Alex Kroes maakt bij Ajax een beginnersfout

Foto: Alex Kroes maakt bij Ajax een beginnersfout

Alex Kroes is naar eigen zeggen vol ambitie begonnen aan zijn werk bij Ajax. De nieuwe algemeen directeur wil de Amsterdammers terugbrengen naar de Nederlandse top. In gesprek met Ziggo Sport was van die ambitie echter weinig te merken.

Opinie: Kroes verbaast bij Ajax met opvallende uitspraken

Bij zijn start liet Kroes zich niet direct uitdagen. Zijn eerste interview vond namelijk plaats bij Ziggo Sport. Niet alleen is de zender niet van het stellen van kritische vragen, ook zal de hoofdsponsor van Ajax er logischerwijs niet op uit zijn om de club onderuit te halen. Hoe dan ook, Kroes deed gelijk een opvallende uitspraak tijdens het uitgebreide gesprek: “Het zal niet in één zomer opgelost zijn. Ik heb voor drie jaar een contract getekend en wil daarin wel weer meedoen om de titel. Maar is het realistisch dat dat volgend jaar alweer is? Waarschijnlijk niet.”

Gedeeltelijk heeft hij met zijn harde statement gelijk. Het huidige Ajax staat op de vijfde plaats in de competitie, waarbij het zelfs moet vrezen voor het verder zakken op de ranglijst, en is al vroeg uitgeschakeld in de KNVB Beker en Conference League. De selectie is volledig uit balans, de technische staf weet weinig verschil te maken en de directie moet nog ingewerkt worden. Daardoor komt Kroes deze maand in een organisatie terecht die op geen enkele manier stabiel is en waarvoor nog een hoop werk nodig is om deze op te bouwen.

Ajax mag rekenen op nieuwe grote achterstand

Meegenomen dat Ajax de komende maanden nog op zoek moet gaan naar een directeur transfers én hoofdtrainer, is het pas deze zomer mogelijk om gezamenlijk een stabiel beleid uit te werken. De spelersgroep zal flink onder handen worden genomen, waardoor er veel wisselingen in de selectie zullen plaatsvinden. Voordat de nieuwelingen op elkaar zullen zijn ingespeeld, is het waarschijnlijk al oktober of november. Het kan er zomaar voor zorgen dat Ajax direct een flink aantal punten achterstaat op de concurrentie en deze niet meer zal inlopen.

Met de uitspraken houdt Kroes bovendien een hoop druk van de ketel af. Er zijn namelijk twee scenario’s. De eerste is dat het Ajax volgend seizoen inderdaad nog niet lukt om aan te haken bij de concurrentie. De club is simpelweg nog zoekende en/of Feyenoord en PSV zijn nog te stabiel om daadwerkelijk een vuist te maken. In dat geval kan Ajax verder bouwen en de tijd nemen. Het tweede scenario is dat de Amsterdammers tóch erin slagen om voor de landstitel te strijden. Dan is Ajax de grote verrassing van het seizoen en is iedereen alsnog tevreden.

Ambities Ajax moeten verder omhoog

Het past echter niet bij een club als Ajax om zo timide over jezelf te praten. Ajax is doorgaans de club van grote woorden én daden. Het was Marc Overmars die in zijn periode als technisch directeur stelde dat de vereniging weer moest aanhaken bij de Europese top, terwijl Ajax daar toen nog ver vanaf was. Overmars werd uitgelachen, maar hij hield de lijn vast en kreeg het een paar jaar later voor elkaar om met Erik ten Hag als hoofdtrainer de halve finale van de Champions League te bereiken. Het stellen van een torenhoog doel kan kortom helpen om te verrassen.

Hetzelfde is Kroes aan te raden. Wil hij Ajax weer terugbrengen naar de top, dan zal hij grotere ambities moeten hebben dan nu. Alleen dan zullen spelers als Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt bereid zijn om bij Ajax terug te keren en het niveau verder omhoog te brengen. Het zal de gehele club een flinke boost geven en de kansen op het binnenhalen van de landstitel vergroten. Het naar beneden brengen van verwachtingen is in het bedrijfsleven wellicht het verstandigst, maar bij een club als Ajax past uitsluitend het beste. En dat is de landstitel.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Pakt Ajax volgend seizoen de landstitel?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
2739+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:09
13+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
34+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
13+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
51+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
65+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
16+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
45+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
106+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
186+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
90+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
40+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
10+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
80+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
177+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
37+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
131+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
697+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
516+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
337+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie