Koeman moet op de koffie om nieuwe Ziyech-ramp te voorkomen

Foto: Koeman moet op de koffie om nieuwe Ziyech-ramp te voorkomen

Bondscoach Ronald Koeman baarde opzien met zijn voorselectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden in september. Niet zo zeer vanwege het selecteren van Ian Maatsen en Micky van de Ven, maar juist om diegene die (weer) ontbrak. Jeremy Frimpong twijfelt zo langzamerhand of hij nog wel voor Oranje wil uitkomen. Zo kan de boosheid van Koeman weleens catastrofale gevolgen hebben.

Opinie: Koeman moet zo snel mogelijk op de koffie bij Frimpong

De Oranje-bondscoach is namelijk nog steeds pislink dat Frimpong niet met Jong Oranje het EK wilde spelen. Het begint een soort van principekwestie te worden voor Koeman, want op basis van statistieken en voetbalkennis kan je toch niet meer om de rechtsback van Bayer Leverkusen heen?

Zo hadden we eerder al op basis van statistieken kunnen concluderen dat Frimpong als rechtsback veruit de beste cijfers kan overleggen. Dan zou je misschien net als ik denken: ‘Oh, dat gaat alleen om aanvallende kwaliteiten.’ Dan heb je het mis, want de nummer één rechtsback van Nederland, Denzel Dumfries, kan verdedigend minder goede statistieken overleggen dan Frimpong. Lutsharel Geertruida doet het verdedigend wel weer beter dan Frimpong, maar de Feyenoorder deed dat in de Nederlandse competitie en is eigenlijk ook meer een rechter centrale verdediger dan een rechter vleugelverdediger.

Frimpong geeft zichzelf en Koeman gelijk

Frimpong blijft presteren ondanks kille woorden Koeman

Ondertussen lijkt het erop dat de hoofdrolspeler zelf zich er niets van aantrekt. Koeman kan nog zo boos zijn dat Frimpong weigerde voor de Oranje-beloften uit te komen, de rechtsback gaat bij Leverkusen dit seizoen verder waar hij gebleven is. Zo leidde de Ghanese Nederlander (nog wel) zijn club naar een zwaarbevochten zege (3-2) op RB Leipzig met een doelpunt en een assist. Ondertussen staan de grote clubs in de rij voor de 22-jarige Frimpong, die met een marktwaarde van 40 miljoen euro gelijk een van de waardevolste Oranje-internationals zou zijn.

Maar hij heeft dus nog steeds geen enkele interland gespeeld voor Oranje. Hij doorliep de Nederlandse jeugdelftallen als opleidingsproduct van Manchester City en belandde via Celtic bij Leverkusen. Louis van Gaal nam hem heel terecht mee naar het WK in Qatar. Dat Frimpong nog geen enkel woordje Nederlands spreekt, neem je dan op de koop toe. Als Lionel Messi toevallig een Nederlandse voorouder had gehad, dan hadden we ook alles gedaan om hem bij Oranje te halen. Helaas zette Van Gaal Frimpong niet in en voelt de rechtsback sindsdien de kilte van Koeman. In alle openbaarheid uit de korpsheer kritiek op Frimpong. Het verhaaltje ‘verdedigend te kwetsbaar’ kennen we nu wel, de statistieken zeggen toch echt iets anders.

Frimpong schreeuwt het uit zaterdag bij de overwinning van zijn Leverkusen op Leipzig.

Frimpong is dé moderne rechtsback

Koeman is ondertussen bezig met een soort persoonlijke vete. Zijn principedingetje van ‘je moet je nooit afmelden voor (Jong) Oranje omdat je er geen zin in hebt’ kan ik waarderen, maar je moet je soms ook over principes heen zetten voor het volk en vaderland. De rechtsbackpositie is tegenwoordig een hele belangrijke en moeilijke om in te vullen. Over de hele wereld zijn de rechtsbacks veredelde rechtsbuitens geworden. Frimpong is zo’n speler en nog eentje met exceptionele kwaliteiten ook. Een speler die bovendien nog kan kiezen voor Ghana, dat aan hem trekt.

Waar kennen we dat ook alweer van? Ik herinner me ene Hakim Ziyech. Een middenvelder, geboren in Dronten, met ook een Marokkaans paspoort. Guus Hiddink zette hem ooit in de voorselectie, maar een blessure gooide roet in het eten. Ook Ziyech had al alle Nederlandse jeugdelftallen doorlopen. Hij wilde net als Frimpong dolgraag voor het Nederlands elftal uitkomen, maar Hiddinks opvolger Danny Blind weigerde Ziyech te selecteren. De toch al niet zo succesvolle bondscoachperiode van Blind mondde zo uit in een nog groter gevolg: de in zijn trots gekrenkte Ziyech koos voor Marokko. Op het afgelopen WK blonk hij uit met de Leeuwen van de Atlas, die de halve finales bereikten.

Koeman: wees niet Blind en voorkom nieuwe Ziyech-ramp

Laten we alsjeblieft voorkomen dat Ghana op het WK 2026 de halve finale bereikt onder aanvoering van rechter vleugelflitser Jeremie Frimpong. Koeman, zet je over je trots en principe heen en ga als de wiedeweerga een kopje koffie drinken met Frimpong. Leg in je beste Engels uit wat je bedoelde met jouw kritiek, wat voor rol je voor hem ziet en dat je hem graag erbij wil halen. Geen woorden, maar daden, dat herinner je nog wel uit je Feyenoord-tijd. Haal even alles uit de kast, want je wil toch niet bekend staan als de nieuwe Danny Blind?

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Zou jij Frimpong altijd selecteren?

  • Ja, ik wel
  • Nee, ik niet
1593+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:42
1980+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
27+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
21+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
27+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
53+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
56+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
24+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1090+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
663+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4262+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
251+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1098+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1062+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
217+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
63+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
347+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
160+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
412+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
392+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
103+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie