Ajax-supporters: blijf John van ‘t Schip steunen

Foto: Ajax-supporters: blijf John van ‘t Schip steunen

Ajax had in de Conference League weinig kans tegen Aston Villa. Het is alweer de derde wedstrijd op een rij dat de Amsterdammers geen overwinning weten binnen te halen. Donderdagavond leidde het op social media tot een oproep om afscheid te nemen van John van ‘t Schip. Zijn vertrek zou volledig onterecht zijn.

Van ‘t Schip grote redder van de club

Eerlijk: in een normaal seizoen zou Van ‘t Schip nooit als hoofdtrainer van Ajax zijn aangesteld. De voormalig aanvaller van de Amsterdammers heeft binnen de club dan wel een verleden als speler, maar als oefenmeester is hij nooit écht succesvol geweest. In zijn perioden bij het Nederlands elftal en Ajax deed hij het nog redelijk. Echter, eenmaal op eigen benen presteerde hij wisselend. In de voetballerij wordt Van ‘t Schip over het algemeen omschreven als een ‘erg lieve man’ die met alle mensen binnen een club of bond goed is en die hard werkt om tot resultaten te komen. Zijn tactische kennis wordt daarbij veelal niet benoemd.

Nog altijd mogen de Ajacieden hem echter dankbaar zijn voor het instappen. Begin november, toen hij net zijn overleden vrouw had weggebracht, koos hij ervoor om zijn verdriet gedeeltelijk te parkeren en zijn jeugdliefde te hulp te schieten. Anders dan onder Maurice Steijn kwam er enige lijn in de speelwijze te zitten en lukte het Ajax eindelijk om een reeks overwinningen te behalen. Analisten die stellen dat Steijn alle moeilijke wedstrijden had gehad en Van ‘t Schip een reeks makkelijke duels in zijn schoot geworpen kreeg, hebben het mis: ook de Hagenees had relatief eenvoudige duels met Excelsior Rotterdam, Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles, waarin hij met Ajax onderuitging.

Van ‘t Schip lukte het wel om Ajax resultaten te laten behalen en kwam met de club in de subtop van het klassement te staan. Dat deed hij met uitblinkers als Steven Bergwijn en Steven Berghuis, die met hun creativiteit de resultaten omhoog hielpen. Achterin bleef het tegelijkertijd een groot drama. Dat kwam niet direct door de onwijs aanvallende speelwijze van Van ‘t Schip, maar vanwege het feit dat de achterhoede niet goed op elkaar is ingericht. Het zijn verkeerde besluiten die Sven Mislintat aan het begin van het seizoen heeft gemaakt, en waarvan Van ‘t Schip momenteel de consequenties draagt, zeker nu er achterin meerdere geblesseerde spelers zijn.

John van ‘t Schip aan de zijlijn in gesprek met Jordan Henderson.

Wisselende resultaten Ajax door dramatisch beleid

Het feit dat de resultaten intussen een stuk minder zijn geworden, hebben meerdere redenen. Allereerst zijn bepalende spelers als Berghuis en Bergwijn weggevallen. Het gemis van één van de aanvallers was nog te doen geweest, maar dat beide spelers in de ziekenboeg zitten is daadwerkelijk een ramp voor Ajax. Aangezien aanvallers als Chuba Akpom en Carlos Forbs niet in staat zijn om de bal lang bij zich te houden, komt de verdediging bij hun deelname aan de wedstrijd alleen maar verder onder druk te staan. Met alle gevolgen van dien: de achterhoede moest dit voetbaljaar in alle competities al 70 doelpunten incasseren.

En dus koos Van ‘t Schip voor een 5-4-1 systeem, om de boel dicht te timmeren. Niet des Ajax, maar wel de enige manier om de vele tegentreffers te beperken. Tegen Fortuna Sittard (2-2) en Aston Villa (4-0 nederlaag) bleek echter dat ook deze speelwijze nadelen heeft. Daardoor is de enige conclusie om te trekken: welke trainer je ook voor de groep zet, niemand kan met deze selectie tot prestaties komen die we van Ajax mogen verwachten. Dat komt omdat een flink deel van de spelersgroep simpelweg niet in een Ajax-shirt hoort te spelen en op het hoge niveau, met alle verwachtingen meegenomen, niet in staat zijn om met de druk om te gaan.

Hevige kritiek op Van ‘t Schip is dan ook volkomen ridicuul. De trainer is Ajax te hulp geschoten toen de club én hijzelf in een donkere periode zat, draagt de vereniging in de media op een positieve manier uit en doet er met zijn speelwijze alles aan om nog wat van het seizoen te maken. Dat het niet lukt en Ajax tactisch een groot drama is, heeft met zijn materiaal te maken. De club lijkt van plan te zijn om komende zomer een nieuwe hoofdtrainer aan te stellen, en dat is met de huidige kritiek ook aan te raden, maar tot die tijd verdient Van ‘t Schip de grootst mogelijke steun die hij kan krijgen. Niet vanwege de resultaten, want die vallen inderdaad tegen, maar omdat mensen in en rondom de club er in moeilijke tijden voor elkaar moeten zijn. En in het bijzonder voor Van ‘t Schip.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Moet Van ‘t Schip volgend seizoen als hoofdtrainer aanblijven?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
326+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
1+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
8+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
5+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
49+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
41+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
99+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
183+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
623+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
229+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
46+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
88+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
111+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
208+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
199+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
131+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
234+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
440+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
26+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
23+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie