Engelaar adviseert Koeman: “We hebben dat vaak genoeg gezien”

Foto: Engelaar adviseert Koeman: “We hebben dat vaak genoeg gezien”

Orlando Engelaar is hoopvol gestemd richting het Europees kampioenschap in Duitsland. De voormalig middenvelder weet wat het is om voor het Nederlands elftal op een eindtoernooi te spelen en denkt dat het zomaar eens kan verrassen. In een exclusief interview met Soccernews.nl spreekt hij zijn verwachtingen uit.

Interview: Engelaar geeft Koeman bij Oranje advies

Marco van Basten liet Engelaar in 2007 debuteren in Oranje. Een jaar later, toen het Nederlands elftal zich voorbereidde op het EK in Zwitserland en Oostenrijk, verraste de bondscoach door niet Denny Landzaat, maar Engelaar op te nemen in de definitieve selectie. Dat Van Basten gecharmeerd was van zijn kwaliteiten, was zo klaar als een klontje. Op het trainingsveld werkte Engelaar keihard voor een basisplaats en dat had effect: tegen Italië (3-0 overwinning) stond hij in het basisteam. Ook in de duels met Frankrijk (4-1 overwinning), Roemenië (2-0 overwinning) en Rusland (1-3 nederlaag) speelde hij.

Het was voor de oud-voetballer een bijzonder toernooi. Niet alleen was het zijn enige in zijn loopbaan, ook had niemand vooraf verwacht dat Oranje enige kans zou maken. Tegen de regerend wereldkampioen (Italië) en verliezend finalist (Frankrijk) leek het vrijwel onmogelijk om de poulefase door te komen, tóch stond Oranje na drie wedstrijden op negen punten. Het is voor Engelaar het bewijs dat het huidige Nederlands elftal ook hoopvol mag zijn. De selectie bestaat uit een hoop jongens die in het buitenland bij topclubs actief zijn en dus enige ervaring hebben.

Engelaar raadt bondscoach Ronald Koeman wél aan om tegen de meeste landen in een gebruikelijke 4-3-3 formatie te spelen. “Dat ligt de jongens het beste, ze zijn ermee opgegroeid”, zo verklaart Engelaar in het gesprek. “Het heeft niet zozeer te maken met dat we altijd van onze eigen kracht moeten uitgaan en beter zijn dan iedereen. We kunnen ons best aanpassen. Maar als je jezelf zo sterk mogelijk maakt, dan is de kans groter dat je meer tegenstand kunt bieden. En we hebben vaak genoeg gezien dat als je je aanpast, dat je dan lang niet altijd resultaat behaalt.”

Ervaring met topverdedigers

Achterin heeft het Nederlands elftal een hoop keuzes. Zo bracht Koeman nog altijd niet naar buiten wie hij onder de lat zet. Met Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) heeft hij voldoende keuzes tot zijn beschikking. Waar Koeman van plan lijkt te zijn om Verbruggen een basisplaats te geven, zou Engelaar een andere keuze maken. Ondanks dat hij vaak geblesseerd is, vindt hij namelijk dat Bijlow de meeste kwaliteiten heeft om Nederland op het toernooi te helpen. “Aan het talent ligt het niet. Het is écht een onwijs goede keeper.”

De rechtsbackpositie is voor Engelaar al ingevuld: Denzel Dumfries. “Het is in mijn ogen geen vraag wie daar anders moet staan. Die jongen heeft het zo fantastisch goed gedaan in het Nederlands elftal. Ook bij zijn club doet hij het goed. Het voordeel bij hem is dat je een goede verdediger, maar ook extra goals en assists op het veld hebt staan. Hij weet altijd op de juiste plek op te duiken. Dus voor mij speelt hij altijd.” In het centrum van de verdediging geeft Engelaar de voorkeur aan Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk, die elkaar volgens hem aanvullen.

De grootste discussie in Nederland gaat over de linksbackpositie. Koeman neemt richting het toernooi een aantal smaken mee. Zo heeft hij met Micky van de Ven een speler in de selectie die een ijzersterk jaar bij Tottenham Hotspur achter de rug heeft en in Engeland heeft bewezen dat hij een topniveau kan aantikken. Datzelfde geldt voor Daley Blind, die met Girona lange tijd streed voor het Spaanse landskampioenschap. Engelaar vindt de prestaties knap, maar denkt dat Koeman niet om Nathan Aké heen kan. “Hij speelt bij een buitencategorie club en staat daarom altijd automatisch in het Nederlands elftal.”

De favoriete opstelling voor Oranje van Orlando Engelaar.

Zoektocht naar balans

Op het middenveld vindt Engelaar de keuzes voor Oranje een stuk lastiger. Waar Frenkie de Jong, indien fit, altijd een basisplaats heeft, liggen de kwaliteiten van andere spelers juist dichter bij elkaar. Het zal volgens hem dan ook per land verschillen wat de beste opstelling gaat zijn. “We hebben momenteel veel jongens die qua niveau bij elkaar in de buurt zitten. Sommige jongens hebben al een stap gemaakt naar het buitenland, maar die spelen nog niet heel lang op topniveau. Eigenlijk geldt dat alleen voor Frenkie. Hij is de eerste die je neerzet.”

“Tegen een mindere tegenstander zou ik kiezen voor Tijjani Reijnders en Xavi Simons. Dat zijn twee creatieve jongens die aanvallend veel meerwaarde kunnen hebben. Reijnders heeft bovendien veel loopvermogen”, verklaart Engelaar, die anders zou beginnen tegen toplanden. “Als je tegen Frankrijk speelt, dan is het verstandig om rekening te houden met de kracht van de tegenstander. Dan kan je ervoor kiezen om Jerdy Schouten daar neer te zetten. Jerdy is ook een hele goede speler en houdt iets meer de balans van het elftal in de gaten.”

Voorin valt de keuze op Donyell Malen, Memphis Depay en Cody Gakpo. “We hebben aanvallend buiten Memphis nog niet de jongens die al jarenlang laten zien dat ze op topniveau het verschil kunnen maken”, stelt Engelaar. “Gakpo heeft bijvoorbeeld de stap naar Liverpool gemaakt en doet het daar best goed. Maar hij heeft daar nog niet het verschil kunnen maken.” Hij hoopt dat het drietal op het eindtoernooi in Duitsland kan laten zien waartoe het in staat is. Met Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Wout Weghorst heeft Koeman nog een aantal andere opties achter de hand.

Is Bijlow de beste keeper?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Verbruggen
  • Nee, Flekken
118+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie