‘Ajax-bloedbad ligt op de loer’

Foto: ‘Ajax-bloedbad ligt op de loer’

Ajax doet er goed aan om Alex Kroes terug te laten keren in de organisatie. Althans, dat schetst Ajax-watcher Mike Verweij in De Telegraaf, die stelt dat daarmee een ‘verder bestuurlijk bloedbad’ bij de Amsterdammers kan worden voorkomen. Een grote verantwoordelijkheid daarin ligt bij de bestuursraad, die 73% van de aandelen Ajax in handen heeft. Diezelfde bestuursraad heeft in een brief aan de raad van commissarissen laten weten dat het besluit over de schorsing en het mogelijk aanstaande ontslag van Kroes heroverwogen moet worden.

Terugkeer Alex Kroes voorkomt mogelijk Ajax-bloedbad

“Voormalig rvc-voorzitter Pier Eringa, commissaris en directeur ad-interim Jan van Halst, de gehate Chief Sports Officer Maurits Hendriks en de falende directeur voetbalzaken Sven Mislintat werden al ten grave gedragen. En als het aan rvc-voorzitter Michael van Praag en zijn collega’s Leo van Wijk en Danny Blind ligt, is de inmiddels geschorste algemeen directeur Alex Kroes de volgende”, begint Verweij zijn betoog in de ochtendkrant.

Maar Kroes moet volgens de bestuursraad juist terugkeren in de organisatie en ook de Ajax-supporters lieten zondag tijdens het duel met FC Twente zien achter Kroes te staan. Juist Van Praag moet volgens de Ajax-aanhang weggestuurd worden. De bestuursraad wil dan ook dat Van Praag het voorgenomen ontslag van Kroes heroverweegt. “De bestuursraad ziet wél mogelijkheden voor een nieuwe start en gelooft dat ’de heroverweging kan leiden tot een terugkeer van Alex Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook’”, schetst Verweij.

Bestuursraad Ajax pleit voor terugkeer Kroes

Net als veel fans willen veel leden Kroes behouden stelt Verweij. “Als grootaandeelhouder heeft de bestuursraad een grote stok om mee te slaan. De ledenvertegenwoordigers kunnen de drie overgebleven commissarissen Van Praag, Van Wijk en Blind eventueel wegsturen. Dat dit geen uitgemaakte zaak is, blijkt uit de brief aan de leden. ’De bestuursraad roept de raad van commissarissen op om toch echt komende week met elkaar te kijken wat er nodig is om tot een heroverweging te komen die het belang van Ajax dient’.”

Voorzitter Ernst Boekhorst heeft volgens de Ajax-watcher dan ook een lastige knoop door te hakken. “Laat voorzitter Ernst Boekhorst erevoorzitter Van Praag met zijn enorme staat van dienst en erelid Leo van Wijk de afgang ondergaan te worden weggestuurd? Het is de vraag of Boekhorst dit in het belang van Ajax vindt en op de bijzondere algemene vergadering voor aandeelhouders (BAVA) op 21 mei zo’n harde maatregel durft te nemen. De bestuursraad-voorzitter heeft zijn erebaan aan Van Praag te danken en is (mede)verantwoordelijk voor de aanstelling van Van Praag en Van Wijk in de huidige rvc van Ajax.”

Volgens Verweij zou een terugkeer van Kroes meer bestuurlijke ellende kunnen voorkomen. “Boekhorst hoopt met de bestuursraad dat de rvc bij de heroverweging besluit Kroes te laten terugkeren. Alleen dan wordt een verder bestuurlijk bloedbad voorkomen. Blijft de rvc bij het ontslag van Kroes en laat de bestuursraad de rvc desondanks zitten, dan is de kans groot dat de leden hun vertrouwen in de bestuursraad opzeggen.”

Moet Kroes terugkeren bij Ajax?

  • Ja, absoluut
  • Nee, niet meer doen
1575+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie