Hoe ziet de nieuwe opzet van de Europa League eruit?

Foto: Hoe ziet de nieuwe opzet van de Europa League eruit?

Het format van de Europa League gaat vanaf komend seizoen op de schop. Meer teams, meer wedstrijden, meer prijzengeld, het toernooi krijgt een andere opzet vanaf 2024-2025. SoccerNews legt uit hoe de nieuwe Europa League eruit komt te zien.

SN legt uit hoe de nieuwe opzet van de Europa League eruit ziet

In de huidige opzet zijn er 32 teams die strijden in 8 poules van 4 clubs voor een plek in de achtste finales. Alleen de nummer één van elke poule plaatst zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers twee van elke poule strijden samen met de nummers drie vanuit de poulefase van de Champions League in een tussenronde voor de andere tickets in de achtste finale. Vanaf daar vindt de knock-outfase plaats, waardoor er uiteindelijk twee teams overblijven die gaan strijden in de finale om de Europa League-titel.

Meer Europese wedstrijden voor deelnemers Europa League

In de nieuwe opzet gaat die structuur veranderen. Waar in de huidige editie nog 32 teams deelnemen, zijn dat er straks 36. Vanaf volgend seizoen begint de groepsfase met één grote competitie met in totaal 36 clubs. Tijdens de loting wordt iedere club gekoppeld aan acht tegenstanders. De clubs spelen vervolgens in de eerste fase 4 wedstrijden thuis en 4 wedstrijden uit. Een dubbele ontmoeting zal niet meer plaatsvinden.

De beste 8 teams zich direct zullen plaatsen voor de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 komen terecht in een tussenronde. De winnaars van deze tussenronde gaan alsnog verder in de Europa League. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. Dat geldt ook voor de verliezers van de play-off in de tussenronde. Ook zijn er geen instromende clubs vanuit de Champions League.

Wie krijgen de extra tickets voor de Europa League?

Door het verhoogde aantal deelnemende teams aan de Europa League komen er ook extra tickets beschikbaar. Daarvan gaat één ticket naar de nummer drie van het land dat op plek vijf van de UEFA-ranglijst staat. Daarnaast is er ook één te verdienen via het zogeheten Champions Path. De andere twee tickets gaan richting de twee landen, die met hun clubs de best gezamenlijk prestatie in Europa geleverd hebben. De kans is dan ook groot dat twee van de Europese topcompetities er nog een ticket bij kunnen krijgen.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Tevreden met de nieuwe opzet?

  • Ja, prima opzet
  • Nee, doe mij de huidige opzet maar
205+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie