De Ligt en Ajax moeten weer bij elkaar komen

Foto: De Ligt en Ajax moeten weer bij elkaar komen

Ajax moet zich zo snel mogelijk richten op volgend seizoen. Achter de schermen werkt technisch manager Kelvin de Lang hard om de club weer terug aan de top te brengen. Daarbij is het cruciaal om weer een sterke basis neer te zetten, met enkele zeer ervaren spelers. Wil De Lang de verdediging versterken, dan moet hij vandaag nog een belletje plegen naar Matthijs de Ligt.

Opinie: Ajax moet De Ligt terughalen naar Amsterdam

De centrale verdediger zit op een dood spoor bij Bayern München. Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is de concurrentie in Duitsland simpelweg te groot. Met Kim Min-jae, Eric Dier en Dayot Upamecano heeft hoofdtrainer Thomas Tuchel voldoende spelers om de voorkeur aan te geven, waardoor De Ligt voornamelijk op de reservebank moet plaatsnemen. Het zorgt er niet alleen voor dat de onzekerheid bij De Ligt verder toeneemt, ook heeft hij zo nooit de mogelijkheid om in zijn ritme terecht te komen. En als de Oranje-international ergens behoefte aan heeft, dan is het dat wel.

De Ligt vertrok ooit op een geheel andere manier uit Amsterdam. In het seizoen 2018-2019 haalde hij met Ajax de halve finale van de Champions League en won hij de Eredivisie en KNVB Beker. Het destijds talent leverde een cruciale bijdrage aan dat resultaat, door zowel verdedigend als aanvallend zijn steentje bij te dragen. Bij hoekschoppen was De Ligt een groot gevaar voor de tegenstander en in de tegenaanval stond hij vrijwel altijd op de juiste plaats om de bal te veroveren. Op die momenten maakte hij nauwelijks gebruik van zijn lichaam, maar was hij positioneel simpelweg beter dan de tegenstander.

Zijn overstap naar Juventus heeft hem als speler alleen maar in de problemen gebracht. Hoewel hij ongetwijfeld veel voetbal- en levenservaring heeft opgedaan, hebben de trainers in Italië hem zaken aangeleerd die hem van de wal in de sloot hebben geholpen. De Ligt gebruikt tegenwoordig onnodig zijn lichaam, wat hem veel in de problemen brengt, is onrustig aan de bal en weet niet meer goed wanneer hij moet inschuiven. Het resultaat is dat Tuchel hem terecht op de reservebank houdt en dat De Ligt in zijn carrière in een grote probleemsituatie is terechtgekomen waar hij niet meer uitkomt.

Matthijs de Ligt lijkt de landstitel dit seizoen met Bayern München mis te lopen.

Terugkeer naar Ajax juiste stap voor zijn loopbaan

Het lijkt er sterk op dat Bayern München aankomende zomer van De Ligt af wil. Naar verluidt zijn er diverse Engelse en Spaanse clubs geïnteresseerd in zijn handtekening, maar na het mislukte avontuur in de Bundesliga is het de vraag of hij er wel verstandig aan doet om weer naar een Europese grootmacht te verkassen. De Ligt krijgt dan wederom met een milieu te maken waarin hij elke week móét presteren om zijn basisplaats te behouden en juist dat is hem de afgelopen jaren niet goed bevallen. In plaats daarvan heeft de Nederlander rust en zekerheid nodig, en die kan hij alleen bij Ajax krijgen.

Hij kan daarbij een voorbeeld nemen aan Daley Blind. De linkspoot vertrok bij Ajax en ging een avontuur aan bij Manchester United, waarmee hij onder meer de Europa League won. In de zomer van 2018 voelde hij zich vervolgens niet te groot om terug te keren naar de Johan Cruijff ArenA. Met succes, want Blind vond zijn hoge niveau terug en was als grote smaakmaker van Ajax mede verantwoordelijk voor het bereiken van de halve finale van de Champions League, samen met De Ligt naast zich. Het hielp de loopbaan van Blind verder, en bracht Ajax sportief grote successen.

Aankomend seizoen kan De Ligt de rol van Blind overnemen, en is Hato het talent dat onder hem kan rijpen. De Ligt kan hem aansturen, wegwijs maken in de wereld van het Europese topvoetbal en zijn tekortkomingen verhelpen. Tegelijkertijd kan hijzelf bij Ajax de mogelijkheid krijgen om weer in zichzelf te geloven en zich te richten op zijn kernkwaliteiten. Alleen zo kan hij weer op het juiste pad terechtkomen en zijn spelersloopbaan nieuw leven inblazen. De keuze is helder: óf kiezen voor een grote zak geld, óf vanaf onderaf weer gaan bouwen. Het lijkt een win-winsituatie om terug te keren, nu is het de beurt aan Ajax om actie te ondernemen.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Zou De Ligt voor Ajax een versterking zijn?

  • Ja, daar ben ik van overtuigd
  • Nee, ik denk het niet
1202+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie