Enthousiast AZ leert belangrijke Europese les

Foto: Enthousiast AZ leert belangrijke Europese les

AZ hoeft in de tweede competitiehelft niet langer aan Europees voetbal te denken. Het lukte de Alkmaarders donderdagavond namelijk niet om het kleurloze Legia Warschau aan de kant te zetten. Waar AZ in de eerste helft het gevoel had dat het lekker in de wedstrijd zat, speelde de tegenstander met de bezoekers. En daarmee leerde de ploeg van Pascal Jansen een eeuwenoude Europese les.

Analyse: AZ ziet tegentreffer niet aankomen

Het had het zichzelf niet eenvoudig gemaakt in de Conference League. Tijdens het openingsduel in de poulefase tegen HŠK Zrinjski Mostar gaf AZ een ruime voorsprong (0-3) weg en daar had het donderdagavond nog altijd last van. AZ had ‘slechts’ 6 punten behaald uit vijf speelronden, waardoor het op bezoek bij Legia Warschau een overwinning moest pakken om de volgende ronde veilig te stellen. Eenvoudig leek dit echter niet te gaan worden. Dat kwam niet alleen door het feit dat Legia Warschau zich op het verdedigen kon richten, ook zaten er geen supporters van de Alkmaarders in het stadion om de club aan te moedigen.

Evenals vaker in het seizoen stond er namens AZ een ploeg op het veld die nog niet klaar was om in Europa te presteren. Gedurende de eerste helft lukte het om met veel druk naar voren het de tegenstander lastig te maken, maar dit had eveneens te maken met het feit dat de Polen niet hoefden te komen. Ze gaven de opponent duidelijk het gevoel dat ze goed in de wedstrijd zaten en zorgden voor net voldoende tegengas dat AZ niet tot grote kansen kon komen. Ondertussen wachtten ze op het moment dat ze toe konden slaan. Die situatie kwam na een half uur spelen, waarbij Legia Warschau direct op een voorsprong kwam te staan.

Legia Warschau kent Europese wetten

Voor AZ was het een flinke tegenslag, waarbij de spelers niet alleen de factor pech konden gebruiken. De bezoekers hadden in de eerste helft namelijk voldoende kansen om op voorsprong te komen en een beetje volger van Europees voetbal weet dat die kansen moeten worden afgemaakt. Zo was Jordy Clasie met een afstandsschot dichtbij de openingstreffer, terwijl de steekpass van Dani de Wit net te hard was om Vangelis Pavlidis in stelling te brengen. Het zijn situaties waarmee de spelers in de Eredivisie nog wegkomen, omdat ze een paar minuten later wederom een kans krijgen. Maar zelfs in de Conference League is dat een ander verhaal.

Nadat AZ vlak na de theepauze een rode kaart te verwerken kreeg, was het helemaal klaar voor de Alkmaarse club. AZ creëerde nog wel wat kansen. Het was echter onvoldoende om aanspraak te maken op overwintering. Niet omdat AZ slecht zou spelen, want daarover kon het best tevreden zijn, maar gezien het feit dat de vuist die het maakte simpelweg niet groot genoeg was. Legia Warschau hield relatief eenvoudig stand, zette de tegenstander precies op de juiste punten op het veld vast en vertraagde de wedstrijd met slimmigheden. Waar AZ liet zien dat het kon voetballen, toonde Legia Warschau aan dat het de Europese wetten kent.

Martins Indi kreeg in Warschau een rode kaart gepresenteerd.

Naast het missen van de kansen heeft AZ dit seizoen ook een gemis aan échte dragende krachten. Dat was vorig voetbaljaar wel anders, toen het telkens kon teruggrijpen op onder meer Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders. De laatste speler behaalt niet voor niets een hoog niveau bij AC Milan: vorig seizoen toonde hij bij AZ al aan een uitstekende verbindend onderdeel te zijn binnen de Alkmaarse formatie. Met Karlsson hadden de Alkmaarders dan weer een speler in huis die met zijn creativiteit en scorend vermogen in staat was om een medespeler alleen vrij te zetten voor het doel of zelf een treffer op zijn naam te zetten.

Het zijn kwaliteiten die elke ploeg nodig heeft om in Europees verband verder te komen. Die had AZ afgelopen seizoen nog wel, maar dit jaar moet Jansen het stellen met iets minder materiaal. Het is voorlopig voldoende om in de Nederlandse competitie voor een Champions League-ticket te gaan en onvoldoende om geslepen, Europese clubs weg te spelen. Hoewel Legia Warschau donderdagavond helemaal niet goed speelde, was AZ te jeugdig en niet-overtuigend om het de opponent lastig te maken. Het was daarbij veelzeggend dat Jansen met zijn mond vol tanden langs de zijlijn stond en het niet voor elkaar kreeg om met een wissel het duel om te keren.

Conference League-seizoen eindigt in mineur

Buiten de nederlaag tegen HŠK Zrinjski Mostar in de eerste wedstrijd om, mag AZ best tevreden zijn over het Europese seizoen. Het speelde leuk, aanvallend voetbal, kwam elke wedstrijd tot de nodige kansen en was dichtbij het bereiken van de volgende ronde. De harde realiteit is echter dat deze selectie niet in staat is om in Europese zin indruk te maken. AZ heeft in de transferperiode een hoop geld geïncasseerd, maar moet daardoor de Europese en nationale ambities in de ijskast zetten. Deze winter moet het voor elkaar zien te krijgen om Vangelis Pavlidis bij de club te houden, anders gaat het een zeer lastige tweede seizoenshelft tegemoet.

Dit AZ kan namelijk van elke club winnen, maar ook verliezen. Dat Pavlidis dit seizoen aan de lopende band scoort, is het grote geluk. Wanneer de Griekse spits dit niet doet, dan komt AZ direct in grote problemen terecht, zo bleek wel uit het duel van donderdagavond. Ook spelers als Jordy Clasie en Martins Indi zijn namelijk niet in staat om hetzelfde als Pavlidis te brengen. Het zijn belangrijke spelers die hard voor het team werken, maar ze konden AZ donderdagavond niet van een nederlaag afhouden. Zondag wacht PSV, opnieuw een test voor Jansen en zijn ploeg. De voortekenen zien er niet goed uit, maar verrassingen zijn in de voetballerij nooit uitgesloten.

Heeft AZ gefaald in Europa?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
122+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:15
8+
Chery doet Feyenoord-onthulling: “Had makkelijk kunnen meedraaien”
10:53
41+
Zware tegenvaller voor Oranje Leeuwinnen
10:40
29+
FC Groningen slijt overbodige Irandust
10:26
496+
‘Massale leegloop bij Ajax’
10:16
258+
‘Dit kan PSV-titel nog doen wankelen’
10:00
130+
‘Twaalfde man brengt SC Cambuur naar bekerfinale’
09:46
623+
‘Nieuwe Ajax-trainer’ choqueert Vandaag Inside
09:45
2600+
Onthuld: ‘dit is de 22-jaar oudere vlam van Hélène Hendriks’
09:29
126+
Verbeek na keiharde Ajax-ingreep: “Hoort tot de uitverkoop”
09:15
96+
Schitterend eerbetoon voor Van Hanegem
09:00
331+
ESPN-rel na ‘racistische’ uitspraak
08:44
134+
Verbazing om Brian Brobbey: “Wat denk je er zelf van?”
08:26
140+
‘Xabi Alonso hakt knoop door over trainerstoekomst’
08:11
103+
Bekerkoorts stijgt bij NEC: “Op 80 procent spelen is niet genoeg”
07:57
153+
Van Basten over Ajax-probleem: “Niet leuk om elke week te zeggen, maar…”
07:41
357+
‘Voetbalanalist van de buis na denigrerende PSV-uitlatingen’
07:22
323+
Derksen doet Ajax opmerkelijk voorstel
23:43
404+
Martha reageert op kritiek Van ‘t Schip
23:34
282+
“PSV verplicht om volgende ronde te halen”
23:24
242+
Derksen: “Ajax nog tien jaar aan het reorganiseren”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie