Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?

Foto: Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?

Louis van Gaal moet de nieuwe hoofdtrainer van Ajax worden. Dat was de voorbije dagen de breed gedragen mening. Hoewel de oefenmeester al is gestopt, moet hij volgens meerdere analisten nog eenmaal de handschoen oppakken. Hoe groot is de kans dat Van Gaal daadwerkelijk als verlosser opstaat?

Inside: Van Gaal moet terugkomen bij Ajax

Als bondscoach van het Nederlands elftal was Van Gaal voor het laatst actief. Hij deed dat op zijn geheel eigen wijze. Hoewel hij in Nederland van velen kritiek kreeg op het spel van Oranje en de wijze waarop hij met de Nederlandse media omging, besloot hij wederom zijn eigen weg te kiezen en zijn spelers in bescherming te nemen. In Qatar hielp het niet mee aan de resultaten. Hoewel het land tot de kwartfinale van het wereldkampioenschap kwam, speelde Oranje allerminst verzorgd voetbal en ging het tegen de eerste serieuze tegenstander (Argentinië) uit het toernooi.

Dat neemt niet weg dat Van Gaal in zijn loopbaan bij FC Barcelona, Bayern München en Ajax bewees dat hij een absolute toptrainer is. Hij is als geen ander in staat om met een moeilijke selectie aan de slag te gaan en de neuzen dezelfde kant op te krijgen, waardoor het gehele team erin gaat geloven en prijzen verovert. Van Gaal is op bepaalde momenten streng, maar kan in andere gevallen de groep bij elkaar houden en juist het vertrouwen laten toenemen. Een perfecte man dus om Ajax aan de hand te nemen, alleen de vraag is hoe graag hij het zelf wil.

Borst en Jonker zien het zitten

Aan steun geen gebrek, zo bleek de voorbije dagen. Maandagochtend schreef sportjournalist Hugo Borst in het Algemeen Dagblad een lange column over het feit dat Van Gaal een jaarlang de perfecte oplossing voor Ajax zou zijn, dat momenteel in grote problemen verkeert. “In het belang van Ajax en het Nederlands voetbal is het noodzakelijk dat a) Van Praag vandaag nog vraagt aan Louis van Gaal om voor één jaar trainer te worden van Ajax en zodoende orde te scheppen. En dat b) Van Praag de schorsing van Kroes nu herroept. Met deze twee ingrepen redt Van Praag tevens zijn eigen hachie”, aldus Borst.

Hij is zeker niet de enige die zijn komst in Amsterdam zou steunen. Andries Jonker liet een dag eerder op NOS Radio 1 namelijk ook al de naam van Van Gaal vallen. De bondscoach van de Oranje Vrouwen is ervan overtuigd dat hij de club weer kan laten stralen, indien hij zijn huidige verblijf in Portugal wil inruilen. “Dan gaan spelers, sponsoren en supporters er meteen achter staan”, zo stelde Jonker in het interview. “Of zijn gezondheid het momenteel toestaat weet ik niet, maar hij kan aan staf verzamelen wat hij wil. Die mensen kunnen hem het werk uit handen nemen.”

Jonker vindt het belangrijk om Van Gaal dit seizoen niet meer te laten inspringen, maar komende zomer met een frisse start bij Ajax aan de slag te laten gaan. “Laat John van ’t Schip dit seizoen zo goed en zo kwaad als het gaat tot een einde brengen. Maar als Ajax daarna weer vooruit wil kijken en deze misère achter zich wil laten, dan moet de motor van de club gaan draaien. En dat is het eerste elftal. Daar zou je met Van Gaal in één keer rust creëren, waardoor iedereen er weer vertrouwen in krijgt. Vol verwachting gaat het rood-witte hart dan weer kloppen.”

Louis van Gaal op de tribune van Ajax naast Michael van Praag.

Onduidelijkheid over wensen Van Gaal

Aangezien succesvolle Nederlandse trainers dun bezaaid zijn, is het begrijpelijk dat de naam van Van Gaal valt. In mindere tijden grijpen mensen namelijk snel terug naar mensen die het in het verleden al bewezen hebben. Bovendien zijn hoofdtrainers met de leeftijd van Van Gaal (72 jaar oud) voldoende in de voetballerij terug te vinden. Het zou geen vreemde gedachten zijn als de oefenmeester, met de hulp van diverse assistenten om zich heen, op de bank van Ajax gaat plaatsnemen. Ajax zal naar verwachting ook willen, maar wat zijn de wensen van Van Gaal?

Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom hij geen trek zou hebben in de functie. De belangrijkste is zijn ziekte. In zijn periode bij het Nederlands elftal werd hij tussendoor behandeld. Hoewel het beter met hem zou gaan en de ziekte onder controle zou zijn, heeft hij de voorbije jaren nogmaals het vervelende van het leven gezien. Aangezien hij in het verleden al eens zijn vrouw verloor, zal hij met zijn huidige partner Truus optimaal van het leven willen genieten. Dat doet hij momenteel in Portugal, en het is de vraag of hij een jaar wil opofferen aan Ajax.

Daarnaast kan Van Gaal uitsluitend verliezen als hij terugkeert naar Amsterdam. In de jaren ’90 was hij een succesvolle, ambitieuze hoofdtrainer die met Ajax alles won wat er te winnen viel. Dat zullen mensen voor in de eeuwigheid onthouden. Maar als hij het team volgend seizoen niet aan de praat krijgt, blijkt Van Gaal ook niet langer de held die hij destijds was. Ook komt hij opnieuw in aanraking met de Nederlands pers waarmee hij niet bepaald vrienden is. Hij haalt kortom veel op zijn hals als hij Ajax te hulp schiet.

Tegelijkertijd heeft Ajax ook voldoende om hoop uit te putten. Van Gaal is dan wel trainer geweest van meerdere clubs, maar Ajax is zijn jeugdliefde. Als hij één club te hulp zou willen schieten, dan is het Ajax wel. Zijn huidige adviseurschap geeft hem de mogelijkheid om de vereniging enigszins te helpen, maar veel invloed heeft hij niet. Aangezien Ajax in het diepste punt uit de clubhistorie is terechtgekomen, kan Van Gaal worden bewogen om alsnog in te stappen. Voorlopig blijft het voor Ajacieden nog bij dromen, maar in de nabije toekomst is niets onmogelijk.

Is Van Gaal voor Ajax de beste keuze?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
565+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:48
15+
‘Tegen Bayern München zal Bosz geen nee zeggen’
14:33
106+
‘Slot wil zijn Feyenoord-lieveling naar Anfield halen’
14:26
19+
Duitse Bundesliga-club laat oog vallen op topscorer Roda JC
14:19
27+
Koeman legt zijn keuze voor Gravenberch uit
14:06
43+
Van Wijk schetst vernietigend beeld van Mislintat: ‘Duldde geen tegenspraak’
13:52
33+
Gullit: “Ik vond altijd dat het DNA van Feyenoord niet klopte”
13:36
120+
Na Slot ook Dennis te Kloese weg bij Feyenoord?
13:21
105+
Koeman legt passeren Feyenoorder uit: ‘Anderen beter’
13:08
34+
Toni Kroos stopt na het EK als profvoetballer
13:03
168+
‘Winstwaarschuwing’ rond PSV’er: Liverpool-scout gespot
12:48
195+
Schouten reageert op ‘vertrek bij PSV’
12:33
148+
“Ik heb Clasie hoog zitten, maar tegen ons deed hij dat bewust”
12:18
192+
‘Ajax wil Mbappé-telg’
12:00
344+
‘Nachtmerrie compleet voor Jordan Henderson’
11:40
70+
Van Persie: ‘Ik ben niet dezelfde persoon die ik was als speler’
11:24
16+
Tip voor shirtcollectors: grote korting in clubshops
10:44
172+
Robin van Persie krijgt ontvangstcadeau Heerenveen: ‘Deze hingen vroegen in mijn kamer’
10:28
189+
Liverpool-fans hoopvol over toekomst Salah na tweet
10:03
145+
Van Ginkel wil doorvoetballen: ‘In Arnhem is die kans niet groot’
09:46
57+
Edgar Davids over Marten de Roon: ‘Belangrijk dat hij er staat’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie