Johan Cruijff viert 60ste verjaardag

Soccernews

Voetballegende Johan Cruijff is vandaag zestig jaar oud geworden. Cruijff vult alle sportkaternen van vele media door de hele wereld.

Maar Cruijff moest niets hebben van de media. De NOS besteedde zelfs hele avonden aan de voormalig profvoetballer, maar de man om wie het ging zal ongetwijfeld niet hebben gekeken. Hij ging op zijn verjaardag uit eten met zijn familie.

[img align=left]uploads/cruijff, johan [media].jpg[/img]Afgelopen zondag nog bagatalliseerde Cruijff alle aandacht. Jaakke maakte in de Amsterdam ArenA bekend dat het shirt met ‘nummer veertien’ bevroren wordt en voor altijd aan Cruijff opgedragen zal worden. “Je kunt beter de beste speler er in laten spelen”, suggereerde Cruijff meteen.

Op 25 april 1947 werd Hendrik Johannes Cruijff geboren te Amsterdam. Al snel bleek dat Johan iets bijzonders over zich had, een bijzonder voetbaltalent. Op zijn zevende was Cruijff al de beste voetballer op de straat, zo erkende vele leeftijdgenoten destijds. Op exact zijn tiende verjaardag is Johan Cruijff lid geworden van de voetbalvereniging Ajax, waar hij uiteindelijk op 15 november 1964 debuteerde in het eerste elftal van de Amsterdammers.

Vanaf dat moment wisten vele voetbalkenners al dat de carrière van Hendrik Johannes Cruijff wel eens een hele imposante zou kunnen worden.

[img align=left]uploads/cruijff, johan [ajax].jpg[/img]Dat bleek al snel. Cruijff debuteerde op 19-jarige leeftijd in het Nederlands elftal en wist bij zijn debuut meteen te scoren (tegen Hongarije 2-2). In zijn tweede internland liet hij zich echter van zijn jonge onstuimige kant zien. Tegen Tsjechoslowakije werd hij de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlands elftal die met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Later in zijn carrière kreeg Cruijff nog twee maal de rode kaart te zien.

Op 13 september 1967 maakte hij zijn rentree in het Nederlands elftal en maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Oost-Duitsland. In hetzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot voetballer van het jaar en aan het eind van het seizoen 1967-1968 werd Ajax opnieuw landskampioen. Ook in 1968 en 1969 werd Cruijff voetballer van het jaar.

[img align=left]uploads/cruijff, johan [oranje].jpg[/img]Begin zeventiger jaren werd Cruijff uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Vanaf dat moment begon Cruijff, die overigens daarvoor ook altijd al leider op het veld was, zich ook te bemoeien met het middenveld. De aanvaller liet zich steeds vaker aanspelen op het middenveld om zo zijn ploeg te dirigeren. Zijn medespelers ergerden zich hieraan en in de voorbereiding op seizoen 1973/1974 stelde Keizer zich opnieuw kandidaat voor het aanvoerderschap en werd herkozen. Kort daarna werd Cruijff voor zes miljoen gulden verkocht aan FC Barcelona. Hij voelde zich in de steek gelaten door zijn ploeggenoten. Bovendien kon hij bij Barcelona een veel beter contract tekenen. Cruijff speelde nog twee wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin drie keer.

In Barcelona werd hij herenigd met Rinus Michels en werd hij binnen gehaald als de verlosser, hier komt ook zijn bijnaam vandaan. De verlosser is in het Spaans ‘El Salvador’. De ploeg uit Spanje was immers al veertien jaar geen kampioen geworden en daar moest verandering in gebracht worden.
In Catalonië wist [i]El Salvador[/i] uiteindelijk vele prijzen te pakken. Onder zijn leiding pakte Barcelona een aantal landskampioenschappen en wist Cruijff opnieuw Europees beste voetballer van het jaar te worden.

In 1979 ging Cruijff afbouwen. Hij zocht zijn geluk in Amerika bij onder meer de Los Angeles Aztecs en de Washington Diplomats. Na twee seizoenen vertrok hij opnieuw terug naar Spanje om een half seizoen bij Levante te gaan voetballen. Vervolgens keerde hij in 1981 terug naar Nederland om bij zijn jeugdliefde Ajax nog twee seizoenen te voetballen om daarna, opmerkelijk genoeg, zijn imposante carrière af te sluiten bij aartsrivaal Feyenoord.

[img align=left]uploads/cruijff, johan [barcelona][/img]Na zijn actieve loopbaan als voetballer hield Cruijff rust met zijn familie in Barcelona. Echter deed er in 1991 een ernstig voorval voor. Johan Cruijff kreeg een hartaanval, zeer waarschijnlijk wegens het roken van minimaal 20 sigaretten per dag. Hij onderging een bypassoperatie en stopte uiteindelijk met roken. Vervolgens ging Cruijff door met zijn functie als voetbalanalist, waarin hij de meest raadselachtige uitlatingen liet over zijn kijk op het voetbal. Hieronder volgen enkele bekende citaten van de man die ook nog een tijd actief was als trainer/coach;

” Voetbal is simpel. Het is echter moeilijk om simpel te voetballen”

“Bij Marco van Basten weet je nooit wat hij doet, hij gaat links als je rechts verwacht en binnendoor als iedereen denkt dat je alleen buitenom kunt. Daar houd ik van.”

“Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren.”

“Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander.”

“Elk voordeel hep z’n nadeel!”

Bovenstaand stuk over het 60 jarig bestaan van de Nederlandse legende Hendrik Johannes Cruijff wordt u aangeboden door [b]Soccernews.nl.[/b]

0 Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:48
0+
‘Tegen Bayern München zal Bosz geen nee zeggen’
14:33
44+
‘Slot wil zijn Feyenoord-lieveling naar Anfield halen’
14:26
10+
Duitse Bundesliga-club laat oog vallen op topscorer Roda JC
14:19
15+
Koeman legt zijn keuze voor Gravenberch uit
14:06
36+
Van Wijk schetst vernietigend beeld van Mislintat: ‘Duldde geen tegenspraak’
13:52
27+
Gullit: “Ik vond altijd dat het DNA van Feyenoord niet klopte”
13:36
103+
Na Slot ook Dennis te Kloese weg bij Feyenoord?
13:21
93+
Koeman legt passeren Feyenoorder uit: ‘Anderen beter’
13:08
29+
Toni Kroos stopt na het EK als profvoetballer
13:03
151+
‘Winstwaarschuwing’ rond PSV’er: Liverpool-scout gespot
12:48
180+
Schouten reageert op ‘vertrek bij PSV’
12:33
140+
“Ik heb Clasie hoog zitten, maar tegen ons deed hij dat bewust”
12:18
181+
‘Ajax wil Mbappé-telg’
12:00
329+
‘Nachtmerrie compleet voor Jordan Henderson’
11:40
70+
Van Persie: ‘Ik ben niet dezelfde persoon die ik was als speler’
11:24
16+
Tip voor shirtcollectors: grote korting in clubshops
10:44
171+
Robin van Persie krijgt ontvangstcadeau Heerenveen: ‘Deze hingen vroegen in mijn kamer’
10:28
178+
Liverpool-fans hoopvol over toekomst Salah na tweet
10:03
142+
Van Ginkel wil doorvoetballen: ‘In Arnhem is die kans niet groot’
09:46
57+
Edgar Davids over Marten de Roon: ‘Belangrijk dat hij er staat’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie