AZ uitgeschakeld in Conference League na nederlaag in Warschau

AZ is er niet in geslaagd om te overwinteren in de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen had tegen Legia Warschau een overwinning nodig om de benodigde tweede plaats te behalen, maar in Polen ging het onderuit (2-0).

Legia Warschau verrast met knap doelpunt

De Alkmaarders kregen in aanloop naar het duel met een zware teleurstelling te maken. Doelverdediger Mathew Ryan raakte namelijk geblesseerd, waardoor Jansen voor een vervanger moest kiezen. Het zorgde ervoor dat de jonge keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro onder de lat verscheen. Ook Dani de Wit was in het basisteam terug te vinden. De aanvallende middenvelder zat afgelopen weekend nog op de reservebank, maar in Warschau mocht hij laten zien wat hij waard was.

In de openingsfase werkte AZ hard om direct te verrassen, maar ontbrak het aan de laatste pass. Zo kreeg het in de eerste acht minuten maar liefst 3 hoekschoppen mee. Het resulteerde echter niet in een groot gevaar. Na 20 minuten spelen lukte het Jordy Clasie om de tegenstander alsnog achteruit te dwingen. De middenvelder kreeg op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten en schoot gericht in de rechterhoek, maar doelman Kacper Tobiasz was scherp genoeg om de bal te keren.

Enkele minuten na de kans kwam AZ opnieuw dicht bij het vijandelijk doel. De Wit stak Vangelis Pavlidis met een mooie steekpass door het midden weg. Zijn pass op zijn ploeggenoot was echter te hard, waardoor de Griek niet meer bij de bal kwam en Tobiasz al glijdend kon redden. Een kwartier later was het aan de andere kant van het veld wél raak. Josué Pesqueira gaf de bal prachtig voor in de richting van Yuri Ribeiro. De laatste speler stond bij de tweede paal klaar om deze achter Owusu-Oduro te koppen: 1-0. Het was eveneens de ruststand.

Rode kaart Martins Indi nekt AZ

Voor AZ zat er niets anders op dan in de tweede helft alles eraan te doen om de score om te draaien. Waar de bezoekers in de eerste minuten na de theepauze gevaarlijk waren met twee aardige kansen, was het na 53 minuten klaar. Bruno Martins Indi gooide er namelijk een gevaarlijke tackle uit, die door de arbitrage werd beoordeeld met een rode kaart. Daardoor moest AZ met tien man verder en werd het voor het elftal vrijwel onmogelijk om nog een zege uit het duel te slepen.

Jansen probeerde het nog wel met het inbrengen van een aantal verse krachten, maar het zorgde niet voor een verandering. Legia Warschau stond het toe dat AZ veel de bal had en was tegelijkertijd in staat om de opponent zover mogelijk van het doel af te houden. Daardoor was AZ op zoek naar openingen, maar bleef het voornamelijk achterin de bal naar elkaar toe passen. Het was tot teleurstelling van Jansen, die stiekem bleef hopen op een verrassing in de slotfase.

Tien minuten voor het eindsignaal besliste Legia Warschau de wedstrijd. Opnieuw zorgde Josué vanaf de rechterkant van het veld voor een geweldige assist, waarbij het ditmaal invaller Blaž Kramer was die de treffer op het scorebord zette. Het resulteerde in een 2-0 eindstand, waarmee het Europese avontuur van AZ eindigde. De nederlaag zorgde ervoor dat het in de poule op de derde plaats eindigde en dat Legia Warschau en Aston Villa de volgende ronde van het toernooi bereikten.

Scoreverloop: 1-0 (34′) Yuri Ribeiro, 2-0 (81′) Blaž Kramer

Eindigt AZ dit seizoen in de top 3 van de Eredivisie?