Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Frankrijk
21 juni 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax-aanstelling is een schot in de roos

Foto: Ajax-aanstelling is een schot in de roos

Francesco Farioli is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Wie dat twee maanden geleden opperde, werd voor gek verklaard. De club zou niet weer beginnen aan een buitenlandse oefenmeester, moest iemand hebben met Ajax-DNA en het was vooral belangrijk dat het weer op de gebruikelijke, aanvallende manier zou spelen. Tóch kan de komst van Farioli zomaar eens een schot in de roos betekenen.

Opinie: Farioli goede keuze van Ajax

De voormalig keeperstrainer van Benevento en Sassuoli, werkte vanaf 2020 bij Alanyaspor (assistent), Fatih Karagümrük, wederom Alanyaspor en OGC Nice. Zijn CV is er niet direct een die wordt verwacht bij de komst van een hoofdtrainer van Ajax. De 35-jarige Italiaan kwam echter niet zomaar in beeld bij de Amsterdammers. De afgelopen jaren toonde Farioli namelijk aan dat hij onder lastige omstandigheden in staat was om een georganiseerd team op de been te brengen dat het elke tegenstander lastig kon maken, precies wat Ajax nodig heeft.

Zo eindigde hij dit voetbaljaar met OGC Nice op de vijfde positie in de lastige Franse competitie. In het oog springend is dat hij met zijn team slechts 40 doelpunten in 34 competitiewedstrijden wist te maken. Nóg opvallender is dat de club slechts 29 doelpunten tegen kreeg, waardoor OGC Nice vaak aan een doelpunt voldoende had om een resultaat te behalen. Het doet eerder terugdenken aan de Ajax-periode van Frank de Boer dan aan die van Erik ten Hag. Wie echter naar het afgelopen voetbaljaar kijkt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de club pas op de plaats moet maken.

Francesco Farioli als hoofdtrainer van OGC Nice.

Organisatie moet in Amsterdam terugkomen

Elke bouwvakker begint aan de bouw van een huis door een stevig fundament neer te zetten. Anders stort het huis in. Dat geldt ook in het voetbal, zo weet Farioli. De Italiaan zal deze zomer allereerst beginnen met de bouw van een heldere organisatie. Het zal met een gedeelte van de huidige selectie gebeuren, aangevuld met wat versterkingen van buitenaf. Dat is in Amsterdam hard nodig, want Maurice Steijn en John van ‘t Schip hadden de prestaties op het veld amper in handen. Persoonlijke fouten zorgden de voorbije tien maanden vaak voor puntverlies.

Met de tactische discipline van Farioli is dat eindelijk einde verhaal. Tenminste, als technisch directeur Alex Kroes in staat is om in samenspraak met de technische staf een sterke selectie op te tuigen die nationaal aan de verwachtingen kan voldoen. Farioli zal, evenals hij bij zijn vorige clubs heeft gedaan, hameren op trots en passie. Hij eist van alle leden van zijn spelersgroep dat zij voor het uiterste gaan en dat ze er elke wedstrijd voor zorgen dat ze als team functioneren. Ook dat was gedurende het vorige seizoen ver te zoeken, met alle gevolgen van dien.

Tot slot, en dat zal je niet direct zeggen als je zijn werkwijze leest, heeft Farioli een cruciale rol weggelegd voor de creatieve, bepalende spelers van zijn team. De hele organisatie die hij op het veld opbouwt, is er namelijk op gericht om hen met zoveel mogelijk vrijheid om zich heen aan de bal te krijgen en gevaarlijk te laten worden. Het zal een verademing betekenen voor Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Brian Brobbey, mochten zij komend seizoen alsnog bij Ajax blijven. Hun rol wordt namelijk nóg belangrijker, waardoor de uitdaging direct aanwezig is.

Natuurlijk is een werkwijze nog altijd op papier. Uiteindelijk moet Farioli met zijn spelers op het veld bewijzen dat Kroes het aan het rechte eind heeft. En de meeste trainers zijn zo goed als hun materiaal. De Italiaan verdient echter wél het volste vertrouwen, zeker gezien het feit dat hij in de moeilijkste periode uit de clubgeschiedenis de klus aanvaart. Het zal niet direct perfect lopen, Ajax wordt hoogstwaarschijnlijk opnieuw geen landskampioen en deelname aan de poulefase van de Europa League is nog maar zeer de vraag. Het fundament dat Farioli wil gaan leggen, wordt echter cruciaal voor de toekomst.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Farioli bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
485+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie