Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Frankrijk
21 juni 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Financiële problemen Ajax beperken Kroes volop

Foto: Financiële problemen Ajax beperken Kroes volop

De noodzaak voor verse krachten bij Ajax is groot. Na een historisch rampseizoen moeten de Amsterdammers de selectie eens flink opschudden, maar de vraag is in hoeverre ze daartoe in staat zijn. Het financiële verlies van de voorbije jaren is namelijk groot en snelle versterkingen behoren daarom vooralsnog niet tot de mogelijkheden. Toch moet er iets gebeuren.

Inside: financiële problemen Ajax pijnlijk duidelijk

Wie dacht dat de problemen bij Ajax wel meevielen, werd de voorbije weken pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt. Sven Mislintat zorgde volgens Het Parool voor een verlies van 50 miljoen euro met de aankopen die hij in de zomer van 2023 deed. Daarvan rendeert een gedeelte van de spelers, maar het merendeel is simpelweg niet goed genoeg om in Amsterdam mee te doen. Het heeft erin geresulteerd dat Ajax in het lopende boekjaar voor 40 miljoen euro bij de bank heeft moeten lenen om de vaste lasten te betalen, zoals de salarissen van 450 medewerkers en de huur van de Johan Cruijff ArenA.

Ook het mislopen van Champions League-voetbal brengt Ajax verder in de problemen. Vanaf komende zomer krijgen deelnemers van het miljoenenbal opnieuw meer geld voor plaatsing voor het hoofdtoernooi, waar Feyenoord en PSV van zullen profiteren. Ajax blijft teleurgesteld achter. Het begint in de tweede voorronde van de Europa League en moet drie ronden overleven om de groepsfase te bereiken. Het bedrag dat Ajax daarvoor krijgt, ligt zeker niet zo hoog als in de Champions League, maar alle miljoenen zijn in Amsterdam mooi meegenomen.

Grote uitdaging Kroes op transfermarkt

De uitdaging van Alex Kroes is daarmee uitsluitend ingewikkelder geworden. De technisch directeur, die in eerste instantie algemeen directeur zou worden, weet dat de huidige selectie niet in balans is. Niet alleen mist Ajax simpelweg het niveau om de tegenstander te domineren, ook klopt de leeftijdsopbouw niet en schreeuwt de huidige spelersgroep om ervaring. Wil de club echter een ervaren rot aantrekken die met zijn kwaliteiten Ajax vooruit kan helpen, dan hangt er simpelweg ook een flink prijskaartje om zijn nek. En dat geld heeft Kroes juist niet te besteden.

Eerst moet hij spelers zien te slijten, zo maakte hij onlangs duidelijk in een gesprek met Ajax Life. “We kunnen niet tot half augustus wachten met het aankopen van spelers, omdat we de nieuwe staf ook de tijd willen en moeten geven om een speelwijze te ontwikkelen. Hoe eerder we dus van sommige spelers afkomen, hoe beter”, stelde Kroes, desnoods met verlies. “Al proberen we er het maximale uit te halen. Vanuit de financiële situatie moeten we met minder geld meer doen: creatief zijn. Ik moét gewoon spelers kwijt. Als er niemand weg wil, moet de nieuwe trainer het met dit aantal doen.”

Alex Kroes (rechts) op de tribune tijdens het duel Ajax – Almere City.

Dat laatste kan voor grote problemen zorgen. De aankopen van Mislintat renderen dan wel niet en zitten veelal op de reservebank, maar gaven de voorbije maanden meermaals in de media aan dat ze allemaal trots zijn dat ze bij Ajax onder contract staan en dat ze graag willen blijven. Aangezien ze in Amsterdam allemaal nog een meerjarig contract hebben, heeft de club geen poot om op te staan als ze weigeren om te vertrekken. Kroes is kortom zeer afhankelijk van de goede wil van de spelers, anders wordt het wel erg ingewikkeld om aankopen te doen.

De nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli heeft goede hoop, maar lijkt eveneens rekening te houden met alle scenario’s. Dat stelde hij onlangs tegenover Voetbal International: “Ik heb natuurlijk ook wat informatie opgevraagd van spelers, maar ik wil ook met een frisse blik starten. Ik ben heel nieuwsgierig om te zien hoe de spelers zullen terugkeren van hun vakantie of van het EK, en de relatie vanaf nul op te bouwen. Het belangrijkste wordt de reactie en de interactie die we zullen hebben. Mijn ervaringen hebben me geleerd dat je kunt analyseren wat je wil, maar dat je ook verrast kunt worden door spelers.”

Vrees voor gedwongen verkoop

Zoals dat in het bedrijfsleven geldt, is dat ook zo bij een voetbalclub: wie financiële problemen ervaart, moet ergens geld vandaan halen. Daardoor is het niet ondenkbaar dat Ajax enkele bepalende spelers van de hand moet doen die het eigenlijk niet kwijt wil. De namen van Brian Brobbey en Steven Bergwijn klinken daarbij al snel. Vooral Brobbey beleefde een ijzersterk seizoen en was enkele maanden de sleutelspeler onder John van ‘t Schip. De interesse van Manchester United is nog altijd levend, al zal het afhankelijk zijn of Erik ten Hag daar trainer blijft.

Ook Bergwijn ligt nog altijd goed in de markt. De aanvoerder van de Amsterdammers staat zelf ook niet onwelwillend tegenover een zomerse overstap en geniet zowel interesse van clubs binnen als buiten Europa. Naar verluidt zijn er nog altijd partijen in Saudi-Arabië die het wel zien zitten om hem te contracteren. Het geeft de Oranje-international de mogelijkheid om in een klap veel geld te verdienen. Gezien het feit dat bondscoach Ronald Koeman eerder aangaf dat hij spelers uit die competitie ook in aanmerking vindt komen voor een plek in de Oranje-selectie, is dat probleem ook uit de wereld.

Voor Ajax zal het echter een ramp zijn als het ook dat tweetal gaat verliezen. Afgelopen seizoen bewees dat ze een van de weinige spelers zijn waarop het wél kan bouwen. Eerder dus wil Kroes af van de overbodige spelers in de selectie. Het is alleen de grote vraag welke clubs nog interesse in hen hebben en of ze bereid zijn om een transferbedrag te bieden dat in de buurt komt van wat Ajax ooit voor hen heeft neergelegd. Voor Kroes ligt daarom niet alleen de uitdaging om een goede selectie samen te stellen, maar zal ook het rekenen al uitgebreid zijn begonnen. De financiën zijn namelijk ook veel waard.

Gaat Alex Kroes aan de verwachtingen voldoen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
1129+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
19+
‘Voormalig NEC’er in beeld als opvolger Maatsen’
23:18
17+
‘Dirk Kuyt vindt versterking in Eredivisie-verdediger’
23:02
15+
EK 2024: de uitslagen van dinsdag
22:57
62+
90 minuten Cristiano Ronaldo: een showman met recht van spreken
22:30
145+
‘Zitten aan ons plafond’: Programmamakers Eredivisie ten einde raad
22:24
519+
Deschamps: ‘Mbappé moet geopereerd worden’
22:15
95+
Vitesse krijgt flinke tik: ‘Alles leek in kannen in kruiken…’
21:51
81+
‘Schaamteloze actie bij Portugal – Tsjechië’
21:30
295+
Frankrijk in de problemen? ‘Nog een aanvaller geblesseerd’
21:12
108+
‘Premier League-interesse voor Beelen’
20:58
88+
‘Ten Hag bemoeit zich met mogelijke Zirkzee-transfer’
20:37
24+
Portugal start met gekunstelde defensie aan EK-duel met Tsjechië
20:15
492+
Telegraaf: ‘Details contractaanbod van Ajax aan Rosario bekend’
19:57
494+
Bittere EK-pil voor Dusan Tadic en Servië: ‘Einde toernooi’
19:30
46+
Johan Derksen maakt carrièreswitch: ‘Ik ga het niet elke dag doen’
19:15
87+
Ajax-flop baart opzien met EK-optreden: ‘Bijzonder moment’
18:50
30+
Poolse doelman moet NAC Breda in de Eredivisie houden
18:30
319+
United-fans weten zeker wanneer Ten Hag wordt ontslagen
18:10
139+
KNVB luidt noodklok over veel te volle speelkalender
17:50
71+
Programma eerste speelronde Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie bekendgemaakt
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie