FC Utrecht knikkert AZ uit bekertoernooi

Foto: FC Utrecht knikkert AZ uit bekertoernooi

FC Utrecht heeft dinsdagavond de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker bereikt. In de verlenging sloeg de club uit de Domstad toe ten koste van AZ: 1-2.

AZ en Utrecht stonden in januari ook al tegenover elkaar in Alkmaar. Vangelis Pavlidis en Anastasios Douvikas scoorden allebei drie keer, waardoor de Griekse spitsen een groot aandeel hadden in de spectaculaire eindstand: 5-5. Een herhaling van die avond leek onwaarschijnlijk, maar de duizenden fans gingen er logischerwijs eens goed voor zitten.

Al na vijf minuten had Sven Mijnans de Alkmaarders in de juiste richting kunnen duwen. De basisdebutant kreeg dé kans om de 1-0 binnen te werken, maar de oud-Spartaan had zijn vizier niet op scherp staan. Mijnans liet in het openingskwartier nog een mooie kans onbenut en ook Jesper Karlsson kreeg de bal niet tegen de touwen.

Ook FC Utrecht had een aantal dreigende momenten in huis. Zo had Sander van de Streek de openingstreffer op zijn schoen, maar doelman Mathew Ryan redde door zijn doel goed te verkleinen. In tegenstelling tot de spectaculaire competitiewedstrijd gingen beide clubs nu dus zonder goals de kleedkamers in voor de rust.

Viergever verrast AZ

Nick Viergever staat niet bekend als een doelpuntenmachine, maar in januari pikte hij wel een doelpunt mee tegen zijn oude club. Deze avond zorgde de Utrecht-verdediger zelfs voor de openingstreffer. Na een klein uur spelen leek hij een teamgenoot te zoeken, maar diens voorzet dwarrelde pardoes binnen in de verre hoek: 0-1.

AZ had nog een half uur om bekeruitschakeling te voorkomen. De manschappen van Pascal Jansen gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar zelfs een controversiële strafschop bleek niet voldoende om Utrecht pijn te doen: Karlsson faalde vanaf de penaltystip. Het bleek uitstel van executie. Kort na zijn misser werkte hij alsnog de 1-1 tegen de touwen.

Karlsson scoort na gemiste penalty

Vooral Utrecht kreeg nog kansen om binnen de reguliere speeltijd toe te slaan, maar er bleek een verlenging nodig in Alkmaar. Na drie minuten nam FC Utrecht opnieuw de leiding. Naoki Maeda werkte doeltreffend af op aangeven van Sean Klaiber: 1-2. Milos Kerkez had de 2-2 op zijn schoen, maar raakte de paal.

Scoreverloop: 0-1 (58′) N. Viergever, 1-1 (87′) J. Karlsson, 1-2 (93′) N. Maeda

Terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie