Alles moet goed vallen voor onzeker Feyenoord in beker tegen PSV

Foto: Alles moet goed vallen voor onzeker Feyenoord in beker tegen PSV

Feyenoord maakt zich op voor een sleutelwedstrijd in het seizoen 2023-2024. Vanavond staat om 20.00 uur de achtste finale van de KNVB Beker op het programma, thuis in De Kuip tegen PSV. Een sleutelwedstrijd in het bekertoernooi komt niet zo vaak voor voor een topclub als Feyenoord. Het is toch de derde competitie van waarde na de Eredivisie en het Europese clubtoernooi. Psychologisch is deze cupwedstrijd wel van hele grote waarde.

Voorbeschouwing Feyenoord op bekerwedstrijd tegen PSV

Want de tegenstander is PSV. De grote rivaal uit Eindhoven die dit seizoen op alle fronten beter is dan de Feyenoorders. PSV wint in de Eredivisie alles, op de laatste wedstrijd na. PSV is wél verder in de Champions League. PSV won al de Johan Cruijff Schaal en rolt rustig door het bekertoernooi. Dat kan je van Feyenoord niet zeggen. Met 10 punten achterstand op PSV in de Eredivisie. Met de Europa League-tussenronde als troost. Zonder Johan Cruijff Schaal en met een benauwde bekerzege op FC Utrecht.

Bovendien speelde Feyenoord al twee keer eerder dit seizoen in De Kuip tegen PSV. Twee keer leverde dit een verlies op. Die eerder genoemde Johan Cruijff Schaal ging naar PSV dankzij een laat doelpunt van Noa Lang. Het tweede Kuip-treffen was in de Eredivisie en zorgde ook voor een Eindhovense zege (1-2). In beide gevallen had de ploeg van trainer Arne Slot het heel moeilijk tegen een beter PSV.

Weinig Feyenoord-signalen die wijzen op drie keer scheepsrecht

Dus moet Feyenoord voor ‘drie keer scheepsrecht’ gaan, maar er zijn maar weinig signalen die daarop duiden. Feyenoord snakte naar de winterstop na een redelijke eerste seizoenshelft in de Eredivisie en de pijnlijke uitschakeling in de Champions League. Op de wintermarkt heeft Slot voorlopig geen nieuwelingen erbij gekregen. Wel vertrokken 4 spelers naar de Afrika Cup en Azië Cup. Feyenoord kwam dan ook niet sterk uit de winterstop met een 2-2 gelijkspel thuis tegen NEC. Ook bij hekkensluiter Vitesse ging het erg moeizaam, al leverde die wedstrijd wel een overwinning (1-2) op.

Feyenoord oogt onzeker en dat ligt hem vooral aan het afmaken van de kansen. Topschutter Santiago Giménez heeft zelfs het vizier niet op scherp en vanuit het middenveld en de flanken wordt er te weinig gericht op goal geschoten. Slot zal veel trainingsarbeid moeten verrichten en hopen op de ketchupflestheorie: zodra die eerste paar snelle doelpunten vallen wordt het makkelijker scoren. Bij een gebrek aan doelpunten en het afmaken van de kansen wordt er al snel naar de Mexicaanse spits gekeken. Onterecht, vindt Slot. “We zijn na de winterstop twee wedstrijden onderweg, dan is het wel heel vroeg om te zeggen dat iemand uit vorm is. In de eerste wedstrijd heeft hij ook nog gescoord “, zei Slot in voorbeschouwing op de bekerwedstrijd tegen PSV. “In beide wedstrijd waren we tevreden met Santiago, vooral met zijn spel zonder bal. Hij legt er heel veel energie in. Tegen Vitesse was hij zondag bij elke kans van ons betrokken, al is dat in onze manier van voetballen wel logisch als spits.”

Santiago Giménez mist de laatste tijd veel kansen, maar trainer Arne Slot wil niet spreken van een vormdip.

Slot hoopt op basiself én verbetering invallers

De mannen van Slot en dan vooral de basisspelers hebben we laten zien bij momenten erg goed te kunnen voetballen. Zo was de eerste helft tegen NEC én Vitesse van een hoog niveau. Maar, zoals Slot zo’n beetje het hele seizoen al roept, maakten de Feyenoorders de kansen niet af. Als de tegenstander dat dan wel doet wordt het een heel lastig verhaal. Ook als de invallers niet iets extra’s brengen. Ondrej Lingr bewees tegen Vitesse dat invallers ook van grote waarde kunnen zijn. Natuurlijk maakte hij het winnende doelpunt, maar de Tsjech brengt ook héél veel energie in de ploeg en dat is misschien wel de belangrijkste factor van een goede invaller.

Slot moet het op dit moment doen met de bekende invallers. Wie weet hebben de anderen goed gekeken naar de invalbeurt van Lingr. De verwachting is in ieder geval dat de Feyenoord-trainer met dezelfde basiself begint als tegen Vitesse. Quilindschy Hartman viel die wedstrijd uit, maar gaf al snel aan dat hij geen zorgen heeft over meespelen woensdagavond. Calvin Stengs speelde Vitesse uit met pijntjes, maar lijkt ook fit genoeg voor de psychologisch cruciale wedstrijd tegen PSV.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen PSV:
Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman, Wieffer, Timber, Stengs; Dilrosun, Giménez, Paixão.

Revanchegevoelens bij Feyenoord

Tegenstander PSV kon zijn eigen record van eerste 17 wedstrijden winnen niet verbreken in de Eredivisie. FC Utrecht was zelfs beter en PSV kwam goed weg met een 1-1 gelijkspel. Feyenoord kan daar hoop uit putten en zich sterken in de gedachte dat de Eindhovenaren een lichte tik daarvan hebben gekregen. Daarnaast doet sterkhouder Joey Veerman ook tegen Feyenoord niet mee. “Het is helder dat ik het niet erg vind dat hij niet meedoet”, zegt Slot daarover. Hij vindt ook dat Feyenoord kansen heeft tegen de dit seizoen zo oppermachtige ploeg van trainer Peter Bosz. “De sleutel ligt in het creëren van meer kansen en niet in het minder weggeven van kansen, want dat hebben we amper gedaan. Dus we moeten acht in plaats van drie kansen creëren. Dat is niet eenvoudig tegen dit PSV.”

De trainer van de Rotterdammers merkt dat zijn spelers zich willen revancheren. “Dat merk ik wel, dat ze het heel mooi vinden dat ze nu weer een kans tegen ze krijgen. Ze kijken ernaar uit. Aan de andere kant kan ik me ook goed voorstellen dat PSV hier weer graag naartoe komt.”

Na woensdagavond kan alles anders zijn

Maar het huidige Feyenoord en het huidige PSV zijn anders. De Rotterdammers moeten vooral hopen dat alles goed valt tegen het sterke, maar licht aangedane PSV. Wat dat betreft kan het met een kolkende Kuip erachter toch nog goed komen voor Het Legioen. Geen bekeravondje als alle anderen. Niet alleen door tegenstander PSV, maar dus ook door de mentale waarde. Het uitschakelen van de grote concurrent op alle vlakken zal een adrenalinestoot geven waar Feyenoord de tweede seizoenshelft op kan teren. Dan kan er nog heel veel gaan gebeuren in de drie competities. Maar eerst winnen van het onverslaanbare PSV.

Gaat het resultaat van deze bekerwedstrijd mentaal een rol spelen in de tweede seizoenshelft?

  • Ja, zeker wel
  • Nee, dit is een wedstrijd op zich
206+ Votes


Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
8+
Koeman kiest voor klappen met saaie EK-selectie
11:49
4+
Oranje-international moet toekijken tijdens EK: “Ik denk wel dat ik gespeeld had”
11:29
16+
Feyenoorder vol lof: “Onder Slot ben ik beter én slimmer geworden”
11:08
94+
‘Ajax kocht afgelopen zomer spelers zonder te scouten’
10:44
83+
Luka Modric bewijst loyaliteit: ‘Salaris is geen probleem’
10:25
58+
Technisch directeur FC Utrecht over Ron Jans: ‘Ontzettend dankbaar’
10:07
95+
FC Emmen-ster over Dordrecht-spelers: ‘Ze hadden een grote mond, daar hou ik niet van’
10:00
114+
Ajax BLUNDERT met Farioli | Stalen Snor #57
09:51
65+
West Ham-speler krijgt gratis koffie voor het leven bij een resultaat tegen Manchester City
09:35
25+
Thiago Silva doet laatste boodschap richting Chelsea spelers
09:14
14+
‘Besiktas en Fenerbahce flirten met komst José Mourinho’
08:57
58+
ADO Den Haag met hakken over de sloot: ‘Het was vandaag genoeg’
08:42
103+
‘Manchester United is aantrekkelijk ongeacht gebrek aan Europees voetbal’
23:48
470+
‘Je houdt je hart vast bij Van Persie’
23:31
191+
‘Oud-AZ’er is nieuwe Mohamed Salah’
23:14
877+
‘Verrassing in EK-opstelling Oranje’
23:01
245+
Bizot niet naar EK wegens ‘zwaarwegende familieomstandigheden’
22:48
2431+
‘Miljardair gooit Ten Hag én sterren eruit’
22:27
2189+
‘Ajax dumpt grootverdiener’
22:16
57+
Kieftenbeld gaat nog eventjes door: “Vier wedstrijden”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie