Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Oostenrijk
25 juni 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

‘Ajax-compensatie voor AZ genegeerd door KNVB’

Foto: ‘Ajax-compensatie voor AZ genegeerd door KNVB’

In het coronaseizoen 2019/2020 leken Ajax en AZ uit te gaan maken wie er kampioen zou worden. Het seizoen werd echter niet afgemaakt door de hardnekkige aanwezigheid van het virus. Ajax stond op het moment van stoppen bovenaan en kreeg het Champions League-ticket. Daarvoor wilde AZ destijds compensatie zien, vertelt ook algemeen directeur Robert Eenhoorn, die over de gang van zaken toen niet te spreken was.

AZ eiste Champions League-compensatie van Ajax

Dat de kans om kampioen te worden werd afgebroken voor AZ noemt Eenhoorn in gesprek met Voetbal International niet het belangrijkste van die tijd. “De samenleving had op dat moment wel even andere uitdagingen. Als er dagelijks mensen sterven aan een virus in ons land, in de hele wereld, ligt mijn focus niet op het ten koste van alles uitspelen van de voetbalcompetitie.”

“Wij hebben het in die periode vooral gehad over solidariteit, zodat de bedrijfstak overeind zou blijven in deze ongekende crisis”, vervolgt Eenhoorn. “Met de acht bovenste clubs hebben wij in een eerder stadium daarover gesproken. Feyenoord zou FC Utrecht compenseren, omdat de bekerfinale niet doorging en Feyenoord het Europese ticket kreeg.”

De voetbalbestuurder wilde echter ook dat AZ werd gecompenseerd voor het mislopen van directe plaatsing voor de Champions League. “Ikzelf bracht in dat Ajax bij deze stand dan AZ zou compenseren voor het Champions League-ticket. Maar toen later de notulen van die gesprekken binnen kwamen, stond de compensatie van Feyenoord voor Utrecht er nog in, maar de compensatie van Ajax voor AZ bleken eruit gehaald.”

AZ-directeur Eenhoorn hekelt gedrag KNVB

Eenhoorn was dan ook niet te spreken over de gang van zaken bij de KNVB. “Toen hebben we een brief gestuurd naar de KNVB, waarin we meldden dat zij leiderschap moesten tonen en de clubs er niet uit kwamen en wij aandrongen op solidariteit en compensatie. Die brief is nooit beantwoord. In de recente gesprekken die wij met de KNVB hebben gehad, hebben ze uiteindelijk toe moeten geven dat het destijds een keuze was om het ticket aan Ajax te geven, hetgeen ook met de overige clubs gedeeld is.”

In een later stadium heeft Eenhoorn dit nogmaals bij de voetbalbond aangekaart. “Nou, ik heb twee keer in de rvc gezeten van de Eredivisie en de KNVB hebben we een paar keer een spiegel voorgehouden. Ik vind dat dat moet gebeuren. En ik vind ook dat iemand anders het dadelijk moet blijven doen. Want het is gewoon noodzakelijk, dat niet iedereen maar meegaat in die bubbel van voetbal die haast niet meer objectief naar zichzelf kan kijken.

Had Ajax AZ moeten compenseren?

  • Ja, absoluut
  • Nee, dat vind ik niet
536+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie