Alex Kroes moet ingrijpen om Ajax-blunder te voorkomen

Foto: Alex Kroes moet ingrijpen om Ajax-blunder te voorkomen

Ajax is volgens geruchten achter de schermen bezig om een vervanger voor John van ‘t Schip te vinden. Naar verluidt is Pepijn Lijnders een van de grote kandidaten om de oefenmeester komende zomer op te volgen. Mochten de Amsterdammers die keuze daadwerkelijk maken, dan brengen ze zichzelf in grote problemen.

Opinie: Ajax dreigt met Lijnders een grote fout te begaan

De interesse van Lijnders komt niet bepaald uit de lucht vallen. Het heeft er alle schijn van dat Louis van Gaal de architect is van het plan. De hoofdtrainer staat erom bekend dat hij met zijn beslissingen wil verrassen, en dat kan hij ook met Lijnders doen. Toegegeven, de Nederlander heeft de nodige ervaring op topniveau. Tussen 2015 en 2017 én vanaf 2018 tot heden is hij als assistent van Liverpool de vertrouweling van Jürgen Klopp die van de Duitser de ruimte krijgt om zijn plan uit te zetten. Het leverde Liverpool de voorbije jaren diverse grote prijzen op, waaronder de Champions League en Premier League.

Als hoofdtrainer heeft hij echter al lang en breed bewezen dat hij volledig ongeschikt is voor deze positie. In 2018 besloot NEC Nijmegen namelijk een sprong in het diepe te wagen door hem voor de groep te zetten. Het bleek een volstrekt verkeerde keuze te zijn. Hoewel hij voor de camera zijn ideeën knap wist uit te leggen, lukte het hem niet om zijn spelers op het veld goed neer te zetten. Zijn ploeg bereikte in de Keuken Kampioen Divisie dan wel de play-offs voor promotie naar de Eredivisie, maar vervolgens ging het onderuit tegen FC Emmen. Weg promotie, en daarmee eveneens einde verhaal voor Lijnders. Een terugkeer naar Liverpool volgde.

Dezelfde Lijnders moet aankomende zomer beginnen aan het herstel van het gevallen Ajax. Het is vrijwel een onmogelijke opgave voor een coach die zes jaar geleden al grote moeite had om NEC aan de praat te krijgen. In Amsterdam zou hij met een selectie te maken krijgen die totaal uit evenwicht is geraakt en daardoor volledig opnieuw moet worden opgebouwd, een klus die slechts bij een handjevol trainers in goede handen is. Niet alleen heeft Lijnders daar geen ervaring mee en zouden andere mensen om hem heen de oefenmeester moeten helpen om Ajax op het juiste pad te krijgen, ook heeft hij niet de personality om zijn stem door te drukken.

Pepijn Lijnders (rechts) viert feest met Jürgen Klopp (links).

Kroes moet de blunder van Ajax voorkomen

Met het binnenhalen van Lijnders haalt Ajax dan ook uitsluitend meer problemen in huis dan dat het nu met Van ‘t Schip heeft. Bij Liverpool heeft hij de afgelopen seizoenen zonder twijfel laten zien dat hij tactisch zeer sterk is en dat hij als veldtrainer gewaardeerd mag worden, maar dat is een geheel andere taak dan een voortrekkersrol te vervullen bij een topclub die in nood is. Het vraagt een stevige dosis ervaring, een geloofwaardigheid waar de gehele voetballerij achter kan staan en een helder plan om Ajax weer terug aan de (Nederlandse) top te brengen. Lijnders kan aan alle vier de aspecten niet voldoen.

Het is echter de vraag of Ajax naar dit advies gaat luisteren. Jan van Halst, tijdelijk algemeen directeur namens de Amsterdammers, zou namelijk in Liverpool zijn gesignaleerd om gesprekken met Lijnders aan te gaan. Het lijkt er kortom sterk op dat hij behoorlijk op de radar staat om de topfunctie te gaan bekleden. Totdat er iets getekend is, kan Ajax echter nog terug en dat moet Alex Kroes, die aankomende maand de functie van Van Halst over neemt, zo snel mogelijk doen. Het kiezen voor Lijnders zou namelijk een totale verkeerde inschatting betekenen, en vergroot de problemen in Amsterdam alleen maar verder.

In plaats daarvan moet Kroes voor een ervaren man gaan die zowel tactisch onderlegd is als de persoonlijkheid heeft om de loodzware klus op zijn schouders te nemen. Die zoektocht is absoluut niet eenvoudig, maar Ajax heeft dan ook nog een aantal maanden om aan volgend seizoen te werken. Eerst is het zaak om een technisch directeur aan te stellen en aan hem moet gevraagd worden wie het meest geschikt zal zijn om hoofdtrainer van Ajax te worden. Lijnders moet zo snel mogelijk van dat lijstje worden afgestreept, zodat de eerste juiste beslissing genomen is op weg naar een nieuwe toekomst voor Ajax.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Is Lijnders goed genoeg als hoofdtrainer van Ajax?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
2159+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:13
8+
‘Haaland-nachtmerrie bij Manchester City’
19:09
9+
Bayern München ‘in vergevorderde onderhandeling’
18:46
2544+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
18:14
65+
‘Koeman-paniek voor EK’
18:12
0+
Update: AZ-keepster Femke Liefting ontslagen uit ziekenhuis
18:02
1034+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
17:48
394+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:29
615+
‘Hakim Ziyech-nieuws voor Ajax’
17:10
12332+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
17:00
512+
‘Gigabedrag voor Dávid Hancko’
16:46
14+
Ancelotti: ‘Ik ben nog geen verdrietige fans tegengekomen’
16:26
25+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
184+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
186+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
91+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
21+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
302+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
14:48
282+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
54+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
41+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie