10: Deze verrassende clubs stonden ooit in een Europese finale

Soccernews

Athletic Bilbao, SC Braga, Borussia Dortmund, Liverpool, Shakhtar Donetsk, Sevilla, Sparta Praag en Villarreal strijden dit seizoen nog om de Europa League-winst. Op 18 mei is Basel het decor van de confrontatie tussen twee finalisten. [i]SoccerNews.nl[/i] zet tien weggezakte clubs op een rijtje die ooit in een Europa Cup-finale stonden.

[b]10. Nottingham Forest[/b]
Nottingham Forest speelt momenteel in het Championship en kan alleen maar dromen van Premier League-voetbal, laat staan een Europees succes. Dat was ooit wel anders. Onder aanvoering van de legendarische Brian Clough won het tweemaal de huidige Champions League: in 1979 ten koste van Malmö FF (1-0), een jaar later moest Hamburger SV buigen (1-0).

[b]9. Videoton[/b]
In het seizoen 1984-1985 wist Videoton de finale van de Europa Cup te bereiken. Een prestatie van formaat voor de Hongaarse club, die net de pech had dat ook Real Madrid dat seizoen op hetzelfde podium actief was. De Spanjaarden bleken een maatje te groot. In Hongarije werd een 0-3 uitslag neergezet en daardoor had Videoton weinig aan de 0-1 zege in Madrid.

[b]8. Ipswich Town[/b]
AZ draait al een aantal seizoenen mee in Europa en in 1981 noteerden de Alkmaarders zelfs een Europa League-finale. Ipswich Town, nu actief in het Championship, bleek echter te sterk. Thuis werd nog wel een 4-2 zege geboekt, maar in Engeland moest men buigen voor de [i]The Tractor Boys[/i]: 3-0.

[b]7. Parma[/b]
Parma is vorig seizoen failliet verklaard en heeft in de lagere regionen van het Italiaanse voetbal een doorstart gemaakt. Een pijnlijk beeld voor de de club, in zowel 1995 als 1999 nog de winnaar van de Europa Cup. In 1995 werd Juventus verslagen (1-0 en 1-1), vier jaar later was Olympique Marseille het slachtoffer (3-0).

[b]6. SC Bastia[/b]
In 1978 wist de Franse club SC Bastia door te dringen tot de finale van de Europa Cup. Dat is misschien wel bekend bij de Nederlandse voetballiefhebbers, want PSV wist de club af te troeven in de dubbele eindstrijd. Na een 0-0 op Franse bodem sloeg de Eindhovense club in eigen huis toe door met 3-0 te triomferen.

[b]5. IFK Göteborg[/b]
Scandinavische teams spelen over het algemeen slechts een bijrol op het Europese podium. Dat was in de jaren tachtig wel anders, want zowel in 1982 als 1987 greep IFK Göteborg de macht door de dubbele finales naar zich toe te trekken. Eerst werd Hamburger SV verslagen (1-0 en 0-3) en jaren daarna Dundee United (1-0 en 1-1).

[b]4. Middlesbrough[/b]
Middlesbrough speelt tegenwoordig in het Championship, het tweede niveau van Engeland. Tien jaar geleden was dat wel anders. In 2006 bereikte [i]Boro[/i] zelfs de finale van de UEFA Cup, al had men in de finale in het Philips Stadion geen schijn van kans tegen Sevilla: 4-0.

[b]3. Dundee United[/b]
Celtic en Glasgow Rangers zijn geen opvallende namen in de Europese wedstrijden, Dundee United is dat wel. In 1987 stond de Schotse club in de finale tegen het Zweedse IFK Göteborg. Destijds werd de finale nog beslist over twee duels: in Zweden werd het 1-0 voor de thuisclub, in de return 1-1.

[b]2. Deportivo Alavés[/b]
In 2001 werd een van de mooiste Europa League-finales aller tijden gespeeld. In het Westfalenstadion in Dortmund stond het Engelse Liverpool tegenover het Spaanse Deportivo Alavés, toen nog met Jordi Cruijff in de gelederen. Zij maakten er een spektakelstuk van met een 5-4 eindstand dankzij een golden goal in de 116e minuut. Nadien is Alavés behoorlijk afgegleden.

[b]1. FC Twente[/b]
FC Twente knokt momenteel keihard voor het eigen voortbestaan. Mocht het de Tukkers lukken om de club overeind te houden, dan ontbreekt het alsnog de komende jaren in Europa vanwege een fikse straf vanuit Zeist. En dan te bedenken dat het in de jaren zeventig nog in een dubbele Europa Cup-finale stond tegen Borussia Mönchengladbach (0-0 en 1-5).

Welke club verrast je het meest?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
470+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie