‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’

Foto: ‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’

Wouter Goes heeft geen moment spijt van gehad dat hij de jeugdopleiding van Ajax heeft ingeruild voor die van AZ. Bij de Amsterdammers waren er twijfels over de kwaliteiten van de verdediger, waarna AZ snel toehapte. Daardoor waren de twijfelende Amsterdammers alsnog te laat om Goes langer te behouden.

AZ ‘kaapte’ jeugdtalent Goes weg bij Ajax

Goes kwam al op jonge leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax terecht en speelde daar tot zijn twaalfde. In zijn laatste jaar bij Ajax kwamen er twijfels over de verdediger, wat Goes eerlijk gezegd zelf verbaasde. “Dat kwam voor mij als een verrassing”, vertelt de verdediger in gesprek met Voetbal International.

In de Onder-12 van Ajax speelde Goes wekelijks en dus was er de verwachting dat de verdediger zonder enig probleem zou doorstromen. “Mijn ouders en ik gingen op gesprek met het idee dat het stoplicht op groen zou staan, zoals ze dat bij Ajax noemen. Maar het bleek dus oranje. Dan ben je een twijfelgeval. Ze vonden dat ik moeite had met het verdedigen met ruimtes in mijn rug en aan de bal vonden ze het indribbelen niet goed genoeg. Dat kwam hard aan.”

Goes en zijn ouders ondernamen daarop direct actie. “Om het moment vóór te zijn dat het stoplicht op rood zou springen, zijn we gaan rondbellen naar andere clubs.” AZ bleek direct geïnteresseerd. “Na de eerste training al zeiden ze dat ik kon blijven. Kort daarna ging het stoplicht bij Ajax alsnog op groen. Maar toen was het te laat.”

AZ-plannen trekken Goes over de streep

De AZ-verdediger ging nog wel met beide clubs om tafel, maar kreeg uiteindelijk een beter gevoel bij AZ door een jarenlang ontwikkelingsplan. “Daar kwam bij dat ik tijdens mijn allereerste training bij AZ had gemerkt dat iedereen als vrienden met elkaar omging. Terwijl ik bij Ajax te maken had met groepjesvorming.” Spijt van zijn overstap heeft Goes dan ook nooit gehad. “Mijn moeder vraagt nog weleens of ik blij ben met de keuze die ik toen heb gemaakt. Tot op de dag van vandaag is mijn antwoord: ja. Op zich past de mentaliteit bij Ajax ook wel bij mij, hoor. Zo van: je moet de beste zijn en anders speel je niet. Het belangrijkste vond ik het duidelijke doel dat AZ met mij voor ogen had.”

Een gemiste kans voor Ajax?

  • Ja, Goes had Ajax nu goed kunnen gebruiken
  • Nee, is niet goed genoeg voor Ajax
588+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie