De revolutie die bij Ajax moet plaatsvinden

Foto: De revolutie die bij Ajax moet plaatsvinden

Ajax moet zich voorlopig richten op de vijfde plaats in de Eredivisie. Het is een hard gelag voor de Amsterdammers, maar de keiharde realiteit moet soms onder ogen worden gezien. Achter de schermen zorgt het alleen maar ervoor dat de noodzaak tot verandering alleen maar duidelijker zichtbaar wordt. Daarvoor moeten echter wél snel stappen worden gemaakt.

Inside: De structuur moet bij Ajax terugkeren

Op het veld loopt het momenteel allerminst en ook in de bestuurskamer is het nog altijd niet wat het zal moeten zijn. Binnenkort gaat Alex Kroes als algemeen directeur aan de slag en hij zal direct spijkers met koppen moeten slaan. Zo hebben de Amsterdammers nog altijd geen idee wie de nieuwe technisch directeur en hoofdtrainer van de club wordt. Ajax moet ook haast maken met het samenstellen van de selectie voor komende zomer, aangezien het Europees kampioenschap in Duitsland eveneens op het programma staat en dat het altijd lastiger maakt om spelers van de hand te doen. Een mega groot project wacht dan ook binnen enkele maanden.

Technisch directeur heeft absolute prioriteit

Allereerst zal Kroes zich moeten buigen over de positie van technisch directeur. Ajax heeft met Kelvin de Lang (technisch manager) en Marijn Beuker (directeur voetbal) dan wel twee mensen die de functie kunnen bewaken, maar het levert ook problemen op in de organisatie. Zo heeft De Lang weinig daadkracht, omdat hij als technisch manager alles met de raad van commissarissen moet bespreken. Het doet eveneens wat aan zijn geloofwaardigheid naar de clubs en spelers. Beuker is dan weer aangesteld om de organisatie en onder meer de jeugdopleiding onder handen te nemen en zou zich een stuk minder moeten bemoeien met de aan- en verkoopbeleid.

En dus moet Ajax na de komst van Kroes zo snel mogelijk op zoek gaan naar een technisch directeur die in staat is om een uitgebalanceerd elftal op de been te brengen. Hij moet niet alleen de nodige contacten binnen en buiten Europa hebben, maar eveneens de identiteit van Ajax kennen. De club zal vooral op het laatste de focus hebben, aangezien dit afgelopen zomer met Sven Mislintat faliekant misging. Ajax kan het zich niet opnieuw permitteren om een dergelijke transferzomer te hebben, omdat het zo de aansluiting naar de top helemaal verliest. Eenvoudig zal het echter niet worden om de geschikte kandidaat te vinden, waardoor het hopen is dat Kroes alvast wat voorwerk heeft gedaan.

Groot vraagstuk met positie hoofdtrainer

De technisch directeur zal zich allereerst moeten bezighouden met de positie van hoofdtrainer. Sinds het vertrek van Erik ten Hag is er hierin namelijk veel misgegaan. Alfred Schreuder moest na een half jaar vertrekken, John Heitinga werd eveneens te licht bevonden, Maurice Steijn kreeg zijn team nooit aan de praat en de kritiek op John van ‘t Schip is ook niet mals. Ajax zal dan ook goed moeten nadenken hoe het komt dat de oefenmeester in Amsterdam niet weten te slagen. Het zal gedeeltelijk met de kwaliteiten van de hoofdtrainers te maken hebben, maar ook andere aspecten zullen een rol spelen, zoals de samenstelling van de selectie.

Allereerst zal de rol van Van ‘t Schip onder de loep moeten worden genomen. De trainer zit momenteel in een zware periode, maar gekeken naar de afgelopen maanden heeft hij het gedeeltelijk ook uitstekend gedaan. Wil Ajax hem volgend seizoen ook aan het roer van de spelersgroep hebben staan? Of maakt hij een stap terug naar de rol van technisch manager? Mocht het op zoek gaan naar een nieuwe hoofdtrainer, dan zullen de gesprekken in een vroeg stadium moeten starten. De namen van Ron Jans, Thomas Tuchel, Frank de Boer en Pascal Jansen klonken de afgelopen tijd. Wie het wordt, zal de nieuwe technisch directeur moeten uitmaken.

Frank de Boer met de Eredivisie-schaal (Ajax)
Frank de Boer is een van de kandidaten voor het hoofdtrainerschap bij Ajax.

Selectie Ajax moet flink op de schop

Wanneer de posities van technisch directeur en hoofdtrainer zijn ingevuld, begint de grootste uitdaging: het samenstellen van de nieuwe selectie. Wie namelijk het duel met AZ van afgelopen zondag goed bekeek, zag dat het team totaal niet in balans is. Gedeeltelijk heeft het met de kwaliteiten van de individuele spelers te maken. Zo is het Anton Gaaei, Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic en Borna Sosa nog altijd niet gelukt om over een langere periode indruk te maken. De individuele fouten brengen Ajax vrijwel elke wedstrijd in grote problemen terecht. Na balverlies ligt de achterhoede van Ajax vervolgens open en kunnen tegenstanders er eenvoudig doorheen lopen.

Ook de leeftijdsopbouw en samenstelling van karakters, elementen waarmee Ten Hag in het verleden veel bezig was, zijn niet goed in balans. Het zegt voldoende dat aan Jorrel Hato momenteel wordt gevraagd om leiding over de achterhoede te nemen. Gezien zijn jonge leeftijd zou hij vooral bezig moeten zijn met zijn eigen ontwikkeling en heeft hij iemand naast zich nodig die hem nog altijd wegwijs maakt. In plaats daarvan moet hij het op het veld maar uitzoeken en slaagde ook hij er tegen AZ niet in om zijn eigen niveau vast te houden. Komende zomer is het dan ook hoog tijd om meer ervaring aan de selectie toe te voegen.

Voor het binnenhalen van spelers is het echter eerst nodig om duidelijkheid te hebben over de hoofdtrainer. Mocht Ajax er bijvoorbeeld voor kiezen om Matthijs de Ligt of Donny van de Beek proberen terug te halen, dan zullen de spelers direct vragen wie vanaf komende zomer aan het roer staat. De hoofdtrainer kan namelijk behoorlijk veel uitmaken en helderheid is daarbij op zijn plaats. Zolang Ajax die niet kan geven, zal het lastig zijn om nu al jongens over te halen om naar Amsterdam te komen. Snelheid dan kortom gewenst, maar zorgvuldigheid is eveneens op zijn plaats. Het is de combinatie waarmee Ajax de komende maanden zal moeten worstelen.

Maakt Ajax volgend seizoen weer kans op de landstitel?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
562+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:26
1+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
19+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
76+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
26+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
7+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
173+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
135+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
38+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
27+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
80+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
214+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
278+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
212+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
100+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
382+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
901+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
261+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
414+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
129+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie