‘Grof Mart Smeets-schandaal’

Foto: ‘Grof Mart Smeets-schandaal’

Voormalig Studio Sport-presentator Mart Smeets heeft voor de nodige opschudding gezorgd na zijn optreden in de documentaire Buiten Beeld van Coen Verbraak. Vorig jaar werd Smeets door voormalig NOS Sport-presentatrice Aïcha Marghadi beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. In het programma ontkent Smeets echter de aantijgingen, maar die opmerkingen vallen bij veel mensen niet in goede aarde.

Grensoverschrijdend gedrag Mart Smeets

Na de onthullingen uit het onderzoeksrapport van de commissie Van Rijn ondervraagt Verbraak mensen over de werkcultuur bij een programma. Mensen achter de schermen, maar ook grote namen als Jeroen Pauw en Mart Smeets komen aan het woord.

Volgens Marghadi, opgetekend door de ochtendkrant, zou Smeets zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag door haar ten overstaan van de gehele redactie voor schut te zetten. Ook Jack van Gelder en Tom Egbers kregen er van langs en samen met Smeets en de hoofdredactie van de NOS zouden zij een ‘racistische, intimiderende en vernederende machtscultuur leiden’.

Geen actieve herinnering

Verbraak confronteert Smeets met de gedane uitspraken, die geïrriteerd reageert. “Ik kan me niet indenken dat dat gezegd is en ik vind het een non-onderwerp voor dit programma. Klaar. Klaar. Dat jij daarop verder wil gaan.” Daarmee is het relaas van Smeets nog niet voorbij. “Ik kan het me niet herinneren. Ik kan me ook niet indenken dat ik het a) tegen een levend mens zou zeggen en b) zeker niet tegen een vrouw.” Dat geslacht daarin verschil maakt is volgens Smeets wel duidelijk. “Ja, dat vind ik wel, want ik ben vrij hoffelijk tegen vrouwen.”

De woorden van Smeets doen een bom ontploffen op X, waar de oud-presentator onder meer wordt uitgemaakt voor ‘arrogant’ en ‘grootste kwal van Nederland’. Veel mensen denken dat Smeets dan ook leugens loopt te vertellen als hij zegt zich er niks meer te van kunnen herinneren.

Excuses Mart Smeets

Smeets zou volgens de NTR zijn excuses hebben gemaakt aan de makers van de documentaire Buiten beeld, over de werkcultuur in Hilversum. “Mart Smeets heeft contact opgenomen met de makers en zich verontschuldigd. Hij is geschrokken van zijn eigen reactie op de vragen van Coen.”

Denk jij dat Mart Smeets zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
2206+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie