AZ vindt interessante kandidaat voor algemeen directeurschap

Foto: AZ vindt interessante kandidaat voor algemeen directeurschap

Arno Vermeulen wil vanaf komende zomer algemeen directeur van AZ worden, zo liet de voetbaljournalist afgelopen week weten. De bekende voetbalcommentator en chef bij de NOS heeft er het volste vertrouwen in dat hij de vrijgekomen functie goed zou kunnen invullen. Is Vermeulen echt in staat om in de voetsporen van Robert Eenhoorn te treden?

Inside: Arno Vermeulen wil Robert Eenhoorn opvolgen bij AZ

Eenhoorn besloot ondanks zélf om bekend te maken dat hij ermee zou ophouden. De algemeen directeur begon in oktober 2014 aan zijn klus bij AZ en slaagde erin om de club zowel financieel als sportief naar een hoger niveau te brengen. Zo lukte het onder leiding van Arne Slot bijna om het landskampioenschap binnen te halen, maar zat de coronacrisis een groot succes in de weg. Afgelopen zomer verkochten de Alkmaarders nog een reeks bepalende spelers en zag het de bankrekening verder groeien. Het zijn successen waar de opvolger van Eenhoorn, die het niet meer zag zitten om verder te gaan, op voort kan bouwen.

Het zal echter een flinke uitdaging worden om AZ weer op te bouwen. Ruim een half jaar geleden haalde het dan wel een grote bak met geld binnen, maar de nieuwe selectie is alles behalve in balans. Voor de nieuwe algemeen directeur van AZ ligt daarom de belangrijke taak te wachten om technisch directeur Max Huiberts scherp te houden en komende zomer wél een goed team veilig te stellen. Op andere vlakken, zoals de jeugdopleiding, is het voornamelijk zaak om de huidige stijgende lijn voort te zetten en te profiteren van het vele werk dat Eenhoorn heeft neergezet.

Interessante mogelijkheid AZ met Vermeulen

De algemeen directeuren liggen niet bepaald voor het oprapen en dus moet AZ de komende maanden hard aan de slag gaan om een sterke persoonlijkheid naar de club te halen. Afgelopen week klonk met Vermeulen opeens een verrassende naam in de media. In de jaren ’90 was hij als voetbalverslaggever bij NOS Langs de Lijn actief en sinds november 2003 heeft hij de positie van chef voetbal. Daarnaast verzorgt Vermeulen al jarenlang het voetbalcommentaar in diverse competities, waardoor hij decennialang in de voetballerij rondloopt en als geen ander weet hoe de hazen binnen de sport lopen.

Een officiële functie in de voetballerij is een ander verhaal. Vermeulen lijkt echter op geen enkele manier bang te zijn voor de druk die erbij komt kijken en legde zondagavond in Studio Voetbal in andermaal een open sollicitatie (met stelling en al) de situatie uit. “Het begon vorige week in de podcast toen het nieuws in Alkmaar bekend werd. Toen zei ik, redelijk grappend: ‘Ik zal een briefje sturen.’ Dat was een eerste ingeving”, legde Vermeulen uit. “En daarna werd bij ESPN de vraag herhaald. In de tussentijd had ik erover nagedacht en kwam ik tot de conclusie: ‘Waarom niet?’ Het lijkt me ontzettend interessant om het te doen.”

“Voor mij is het een uitdaging en ik denk dat het geweldig is om bij zo’n club te werken. Ik ben geboren in Alkmaar en het is een voorbeeldclub in Nederland, op alle gebieden.” Dat Vermeulen diverse malen openlijk heeft gesolliciteerd naar de functie, vindt hij persoonlijk onzin. In het vraaggesprek laat hij desgevraagd weten dat hij zich uitsluitend ervaren genoeg vindt om een dergelijke rol op zich te nemen. “Ik heb alleen maar vragen beantwoord, niet meer dan dat.” Mocht AZ de komende maanden voor een andere kandidaat kiezen, dan legt Vermeulen zich daar naar eigen zeggen bij neer.

AZ neemt komende zomer afscheid van Robert Eenhoorn.

Zoektocht AZ laat op zich wachten

Het is te verwachten dat AZ de komende periode nog de kaarten tegen de borst aanhoudt, omdat het nieuws van het vertrek van Eenhoorn simpelweg pas net bekend is. De Alkmaarders zullen de komende tijd daarom willen gebruiken om de mogelijkheden op een rij te zetten om vervolgens gesprekken te starten en te onderzoeken welke kandidaat het beste bij de functie van algemeen directeur past. Het zal daarbij niet alleen gaan om de persoonlijkheid van de desbetreffende persoon, maar eveneens om de plannen die deze de komende jaren met de club heeft om deze vooruit te helpen.

Stilstand is namelijk achteruitgang en als er een club dit niet kan gebruiken, dan is het AZ wel. Als het de komende jaren wil blijven aanhaken bij Feyenoord, PSV, Ajax en FC Twente, dan moet het innovatief zijn en frisse ideeën willen brengen. De naam van Vermeulen is dan ook een interessante, maar de chef voetbal van de NOS zal zich moeten bewijzen tussen de andere kandidaten. Als hij erin slaagt om een plan neer te leggen waarmee AZ de komende jaren zowel sportief als financiële grote stappen kan zetten, dan valt het niet uit te sluiten dat Vermeulen vanaf komend seizoen daadwerkelijk een prominente positie heeft binnen de club.

Vermeulen mag dan geen ervaring hebben met een bestuurlijke functie bij een voetbalclub, hij heeft met zijn leidinggevende rol bij de NOS weldegelijk de kwaliteiten om een organisatie naar zijn hand te zetten. Als Edwin van der Sar zonder bestuurlijke ervaring bij Ajax deze rol kan bekleden, dan moet een ‘niet-voetbalman’ als Vermeulen ook de kans krijgen in Alkmaar. Van een kleine afstand heeft hij tientallen jaren kunnen bekijken hoe het wél en vooral niet moet als algemeen directeur. Die ervaring kan hij meenemen naar zijn potentieel nieuwe functie, om zo de criticasters de mond te snoeren.

Moet AZ voor Vermeulen kiezen?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
866+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
27+
Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis
23:18
151+
‘Bergwijn op weg naar uitgang bij Ajax’
22:50
241+
‘Na Feyenoord wilt ook PSV shoppen bij Ajax’
22:24
65+
Mbappé maakt over een aantal dagen zijn nieuwe club bekend
22:01
112+
‘Oranje-revelatie valt buiten EK-basis’
21:37
817+
‘Eredivisie-samenvattingen weg bij NOS’
21:12
302+
Buitenlandse pers eensgezind over ‘Oranje-selectie met vraagtekens’
20:49
110+
‘Van Nistelrooij aan de slag in droomcompetitie’
20:24
14+
Dit zijn de opstellingen van de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina
20:00
38+
Succescoach FC Dordrecht keert terug naar thuisland
19:35
210+
Henderson krijgt trap na uit Saudi-Arabië: “Schaadt hem meer dan ons”
19:12
234+
‘Barça zet Hansi Flick nu al voor schut’
18:55
143+
Koeman houdt vertrouwen: “maar ik kan hem zover krijgen”
18:27
1276+
‘Ronald Koeman bevestigd keuze eerste keeper’
18:01
70+
Bayern München in zee met ‘achtste keus’
17:13
694+
Sparta Praag zitten Feyenoord en Brian Priske dwars
17:00
846+
Ajax bereidt zich voor op Bergwijn-exit
16:50
546+
Koeman geeft Timber opvallende boodschap mee
16:35
570+
Koeman verklaart niet selecteren Maatsen
16:21
100+
Hierom kan EK-selectie Oranje nog wijzigen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie