Ajax won door deze tactische omzetting van FC Twente

Foto: Ajax won door deze tactische omzetting van FC Twente

Ajax strijdt nog altijd voor de vijfde plek in de Nederlandse competitie. Door de 2-1 overwinning op FC Twente en het gelijke spel van NEC Nijmegen tegen PEC Zwolle (2-2) staat het plotseling weer op de plek die hoogstwaarschijnlijk recht geeft op de voorronde van de Europa League. De hoop is daarom levend, al zag dat er in de rust nog niet naar uit.

Analyse: Ajax had het lastig tegen FC Twente

Voor de Amsterdammers was het zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA zaak om, zoals in de voetballerij een gebruikelijke term is, een reactie te geven op wat er een week eerder gebeurde. Toen won Feyenoord nog met 6-0 (een recordzege) en toonde Ajax geen strijd. Tegen FC Twente had het de mogelijkheid om zich te revancheren. Voor de theepauze kreeg Ajax dat niet voor elkaar. De ploeg van John van ‘t Schip liep achteruit en speelde in balbezit rommelig. Niet dat FC Twente daar veel van profiteerde, maar ook de bezoekers waren in slechte doen.

Desondanks kwam FC Twente wel op een voorsprong te staan. De bal kwam na een schitterende indraaiende voorzet van Daan Rots op het hoofd van Ricky van Wolfswinkel terecht die aan een knikje voldoende had om Gerónimo Rulli te verschalken. Daardoor kwam Ajax voor de zoveelste keer dit seizoen op een achterstand te staan en moest het in de tweede helft proberen om terug in de wedstrijd te komen. Van ‘t Schip besloot het daarbij over een andere boeg te gooien en wijzigde het systeem, waarmee hij een gouden greep bleek te doen.

Tactische omzetting met Taylor

De 5-4-1 opstelling geeft Ajax wekelijks in verdedigend opzicht namelijk meer stabiliteit, maar in balbezit lukt het de ploeg allerminst om goed te voetballen. Bovendien staat Brian Brobbey veelal op een eiland en krijgt hij daardoor nauwelijks bruikbare ballen, terwijl hij vóór de systeemwijziging juist een van de betere spitsen in de Eredivisie was. Van ‘t Schip koos in de rust tegen FC Twente voor een tussenoplossing en gaf Taylor de opdracht mee om naar het middenveld te schuiven, waardoor de thuisploeg in een ouderwetse 4-2-3-1 formatie kwam te staan.

Direct was te zien dat de herkenbaarheid in het team terugkeerde. Taylor, die de oefenmeester dit seizoen veel mogelijkheden geeft om met hem te schuiven, voelde aan de linkerkant de vrijheid en FC Twente had moeite om met de situatie om te gaan. Het leverde in de eerste fase van de tweede helft direct een aantal goede mogelijkheden op, waarbij het net nog niet werd gevonden. Dat duurde echter niet lang. Taylor ging bij een vrije trap vlak voor het zestienmetergebied achter de bal staan en krulde deze in richting de tweede paal. Daar stond Brobbey volledig vrij en de spits kopte overtuigend raak.

Dat Ajax uiteindelijk ook nog met een overwinning naar huis ging, had te maken met een gelukje. De ingevallen Anass Salah-Eddine maakte namelijk een cruciale fout in zijn eigen zestienmetergebied. Hoewel Devyne Rensch de bal waarschijnlijk achter had gelopen, raakte hij het been van de rechtsback hard. Resultaat was een strafschop, waarbij Steven Bergwijn als aanvoerder de verantwoordelijkheid nam en raak schoot: 2-1. En dus won Ajax weer eens, waarmee het een goede stap zette richting het einde van de competitie. Een vijfde plek ligt namelijk weer in het verschiet.

Steven Bergwijn maakte tegen FC Twente de winnende treffer.

Bekerfinale cruciaal voor Ajax

Zelden zal Ajax zo geïnteresseerd naar een bekerfinale hebben gekeken waarin het zelf niet zat, als komende zondag. Feyenoord staat tegenover NEC en wanneer de Rotterdammers winnen, dan schuift hun gewonnen Europa League-ticket door naar de vijfde plek in de competitie. Een overwinning voor Feyenoord is dan ook cruciaal voor Ajax, aangezien het als nummer 5 anders alsnog de play-offs voor de voorronde van de Conference League in moet gaan. En als de Amsterdammers iets willen voorkomen, is het wel dat het seizoen nóg langer gaat duren.

Op papier heeft Van ‘t Schip met Ajax het makkelijkste programma in het verschiet. Eerst wacht een thuisduel met Excelsior Rotterdam, gevolgd door wedstrijden tegen FC Volendam (uit), Almere City FC (thuis) en Vitesse (uit). Het zijn allemaal clubs waarvan Ajax doorgaans wint, maar dit seizoen is niets zeker. Het zal met dezelfde overtuiging en intensiteit moeten spelen als het in de tweede helft tegen FC Twente deed en dan maakt het een zeer goede kans om dit voetbaljaar nog redelijk af te sluiten. De rust is na het debacle tegen Feyenoord enigszins terug, nu nog vasthouden.

Behoudt Ajax de vijfde plaats?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
222+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie