistheden.” De rest van de beslissingen gingen over subjectieve besluiten, bij twijfel over of het wel of geen harde overtreding was.

De statistieken tonen aan dat er twintig fouten zijn gemaakt. In zeventien gevallen besloot de VAR niet in te grijpen bij een beslissing op het veld. Dit gebeurde ook in september tijdens het veelbesproken duel tussen Tottenham Hotspur en Liverpool (2-1). Een doelpunt van Luis Díaz werd toen ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel, waarbij de VAR niet tijdig ingreep.

Het gaat aantoonbaar beter, maar de chief football officer geeft toe dat er nog altijd ruimte is voor verbetering. De fouten zijn te begrijpen, vindt Scholes. “Dat is te begrijpen met de druk die er op ze staat. Maar het neemt te veel tijd in beslag en dat beïnvloedt de flow van de wedstrijd.”

Kijkplezier

Ook worden fans niet genoeg betrokken in de besluitvorming van de scheidsrechters en de VAR. Vaak zitten fans zonder enige informatie te wachten in het stadion. “Dat heeft een negatieve invloed op het kijkplezier van de supporter en moet veranderen”, vindt Scholes. Een overwogen oplossing is het openstellen van de communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR, maar de huidige regels staan dat nog niet toe.

“VAR is en blijft een effectief hulpmiddel ter ondersteuning van de officials”, besluit Scholes. “Maar het is duidelijk dat ook niet alles in de wereld van de VAR perfect is. We zijn ons ervan bewust dat er nog genoeg werk te doen is.”

Wat vind jij van de VAR?

  • Goede toevoeging
  • Niet geslaagd experiment
47+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie