10: De jongste Ajax-spelers die scoorden bij hun debuut

Foto: 10: De jongste Ajax-spelers die scoorden bij hun debuut

Iedere voetballiefhebber kan moeiteloos een rijtje opsommen: Ajacieden die bij hun debuut een doelpunt wisten te produceren. Tal van grote namen wisten zich op deze lijst te plaatsen. [i]SoccerNews.nl[/i] zet de tien jongste spelers op een rijtje.

[b]10. Bob Westra[/b]
In maart 1959 mocht Westra debuteren in het Ajax-tenue. Achttien jaar en 146 dagen oud was de voetballer toen de Amsterdamse club hem gebruikte in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd pikte hij een doelpunt mee.

[b]9. Patrick Kluivert[/b]
In augustus 1998 debuteerde een van de beste Ajax-spitsen aller tijden. Kluivert mocht in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1 zege) debuteren namens de hoofdstedelingen door in de basis te starten en zorgde na veertien minuten prompt voor de openingstreffer. De teller gaf op dat moment achttien jaar en 58 dagen aan.

[img]//uploads/patrick-kluivert(ajax).jpg[/img]

[b]8. Nordin Wooter[/b]
Kluivert werd in zijn debuutwedstrijd tegen RKC Waalwijk ondanks het doelpunt halverwege gewisseld. De spits maakte plaats voor een andere debutant, namelijk Wooter. Laatstgenoemde was 54 dagen jonger dan de latere matchwinnaar in de Champions League-finale, maar droeg eveneens bij met een doelpunt.

[img]//uploads/nordin-wooter(ajax).jpg[/img]

[b]7. Frank Rijkaard[/b]
Ook Rijkaard stond een belangrijk deel van zijn voetbalcarrière onder contract bij Ajax. In augustus 1980 mocht de verdediger annex middenvelder voor het eerst opdraven in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. In Deventer werd een 2-4 overwinning behaald en Rijkaard soleerde als zeventienjarige (en 328 dagen) naar het derde doelpunt.

[img]//uploads/frank-rijkaard(ajax).jpg[/img]

[b]6. Marciano Vink[/b]
In 1988 kroonde Oranje zich tot Europees kampioen en won PSV de Europa Cup I. Een paar maanden later stond Ajax in een thuiswedstrijd tegenover Sparta Rotterdam, dat met 2-1 werd verslagen. Vink debuteerde die wedstrijd op zeventienjarige leeftijd, met daarbij opgeteld 319 dagen.

[img]//uploads/marciano-vink(ajax).jpg[/img]

[b]5. Bryan Roy[/b]
Een jaar eerder, in september 1987, mocht ook Roy debuteren in Ajax 1. De Amsterdamse vleugelaanvaller mocht opdraven in de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente en dat op zeventienjarige leeftijd (206 dagen). Roy begon in de basis en voegde in het slotkwartier zijn doelpunt toe.

[img]//uploads/bryan-roy(ajax)(archief)(29-04-2015).jpg[/img]

[b]4. Johan Cruijff[/b]
Natuurlijk mag de onlangs overleden Cruijff niet ontbreken. De legendarische nummer veertien werd slechts 68 jaar oud, maar liet het hart van het Nederlandse publiek al snel harder kloppen. In november 1964 debuteerde Cruijff in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen GVAV, met een goal dus. De teller gaf op dat moment zeventien jaar en 204 dagen aan.

[img]//uploads/johan-cruijff(ajax)(24-03-2016).jpg[/img]

[b]3. Ronald de Boer[/b]
Ajax-trainer Frank de Boer debuteerde ooit zonder doelpunt in de hoofdmacht, maar zijn broer Ronald staat wel gewoon in de lijst. Op jongere leeftijd zelfs dan Cruijff. De voetbalanalist was zeventien jaar en 190 dagen oud op het moment dat hij thuis tegen PEC Zwolle (6-4 overwinning) een doelpunt meepikte in november 1987.

[img]//uploads/ronald-de-boer(ajax).jpg[/img]

[b]2. Marco van Basten[/b]
Ook de naam van Van Basten mag absoluut niet in deze lijst ontbreken. De assistent-bondscoach van het Nederlands elftal debuteerde in 1982 op zeventienjarige leeftijd (154 dagen) in de hoofdmacht van Ajax en natuurlijk scoorde hij direct. Van Basten produceerde één van de vijf goals tegen NEC (5-0).

[img]//uploads/marco-van-basten(ajax)(29-07-2015).jpg[/img]

[b]1. Jaïro Riedewald[/b]
Het huidige Ajax-record is gek genoeg niet in handen van een aanvallend ingestelde voetballer. Verdediger Riedewald is de nummer één, omdat hij in december 2013 scoorde op zeventienjarige leeftijd en 104 dagen. De Ajacied scoorde als invaller zelfs tweemaal uit bij Roda JC Kerkrade (1-2).

[img]//uploads/jairo-riedewald(ajax)(5).jpg[/img]

Wie verrast je het meest?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
127+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie