Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Charme van AZ blijft volgend seizoen levend

Foto: Charme van AZ blijft volgend seizoen levend

AZ gaat een zomer tegemoet vol veranderingen. Met plaatsing voor de Europa League, het behoudt van Maartens Martens als hoofdtrainer en de toekomstige algemeen directeur Merijn Zeeman heeft het richting volgend seizoen al voor een duidelijke richting gekozen. De herstelwerkzaamheden in de spelersgroep verdienen echter óók de nodige aandacht.

Inside: Maartens Martens moet AZ verder brengen

Na het vertrek van Pascal Jansen koos de clubleiding van AZ al snel voor het doorschuiven van Maarten Martens. De oud-aanvaller van de Alkmaarders had in de jeugdopleiding al laten zien waartoe hij in staat was en AZ had er vertrouwen in dat hij dit ook bij het eerste team kon. De resultaten waren dit voetbaljaar echter wisselend te noemen. Martens kreeg het niet voor elkaar om de prestaties significant te verbeteren, het voetbal was lang niet altijd goed en het team bleef instabiel. Het zorgde er onder meer voor dat AZ niet verder kwam dan een vierde eindpositie in de Eredivisie.

Tóch besloot de club het contract van Martens tot medio 2026 te verlengen en hem volgend seizoen als hoofdtrainer aan het werk te laten. De oefenmeester, die onlangs zélf het nieuws bekendmaakte bij NH Sport, was opgelucht over de keuze. “Ik geloof in de manier van werken met de staf en moeten nu werken naar een nieuwe spelersgroep, want er gebeuren altijd mutaties”, zo liet hij in het interview weten. Zijn vertrouwen in de technische leiding was daarbij groot. “Wij gaan ervoor zorgen dat er weer een gretige groep staat die mooie doelstellingen wil bereiken.”

Waar sommigen van mening zijn dat Martens te weinig ervaring heeft, te rustig van karakter zou zijn of simpelweg niet de kwaliteiten heeft, zien anderen in hem juist een toekomstig toptrainer. Zo ook Arno Vermeulen, die zich bij NPO Radio 1 uitliet over de kwaliteiten van de Belg. “Natuurlijk weet je dat nooit zeker, maar ik heb wel vertrouwen in hem. Hij heeft lang bij AZ gespeeld, het is een slimme kerel en hij heeft de steun van de achterban. Ik vind het eigenlijk ook wel goed dat ze hun nieuwe trainer gewoon uit eigen gelederen halen”, aldus de sportjournalist.

Drukke transfermarkt voor de boeg

Vermeulen slaat de spijker op zijn kop door te stellen dat niemand uiteindelijk weet of een trainer een topniveau gaat bereiken, maar dat vertrouwen vaak cruciaal is. Met elke andere trainer had AZ simpelweg ook risico genomen, aangezien garantie in dergelijke gevallen nooit aanwezig is. Zeker is wel dat er iets moet gebeuren aan de huidige selectie. Waar afgelopen zomer een vracht aan topspelers naar buitenlandse clubs is vertrokken, hebben de Alkmaarders te weinig teruggehaald. Daardoor sloeg de huidige spelersgroep te ver door naar jonge, talentvolle jongens.

AZ moet komende zomer hoogstwaarschijnlijk nog van een aantal oudere spelers afscheid nemen. Het vertrek van Dani de Wit is duidelijk: de middenvelder lijkt naar een buitenlandse competitie te verkassen. Ook Vangelis Pavlidis en Yuki Sugawara lijken hun laatste wedstrijden voor AZ te hebben gespeeld. De Griek staat, nadat hij afgelopen voetbaljaar gedeeld topscorer werd in de Eredivisie, op veel lijstjes in Europa en heeft zélf eveneens de vurige wens om AZ te verlaten. Daarnaast heeft Sugawara nog een eenjarig contract en stuurt ook hij aan op een overstap.

Vangelis Pavlidis eindigde afgelopen seizoen als gedeeld topscorer.

Doelverdediger Mathew Ryan heeft dan weer een aflopend contract en kreeg van AZ een aanbieding, waarop hij zelf nog moet reageren. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de doelman volgend voetbaljaar alsnog de clubkleuren van de Alkmaarders draagt, maar het moge duidelijk zijn dat de clubleiding hier niet zomaar vanuit gaat. Achter de schermen zouden de eerste gesprekken al zijn gestart met Etienne Vaessen. De 28-jarige doelman heeft eveneens een aflopende verbintenis en moet met Rome-Jayden Owusu Oduro en Hobie Verhulst strijden om een basisplek.

Ook voor de spitspositie is AZ volop bezig om naar versterkingen te kijken. De club heeft een aantal namen op het lijstje staan en zal de komende weken onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Volgens Hans Kraaij Junior maakt Sam Lammers een goede kans. De aanvaller, onder contract bij Rangers FC, speelde het afgelopen half jaar op huurbasis bij FC Utrecht en toonde aan een uitstekend aanspeelpunt te zijn. Met zijn ervaring lijkt hij klaar te zijn om bij een subtopclub als AZ aan de slag te gaan, al heeft hij met Pavlidis behoorlijk grote schoenen om op te vullen.

AZ blijft eigen pad bewandelen

De werkwijze van AZ toont maar weer aan dat de club op haar eigen manier blijft handelen. Hoewel het de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s incasseerde voor vertrokken spelers, bleef het aansturen op de gezondheid van de club en haalde het spelers van kleinere clubs weg. Ook deze transferzomer lijkt het voor deze route te kiezen. In gesprek met Voetbal International legde Robert Eenhoorn onlangs uit wat de reden is dat AZ altijd voorzichtig handelt. Hij weet namelijk, mede door voorbeelden uit het verleden, hoe belangrijk het is om realistisch te blijven.

“Er zit altijd nog wel wat rek in hoe je de boel organiseert, hoe je besluiten neemt en hoe je inkomsten genereert. Maar niet heel veel. We halen uit ons stadion wat erin zit, we spelen bijna ieder jaar Europees voetbal, de tv-gelden gaan straks weer wat omhoog. Veel verschil zal dat niet gaan maken. Je zal echt iets moeten doorbreken om de volgende stap te forceren”, aldus Eenhoorn. De talenten van AZ zullen volgend seizoen kortom weer de kans krijgen om zich op het veld te bewijzen. Zekerheid op een topseizoen hebben de supporters dan ook niet, maar in Alkmaar is elk voetbaljaar ook niets uit te sluiten. En dat heeft ook wel zijn charme.

Is Martens de geschikte man voor AZ?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
1113+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:06
2+
Aké weet: ‘Er kunnen kleine irritaties ontstaan’
15:53
13+
Theo Hernández blikt vooruit op EK-clash met ‘rivaal’ Dumfries
15:37
21+
Dudek noemt drie spelers Polen die ‘meekunnen bij Oranje’
15:21
25+
Simons onthult welke Oranje-verdediger meeste indruk op hem maakt
15:05
197+
Kijkers EK zijn NOS-coryfee nu al spuugzat: ‘Weg ermee!’
14:50
107+
Verweij: Ajax ‘aan het bidden’ voor interesse in miskoop
14:35
135+
Derksen noemt twee Oranje-routiniers die ‘niets toevoegen’
14:20
434+
‘Bizarre vraagprijs Ajax voor Borna Sosa’
14:04
155+
Verweij deelt dringend transferadvies aan Feyenoord
13:52
24+
Twee oud-Eredivisiespelers aan aftrap bij Hongarije tegen Zwitserland
13:38
558+
Frimpong reageert op ‘transfer naar Barça’
13:20
157+
‘Nachtmerrie voor Wilfred Genee’
13:03
381+
‘Opstelling Polen tegen Nederlands elftal uitgelekt’
12:47
327+
Meer duidelijkheid over ernst blessure Brobbey
12:32
1954+
‘PSV krijgt transferstunt op presenteerblaadje’
12:15
27+
Polen beter ZONDER Lewandowski | Aads Voorspelling EK 2024 #1
12:00
44+
Waarom Oranje Frenkie de Jong moet missen
11:46
109+
Nieuwkoop wil zijn hele carrière bij Feyenoord blijven
11:28
90+
Koeman zorgde bij Aké voor ‘grote verrassing’
11:12
0+
Voetbalwereld in shock: 26-jarige Sarkic, uitblinker tegen België, overleden
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie