Ajax-lek geeft tegen sc Heerenveen problemen

Foto: Ajax-lek geeft tegen sc Heerenveen problemen

Ajax had zondagmiddag de mogelijkheid om op de ranglijst over AZ heen te gaan, maar faalde op het moment suprême. Sc Heerenveen bleek namelijk geen tegenstander te zijn die zich zomaar overgeeft. Hoofdtrainer Kees van Wonderen kwam met een strijdplan, waarmee de zwakke plekken van de Amsterdammers nogmaals boven water kwamen.

Analyse: Defensieve problemen Ajax tegen sc Heerenveen blootgelegd

Waar Ajax de voorbije maanden onder John van ‘t Schip in balbezit grote stappen maakte, is het defensief nog altijd gatenkaas. Dat wist sc Heerenveen ook en daar besloot het gebruik van te maken. Met Osame Sahraoui had het aan de linkerkant van de aanval de beschikking over de nodige creativiteit, terwijl Pelle van Amersfoort in het strafschopgebied van Ajax voor onrust moest zorgen. Het leverde de Friezen de openingstreffer op. Bij een voorzet ging de bal voorbij Josip Sutalo en had de Kroaat niet door dat zijn directe tegenstander in zijn rug stond. Van Amersfoort hoefde vervolgens slechts tegen de bal aan te lopen om de 1-0 op het scorebord te zetten.

Het was niet voor het eerst dit seizoen dat Sutalo positioneel niet goed stond. Sterker nog: de aankoop van Sven Mislintat zag er eveneens slecht uit bij de tweede Friese treffer. Vlak voor het eigen doel stond de centrale verdediger niet kort genoeg op Sahraoui, waardoor hij de bal bij een voorzet van dichtbij vrij kon inschieten. Eerst raakte de buitenspeler nog Sutalo, maar in tweede instantie was het wel raak. Het toont nog maar eens aan dat het de Koatisch international nog altijd niet is gelukt om bij Ajax zijn draai te vinden. Wisselen kan Van ‘t Schip echter niet: de oefenmeester heeft nauwelijks alternatieven op de reservebank zitten.

Tot overmaat van ramp maakte Van Amersfoort zondag zijn tweede treffer en bracht hij de stand daarmee op 3-0. De manier waarop Sahraoui langs Tristan Gooijer kwam, laat de jeugdigheid van de rechtsback zien. Gooijer verdient echter de tijd om zich te ontwikkelen. Daar had Ajax tegen sc Heerenveen alleen niets aan, want door het gebrek aan ingrijpen van de vleugelverdediger kwamen de bezoekers in de problemen terecht. Jorrel Hato stond ondertussen niet op te letten en kwam te laat voor Van Amersfoort. De aanvaller maakte een slimme loopactie en kwam precies op tijd om de bal keihard tegen de touwen aan te werken.

Hoopgevende Akpom sticht in Friesland gevaar

Gedurende een gemiddelde wedstrijd van Ajax dit seizoen zijn er twee gezichten te zien. En daar was tegen sc Heerenveen opnieuw sprake van. Waar de Amsterdammers in verdedigend opzicht duidelijk een subtopper in de Eredivisie is, heeft het aanvallend wél de stootkracht om de opponent pijn te doen. Het maakte dat Ajax zondag bijna toch nog een punt mee naar huis nam. Na een ongelukkig eigen doelpunt lukte het Chuba Akpom om zijn ploeg op 3-2 te brengen. De manier waarop hij dat deed, toonde zijn grootste wapen aan: dodelijk zijn in het strafschopgebied van de tegenstander en daarmee een zeer gevaarlijke invaller zijn.

In de slotminuut ontstond het meest besproken moment van de wedstrijd: was de bal over de doellijn of niet? Op het eerste gezicht lijkt dit absoluut het geval te zijn, maar bij het inzoomen valt niet uit te sluiten dat net niet de gehele bal achter de doellijn is terug te vinden. Het maakte Ajax na afloop extra teleurgesteld. Anderzijds: de club zal de schuld vooral bij zichzelf moeten zoeken. Wie namelijk op deze wijze doelpunten weggeeft, moet niet te veel zeuren over de beslissingen van de scheidsrechter. De kinderlijke fouten zullen eruit moeten, om de komende maanden klaar te zijn voor het belangrijke slot van de competitie.

Borna Sosa in duel met zijn directe tegenstander.

Verhoudingen voor Van ‘t Schip nauwelijks op te lossen

Wie echter de problemen bij de wortels wil aanpakken, moet tot aankomende zomer wachten. In Friesland bleek maar weer eens dat op bepaalde posities in het elftal simpelweg niet de juiste spelers in te zetten zijn. Neem het centrum van de verdediging: de combinatie met Sutalo en Hato heeft dit voetbaljaar al vaak genoeg aangetoond niet complementair aan elkaar te zijn. Ook het opstellen van Borna Sosa levert Ajax vrijwel elke wedstrijd problemen op. Sosa is in Duitsland gewend geraakt om niet te veel mee te doen met verdedigen, terwijl dit bij Ajax wél moet doen. Hij loopt daardoor vaker achter de tegenstander aan dan dat hij op tijd is om in te grijpen.

Het was daarom te simpel om te stellen dat met de komst van Henderson direct alle problemen verdwenen waren. De middenvelder gaf in het Abe Lenstra Stadion wederom veel sturing aan zijn medespelers, maar hij kan de spelers om zich heen niet opeens veel beter maken dan dat ze zijn. De verhoudingen in het team kloppen niet en daarom zal Ajax dit seizoen nog wel vaker tegen de lamp aanlopen. Voor Van ‘t Schip zit er niets anders op dan elke wedstrijd het uiterste uit zijn team te halen, zodat hij over een paar maanden kan zien waar Ajax staat. Voorlopig staat Ajax op de vijfde positie, en past realisme tegen elke tegenstander. Komende donderdag wacht de volgende horde, tegen FK Bodø/Glimt.

Eindigt Ajax nog in de top 3?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
242+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie