Code oranje: dit zijn de scenario’s voor Ajax in de Europa League

Foto: Code oranje: dit zijn de scenario’s voor Ajax in de Europa League

Ajax staat na vier speelronden in de Europa League te hebben gespeeld op de laatste plaats met slechts 2 punten. Olympique Marseille (8 punten), Brighton & Hove Albion (7 punten) en AEK Athene (4 punten) deden het voorlopig beter. Donderdagavond, wanneer Olympique Marseille en Ajax tegenover elkaar staan, kan er veel gebeuren in de stand en hangt definitieve uitschakeling boven het hoofd van de Amsterdammers. Welke scenario’s zijn er allemaal mogelijk?

Inside: Zege van Ajax op Olympique Marseille

Wanneer Ajax erin slaagt om van Olympique Marseille te winnen, dan wordt het gat tussen beide clubs verkleind tot 3 punten in het voordeel van de Fransen. Het is dan afwachten wat het duel tussen Brighton en AEK Athene voortbrengt. Bij een zege van de Engelsen blijft het verschil tussen Ajax en Brighton 5 punten, waarmee de laatste club klimt naar de bovenste plek op de ranglijst. Ajax wordt in dit geval de nummer 3 van de poule met een voorsprong van een punt op AEK Athene, dat de laatste wedstrijd zal moeten winnen om uitschakeling te voorkomen.

Een gelijkspel in het duel tussen Brighton en AEK Athene maakt het nog interessanter. In dit geval komen Olympique Marseille en Brighton niet alleen samen op 8 punten te staan, maar staan Ajax en AEK Athene met 5 punten eveneens op gelijke hoogte. Bij een overwinning van de Grieken komt AEK Athene met 7 punten gelijk te staan met AEK Athene, blijft Olympique Marseille koploper met 8 punten en staat Ajax op 5 punten. Met dit scenario is het voor de ploeg van Van ‘t Schip nog altijd mogelijk om te overwinteren in de Europa League.

Ajax en Olympique Marseille spelen gelijk

Een Amsterdamse overwinning is zeker geen uitgemaakte zaak, waardoor we ook serieus naar andere scenario’s moeten kijken. Indien Ajax in Frankrijk niet verder komt dan een gelijkspel, dan moet het de situatie op het andere veld goed in de gaten houden. In dit geval blijft het verschil met Olympique Marseille 6 punten en is de opponent in de laatste speelronde niet meer te achterhalen. Bij een overwinning van Brighton zouden de Fransen zelfs zeker zijn van plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League.

Mocht Brighton winnen, dan is het verschil tussen Ajax en de Engelsen 7 punten. Het zou dan vierde blijven met een punt achterstand ten opzichte van AEK Athene. Het laatste duel tussen Ajax en AEK Athene moet dan uitmaken welke club doorgaat in de Conference League. Bij een gelijkspel van Brighton is het verschil 5 punten en blijft Ajax vierde met 2 punten achterstand op AEK Athene. Een overwinning van AEK Athene zou Brighton én AEK Athene op 7 punten brengen, waarmee uitschakeling van Ajax in Europa definitief is.

Vos in duel met een speler van Brighton & Hove Albion.

Nederlaag van Ajax tegen Olympique Marseille

Ajax zal in ieder geval moeten voorkomen dat het in Frankrijk een nederlaag lijdt, want dan is het pas echt afhankelijk van wat Brighton presteert. De Amsterdammers zouden de achterstand op Olympique Marseille zien oplopen tot 9 punten, waarbij de Fransen zeker zijn van de volgende ronde in de Europa League. Ze zouden bovendien de eerste plaats kunnen verstevigen, wanneer Brighton er niet in slaagt om tegenstander AEK Athene in een onderlinge ontmoeting aan de kant te zetten.

Bij een zege van Brighton zou het verschil tussen de Engelsen en Ajax oplopen tot 8 punten, waardoor overwintering in de Europa League voor de Amsterdammers onmogelijk zou zijn. Ajax zou in dat geval vierde blijven met 2 punten achterstand op AEK Athene. In het laatste duel zou het dan moeten winnen om de derde plek te veroveren. Bij een gelijkspel tussen Brighton en AEK Athene zou het verschil tussen Ajax en de Grieken 3 punten zijn, terwijl het verschil bij een nederlaag van Brighton oploopt tot 5 punten.

Zware uitdaging voor het team van Van ‘t Schip

Het is kortom voor Ajax belangrijker dan ooit dat het voor elkaar weet te krijgen dat het op bezoek bij Olympique Marseille een zege binnenhaalt. Dat het geen onmogelijke opgave is, bleek wel in het thuisduel met de Fransen. Destijds nog onder leiding van Maurice Steijn lukte het Ajax om gedeelten van wedstrijden de tegenstander de wil op te leggen en kwam het tweemaal op een voorsprong te staan. Het duel eindigde, mede door een matige optreden in de verdediging, in een 3-3 gelijkspel, waarmee Ajax zichzelf enigszins tekort deed.

In de uitwedstrijd zullen de bezoekers zichzelf wél willen belonen. De ploeg kan het vertrouwen van de 5-0 zege op Vitesse meenemen, maar weet ook dat het in Marseille lastig zal worden. Niet alleen heeft het te maken met een vijandelijk stadion met een zware harde kern, ook moet Ajax het stellen zonder eigen supporters die vanwege veiligheidsredenen niet mogen komen. Het zal dan ook volledig uit de eigen ploeg moeten komen, waarbij Van ‘t Schip de kans krijgt om zich als hoofdtrainer van Ajax te bewijzen. Weet hij te verrassen? Of is het Europese seizoen onomkeerbaar?

Overwintert Ajax in de Europa League?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, Ajax gaat door in de Conference League
  • Nee, Ajax is na de poulefase uitgeschakeld
201+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie