Ajax moet zich niet laten chanteren

Foto: Ajax moet zich niet laten chanteren

Het nieuwe jaar gaat bijna van start. Voor Ajax is het de ultieme mogelijkheid om het dramatische kalenderjaar 2023 achter zich te laten en zich te richten op de toekomst. Evenals in het verleden zal de jeugdopleiding een belangrijke rol spelen in de wederopstanding van de vereniging. De jeugd moet echter niet de dienst gaan uitmaken: de beleidsbepalers moeten hun rug recht houden.

Opinie: Kritiek van Idumbo Muzambo en Misehouy is belachelijk

De afgelopen weken kwamen Stanis Idumbo Muzambo en Gabriel Misehouy voorbij in het nieuws. Beide spelers gelden als grote talenten. Idumbo Muzambo is een Belgische voetballer die in 2021 overkwam van KAA Gent. De 18-jarige middenvelder beschikt over een aflopend contract dat Ajax dolgraag wil verlengen, maar het talent staat naar verluidt niet te springen. Hij zou van mening zijn dat hij een nieuwe stap in zijn loopbaan moet maken en praat achter de schermen met onder meer Tottenham Hotspur. De hoofdreden zou daarbij een gebrek aan kansen in het eerste team van Ajax zijn.

Misehouy is eenzelfde mening toegedaan. Ook zijn verbintenis loopt in de zomer van 2024 af. De 18-jarige geboren Amsterdammer liet in meerdere media optekenen dat hij bereid is om bij Ajax bij te tekenen, mits de club met een goed plan komt om hem verder te ontwikkelen. In een interview met Ajax Life stelde hij: “Gelukkig zijn er nu gesprekken met de club, over mijn toekomst en het plan dat er voor mij ligt. Als dat duidelijk is, ben ik zeker bereid bij te tekenen. Ik speel hier al elf jaar. Ajax is mijn huis.” De afgelopen weken liet hij echter op social media meermaals doorschemeren dat hij vond dat hij al klaar was voor het eerste team.

Misehouy is een van de grootste talenten in de Amsterdamse jeugdopleiding.

Ajax moet met talenten zijn rug recht houden

Enerzijds is het waar dat Ajax de afgelopen jaren te weinig met talenten is bezig geweest. Na de generatie van Donny van de Beek en Matthijs de Ligt, waarmee het de halve finale van de Champions League bereikte, was de club meer bezig om het niveau van de Europese top te blijven vasthouden, dan met het ontwikkelen van de eigen talenten. Het resulteerde erin dat de voorbije jaren nauwelijks échte toptalenten meer zijn doorgestroomd. In de huidige staat waarin Ajax zit, kan het daarom het beste teruggrijpen op de clubfilosofie en een blik werpen naar De Toekomst, waar de nodige talenten rondlopen. Dat is dit seizoen wel te zien met Ar’Jany Martha, Jorrel Hato en Kristian Hlynsson.

Het is echter onbestaanbaar dat jongelingen als Idumbo Muzambo en Misehouy in de media of op social media gaan vragen om speeltijd. Natuurlijk zijn het twee grote talenten die de kwaliteiten in huis hebben om ooit in Ajax 1 te spelen. Maar als het duo al klaar zou zijn voor een dergelijke stap, dan had John van ‘t Schip de spelers allang opgesteld. Er is namelijk geen trainer op de wereld die ervoor zou kiezen om zijn grootste talent niet te laten spelen, als hij hem verder kon brengen. Zeker in de huidige staat waarin Ajax verkeert, waarbij de resultaten wisselend zijn, is de oefenmeester ontvankelijk voor goede spelers.

Dat beide spelers nog niet in het eerste team staan, betekent dus dat ze er nog niet klaar voor zijn en geduld moeten hebben. Ze lijken dit echter niet te kunnen opbrengen en flirten openlijk met andere clubs. Vroeger was niet alles beter, maar minstens één ding wel: destijds vonden spelers het een eer om voor Ajax uit te komen. Tegenwoordig vragen verschillende jeugdspelers om ‘een plan waarmee Ajax hen naar het eerste team wil brengen’. De club moet de zaken echter omdraaien. Waar de vereniging met de opleiding alles eraan doet om de betreffende speler naar Ajax 1 te krijgen, is het aan de speler zélf om de benodigde stappen te maken.

De jeugd moet kortom in 2024 weer de dienst uitmaken in Amsterdam, maar Ajax moet zich wél richten op spelers die de intrinsieke motivatie hebben om in het wit-rood-wit te spelen. Met talenten die voornamelijk bezig zijn met hun eigen loopbaan en de club ondergeschikt maken, zal Ajax simpelweg niet de oorlog winnen. Het is voor Ajax te hopen dat Idumbo Muzambo en Misehouy in Amsterdam blijven spelen, omdat het simpelweg twee grote talenten zijn. Maar indien ze hun heil ergens anders willen zoeken, dan is het hun goed recht. Wie sportief, fysiek en mentaal sterk genoeg is, komt vanzelf in het eerste team terecht. En wie opgeeft, past niet bij de Nederlandse recordkampioen.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Denk jij dat Misehouy nog bij gaat tekenen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
1081+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:22
729+
Vertrekt Ahmetcan Kaplan bij Ajax?
13:12
81+
‘Ruzie in kleedkamer Vandaag Inside’
12:51
277+
‘Nachtmerrie Lieke Martens komt uit’
12:30
896+
Joshua Zirkzee doet boekje open over ‘Ajax-transfer’
12:00
46+
Waarom we te snel gaan met AZ-uitblinker Van Bommel
11:50
207+
Luuk de Jong noemt ‘beste spits van Nederland’
11:30
651+
‘PSV houdt Babadi tóch binnenboord’
11:15
60+
‘Oud-Feyenoorder Szymanski staat voor droomtransfer’
10:50
67+
‘Stroomversnelling in Salah-transfer, Saoedisch contract al getekend’
10:30
204+
Cillessen terug in Oranje? ‘Als ik Koeman was…’
10:15
47+
Timber traint na zeven maanden weer mee bij Arsenal
10:00
119+
FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent
09:50
106+
Onana oogst complimenten na sterk FA Cup-optreden: ‘Een van zijn beste prestaties’
09:30
126+
Groningen-trainer: ‘Met Alex Pastoor over Feyenoord gebeld’
09:10
77+
‘Greenwood hakt knoop over United-terugkeer’
08:50
234+
Wieffer hint op zomers vertrek bij Feyenoord
08:30
333+
Malen denkt aan terugkeer: ‘Dat is wel een droom…’
08:15
0+
Ronaldo geschorst na obsceen gebaar richting publiek
07:45
83+
Groningen zelfverzekerd richting De Kuip: ‘Niets te verliezen’
07:32
92+
Van de Donk onthutst na mislopen Spelen: ‘Doet heel veel pijn’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie