De Ligt vertelt over spelen met wereldsterren

Foto: De Ligt vertelt over spelen met wereldsterren

Matthijs de Ligt maakte deze zomer de overstap van Juventus naar FC Bayern München. De Nederlandse verdediger is na zijn eerste maanden goed ingeburgerd in Beieren. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de centrale verdediger over zijn ervaringen bij Juventus én Bayern.

Als zeventienjarige speler was De Ligt al basisspeler bij Ajax, een jaar later droeg hij zelfs de aanvoerdersband al. Na zijn transfer bij Juventus kwam de Nederlander in een heel andere wereld terecht. “De stap van Juventus naar Bayern is makkelijker geweest dan van Ajax naar Turijn.”

Bij Juventus kreeg De Ligt immers wereldberoemde ploeggenoten. Eén licht De Ligt er in het speciaal uit. “Bij Juve ging ik met een Ballon d’Or-winnaar spelen. Met de beste spelers van Europa op hun positie. In het begin keek ik toch wel erg tegen ze op. Maar op een gegeven moment besef je dat iemand als Cristiano Ronaldo ‘gewoon’ je teamgenoot is. En dat je het samen moet doen.”

Die ervaring nam De Ligt mee naar Beieren, waar natuurlijk ook niet de minste namen rondlopen. “Hier bij Bayern lopen ook Champions League-winnaars en wereldkampioenen en nu ben ik dat gewend.”

De Ligt op z’n plek bij Bayern München

Bij Bayern ligt de nadruk op andere zaken dan in de Juventus-defensie. Daardoor lijkt De Ligt een stuk fitter dan bij Juventus. “Ik snap wel dat mensen zeggen dat ik nu sneller en explosiever lijk, maar daar is een simpele verklaring voor: bij Bayern worden andere dingen van me gevraagd. Het maakt verschil of je op 70 meter van je eigen goal verdedigt, proactief, of dat je ver terug gaat staan op eigen helft. Bij Bayern ben ik de speler die de meeste meters maakt in wedstrijden, bij Juventus maakte ik de minste.”

Dat De Ligt nu ook ver voor zijn doel speelt als hij tegenover Kylian Mbappé en Lionel Messi staat, maakt hem niet nerveus. “Met mijn kracht en snelheid word ik niet bang van 50 meter ruimte in mijn rug. Die 50 meter heeft een spits dan ook te overbruggen, hè, voor hij eventueel gevaarlijk wordt.”

Dat heeft De Ligt liever dan terugzakken. “Als je het veel laat aankomen op één-tegen-één duels in je eigen doelgebied, kun je moeilijker ‘kort’ zitten. Eén voetje verkeerd zetten en het kan al een goal zijn of een penalty. Daarom: hoe verder weg van het eigen doel, hoe veiliger ik me als verdediger voel. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat was bij Ajax ook altijd zo.”

De Ligt scoort tegen PSG

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie